Uit de beeldentuin van Jac …

Op 18 juli 1995, in de vijftiende etappe van de Tour, sloeg het noodlot toe. In de rit van Saint-Girons naar Cauterets-Crêtes-du-Lys kwam in de steile westelijke afdaling van de Col de Portet d’Aspet Fabio Casartelli van de Motorola ploeg ten val. Hij kwam met zijn hoofd tegen een van de stenen blokken langs de kant van de weg terecht en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. De etappe ging gewoon door en werd gewonnen door Richard Virenque, maar velen betreurden achteraf die gang van zaken. Er was nog geen helmplicht en er is discussie geweest of een helm hem geholpen zou hebben. Tourdokter Gerard Porte dacht ... 
... stellig van niet: een helm zou het deel van zijn hoofd dat geraakt werd niet hebben beschermd. 
Het voorval maakte een diepe indruk op iedereen die het nieuws te horen kreeg. De dag erna werd bij het vertrek in Tarbes een minuut stilte gehouden. Marco Pantani zat verslagen in een hoekje te treuren. De renners hebben afgezien van de dagprijzen en die in een fonds voor de nabestaanden gestort. Het werd een dag van rouw en de etappe werd in wandeltempo afgelegd. Niet tot ieders tevredenheid, want Bjarne Riis achtte zichzelf in een kansrijke positie voor de eindzege en vond dat het ongeluk nog niet eens extra benadrukt hoefde te worden. Maar hij legde zich neer bij de beslissing van het peloton dat Lance Armstrong namens de Motorola-ploeg als eerste over de streep liet gaan.
Vlakbij de plaats van het ongeluk is er al in oktober van datzelfde jaar een stenen gedenkteken van wit marmer geplaatst, gemaakt door Bruno Luzzani. Het was tijdens de voorbije Tour weer even prominent in beeld. Aan de zijkant staat een zonnewijzer die drie data aanwijst: de geboorte- en de sterfdatum en de datum waarop hij in 1992 in Barcelona Olympisch goud won. 
Op de plaats waar het fatale blok lag staat nu een gemetseld muurtje met daarop een witte gedenkplaat gemetseld. Op die gedenkplaat de vijf Olympische ringen, met een dichtregel van de Schotse dichter Thomas Campbell die zegt dat wij doorleven in de harten van degenen die we achterlaten en daardoor aangeven de dood te ontkennen. 
De fiets waarop Fabio Casartelli op de fatale dag reed, bevindt zich in de kapel van Madonna del Ghisallo in het Italiaanse Magreglio.
Tot over veertien dagen,
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 16 augustus 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web