Herinneringen bij een foto …

Dit keer een klein fotootje van een plaatje uit een serie die ik in mijn jeugd heb gespaard. Geen idee meer hoe ik daar destijds ben aangekomen en de naam Collection Imagivoire zegt me ook niks meer. Ik heb ze ook niet bewaard, want ik vond dit plaatje onlangs op internet. Het was toen mode om bij levensmiddelen en andere producten voor de inwendige mens plaatjes bij de verpakking in te sluiten, die je kon sparen. Als je ze allemaal had kon je een album kopen en de plaatjes inplakken. Deze is er een uit een serie waarvan ik me herinner dat ik de hele Nederlandse Tourploeg van 1949 bij elkaar had. Henk de Hoog, Jan Lambrichs (foto), Wim de Ruyter, Frans Pauwels, André de Korver en Huub Sijen. Ze hadden alle zes al eerder geprobeerd Tourhistorie te schrijven en op Lambrichs na, tevergeefs.
Op die plaatjes kon er bij de heren geen lachje af (na ja, op deze toevallig een flauwe) en dat was waarschijnlijk als gevolg van ... 
... het verloop van die Tour, waarin ze alle zes zijn afgestapt. Al na de tiende etappe waren ze allemaal naar huis. Het was droevig en dat is aan de gezichten op die kleine plaatjes goed te zien. Tourdirecteur Jacques Goddet was bepaald niet tevreden over de Nederlandse prestaties en de KNWU, die officieel de ploeg samenstelde maar dat graag aan journalisten overliet, kreeg een brief op poten dat Nederland niet meer uitgenodigd zou worden als er niet beter werd gepresteerd. In 1950 ging het inderdaad iets beter, toen alleen Wim de Ruyter Parijs haalde. De Rotterdammer had zich een aanvaller getoond en Goddet stuurde weer een brief dat ons land nog één kans zou krijgen. 
Toen namen de journalisten de beslissing om Kees Pellenaars te vragen de Nederlandse ploeg te gaan leiden. Dat betekende een ommekeer en er volgden jaren vol etappezeges, gele en groene truien en in 1953 werd Wout Wagtmans vijfde in het eindklassement. Dat was na veertien jaar een verbetering van de achtste plaats die de Limburger Jan Lambrichs in 1939 had bereikt. 
De Limburger was geen gemakkelijke man, maar wel een enorme klasbak. Hij was in 1946 ook de eerste Nederlander die in een grote ronde het erepodium haalde. Derde in de Ronde van Spanje. 
68 jaar later is er een reële kans dat het weer gebeurt, want met drie klassementsrenners (Gesink, Kelderman en Ten Dam) is die kans zeker aanwezig. Of is dat met zoveel favorieten in koers wishfull thinking?

Door Fred van Slogteren, 26 augustus 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web