De Kus!

Ik bezondig me niet gauw aan het groot schrijven van een jong talent. Soms moet je echter de waarheid onder ogen durven zien. Tom Dumoulin gaat als ronderenner een grote worden. Voor het winnen van een belangrijke etappekoers zijn twee eigenschappen onontbeerlijk. Een goede tijdrit in de benen en bergop minimaal kunnen aanklampen met de besten. Als tijdrijder is Tom bezig de beste van de wereld te worden en als ... 
... klimmer moet hij nog groeien, maar wordt hij elk jaar beter. 
Zijn stadgenoot Ad Wijnands – in 1981 winnaar van twee Touretappes – zei eens: “Ik was geen winnaar, ik moest het hebben van het koersverloop en een dosis geluk. Mannen als Raas en Knetemann zeiden bij het ontbijt: ik denk dat ik vandaag maar eens ga winnen en dan deden ze het ook. Dat zijn de echte grote talenten.” Voor de vorige week geëindigde Eneco Tour heeft Tom Dumoulin ook gezegd dat hij ging winnen. Misschien niet zo stellig als Raas en Knetemann dat deden, maar die zeiden dat ook niet in het begin van hun carrière. En Tom is nog jong, eigenlijk pas in het tweede jaar van een imposante carrière. Dat het niet gelukt is, is jammer maar het zal zijn opmars in het internationale profpeloton niet  verstoren. 
Het is te hopen dat hij bij Giant Shimano de ruimte krijgt om zijn grote talent verder te ontwikkelen. Handenvol sprintzeges van mannen als Kittel en Degenkolb zijn mooi, maar een allroundzege in een grote ronde stelt alles in de schaduw. Ze hebben er de renner voor, een groot talent van 23 jaar, eentje met voldoende zelfvertrouwen en panache om een hele grote te worden. 
De kus is op deze foto niet te zien, maar hij heeft hem na zijn prachtige tijdritzege in de Eneco Tour, zeker gekregen. Dik verdiend, naar mijn mening. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 23 augustus 2014 8:00

bezondigen...

"We", Nederlandse wielerliefhebbers, journalisten, intimi, familie, etc. etc. bezondigen ons met grote regelmaat gedurende decennia lang al aan het feit dat er weer een nieuwe talent op doorbreken staat. Maar telkens blijken we daarin toch te worden teleurgesteld. De tijden van weleer zijn vooralsnog niet zomaar wee terug. Al zal er best een (kleine) kern van waarheid in schuilen wat Peter Post altijd zei. Hij stelde dat coureurs die een goeie tijdrit konden rijden altijd meer potentie bezaten om door te kunnen breken. Dus als Hollanders is het heel gezond om rustig achterover af te wachten, op dat wat (misschien ooit) komen gaat.

Geplaatst door marcoV, 23 augustus 2014 09:44:39

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin is in mijn ogen het grootste Nederlandse talent van de laatste jaren. Jan Janssen merkte dat verleden jaar al op en zei: “Daar zit een goeie kop op”. Volgens Michael Boogerd (Tour du Jour 2013) zit Dumoulin niet in de juiste ploeg. De Giantploeg is in de grote rondes enorm succesvol met zijn sprinters, maar daardoor komt Dumoulin onvoldoende aan zijn trekken en zijn er geen Giantrenners die hem in een finale van bv de Eneco Tour kunnen bijstaan. Ik verwacht dat Dumoulin in de komende jaren in de heuvelklassiekers en in de kleinere etappewedstrijden (Parijs-Nice, Tirreno Adriatico) mee zal doen voor de overwinning. Voor de grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) denk ik dat hij, gezien zijn lichaamsbouw, in het hooggebergte net te kort komt. Hopelijk vergis ik me, dat doe ik wel vaker als het over wielrennen gaat.

Geplaatst door Piet van der Meer, 23 augustus 2014 17:10:34

Tom Dumoulin

Ik verwacht van Tom Dumoulin voorlopig maar eens helemaal niets.

Tom Dumoulin wordt in november a.s. 24 jaar oud en hij heeft dit jaar goede resultaten behaald, maar ze staan in geen verhouding tot die van bijvoorbeeld Jan Janssen.

Hier de lijst met belangrijkste resultaten (dus niet alle) van Jan Janssen in 1964. Die was toen ook 24 jaar.

Wereldkampioen op de weg;
Winnaar en winnaar puntenklassement Parijs-Nice;
Winnaar 7e etappe Tour de France;
Winnaar 10e etappe (deel A) Tour de France;
Winnaar Groene Trui Tour de France.

Geplaatst door Bert Visser, 24 augustus 2014 09:46:19

De buik vol van oude helden

Misschien moeten we eens ophouden met altijd maar weer die verwachtingen. Bovendien zijn vergelijkingen met het heldendom uit vroeger dagen gevaarlijk.

Zonder iets af te doen aan het talent van Jan Janssen en andere atleten uit die tijd, er is een groot verschil met nu. Tegenwoordig rijdt er een peloton dat betreft kwaliteit in de breedte vele malen hoger moet worden ingeschat dan toen. En daar kwam nog wat bij. Een slechte dag nu is gewoon een slechte dag. Toen spoot of slikte je dat naar de achtergrond. Dat mocht, want in 1964 was dat nog niet verboden. Natuurlijk liet je jezelf, zoals ook in het geval van Jan Janssen, medisch begeleiden door notoire dopingverstrekkers.

Wel navrant is dat je daar later nooit met een woord over wil reppen. In plaats daarvan koester je je eigen illusie. De zinsbegoocheling van eenmaal vedette altijd vedette, zullen we maar zeggen.

Nee, ik verwacht niets van Tom Dumoulin, maar ik heb wel bijzonder van hem genoten de afgelopen maanden. Gewoon doorgaan zou ik zeggen.

Geplaatst door joepscholten, 24 augustus 2014 16:58:48

Oude Helden

Ja daar gaat die weer, onze doping deskundige uit het oosten, constateerd weer een feit dat kant nog wal raakt. Doet voorkomen dat Jan Janssen een gedrogeerde renner zou zijn geweest, ook in die periode werd er op doping gecontroleerd,zelf ondervonden, echter onze 1e Tourwinner is nooit positief bevonden, en jawel onze Joep Scholten komt wederom terug op zijn stokpaardje "DOPING "Lees dikwijls aardige verhalen van Joep, echter nu zit hij met zijn vermoedens er compleet naast. Zou zeggen kom met exacte feiten naar voren, dat kan je niet, dus zwijg nu eens over het misselijkmakende woord " Doping Ook de veronderstelling dat de huidige generatie harder en beter rijden dan een 50-60 jaar geleden, zet ik grote ??? bij. In zekere zin is dat wellicht waar, echter dat vind zijn oorzaak in gespecialiseerd materiaal cq. voeding en medische begeleiding,en het vele geld wat er in gespendeerd wordt. Onze oudrenners professioneel en amateurs moesten, althans het gros, zelf maar uitzoeken, dat er ook gemalviseerd werd, daar ben ik nu ook wel van overtuigd, en een slechte dag had iedereen wel eens dat is precies hetzelfde als heden ten dage. Ja Jan Janssen, Joop Zoetemelk, ook een Henny Kuiper, en Rooks, van der Velde en nog vele anderen wil ik toch wel " Vedetttes " blijven noemen, daarvoor hebben zij in het verleden teveel overwinningen behaald,welke tot de verbeelding spraken, welke nu door Joep Scholten gedecimeerd worden. Dit hebben die renners echt niet verdiend. In de hoop dat de huidige nieuwe aankomende sterren ook goede resultaten, gelijk de renners van toen, zullen bewerkstelligen in de komende jaren eindig ik mijn verdediging voor de " Vedettes " uit het verleden. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 24 augustus 2014 22:34:54

Joep

...die kruistocht van Joep tegen dopinggebruik, daar begin ik een beetje moe van te worden. Betrap mij er al op dat ik zijn columns, die best aardig zijn, niet meer lees.

Geplaatst door andré stuyfersant, 25 augustus 2014 09:14:46

André

Toch interessant André; columns die je best aardig vindt zonder ze gelezen te hebben.
Zoiets als; Ik vind schorseneren heerlijk maar ik heb geen idee hoe ze smaken.

Geplaatst door Joep Scholten, 25 augustus 2014 09:34:31

Oude helden

Beste Joep,
Ik kan nooit genoeg krijgen van oude helden. Voor mijn zijn de jaren vijftig en begin jaren zestig de jaren van de echte helden. Of ze al dan niet een pervetientje gebruikten, maakte mij niets uit. Veel van mijn oude helden hebben toegegeven op zijn tijd aan de amfetaminen gezeten te hebben. De Amerikaanse en Engelse piloten uit WO II gebruikten ook amfetaminen en mogelijk is dat van doorslag geweest voor de afloop van de oorlog. Misschien was dat ook niet eerlijk. Ik had de laatste twee jaar het voorrecht veel van mijn oude Tourhelden uit de jaren vijftig en zestig te ontmoeten. Meestal begin tachtigers, sommigen midden zeventigers. Geestelijk en lichamelijk allen in goeden doen. De meesten onder hen maakten elke week de nodige kilometers op de fiets. Als Gerrit Voorting (91 jaar) een aantal jaren geleden geen ongeluk had gehad, zou hij nog dagelijks zijn ritje rijden. Het amfetaminen gebruik (voor zover dat gebruikt werd) had kennelijk geen grote gevolgen, waarschijnlijk helemaal geen gevolgen. Ik weet wel dat er renners waren, die er wel onder door gegaan zijn. Maar die hebben mogelijk geen maat gehouden. Mannen met een carrière van langer dan tien jaar (Van Steenbergen, Van Looy, Anquetil), kunnen onmogelijk notoire dopinggebruikers geweest zijn.
Wat betreft Jan Janssen (mijn grootste oude held): wat moet hij nou bekennen, dat hij ook wel eens wat geslikt heeft? In tegenstelling tot Epo, ging je van amfetamines niet harder rijden. De omstandigheden uit die jaren waren voor de coureurs veel en veel slechter dan nu. Tot in 1967 kwam het voor dat een Touretappe om en nabij de 10 uur duurde. Tijdens de Tour waren de hotels (meestal oude schoolgebouwen of niet meer gebruikte kazernes) zo slecht, dat er van een goede nachtrust geen sprake was. Het eten was meer dan eens onder de maat. Als je dan vervolgens een etappe moest rijden van tegen de 300 km, was het wellicht moeilijk om geen gebruik te maken van een pilletje. Terug komend op Jan Janssen: natuurlijk is hij nog steeds een vedette, als je de Tour wint, wereldkampioen wordt, Parijs-Roubaix op je naam schrijft enz. enz. dan ben je voor de rest van je leven een vedette. Jan Janssen zegt dan ook dat zijn beroep is: ex winnaar van de Tour de France. Lijkt me een boeiender beroep dan dat van jou en mij (artsenbezoeker resp. boekhouder). Jan Janssen staat midden in het leven, heeft een heldere kijk op het huidige wielrennen en is geestelijk en lichamelijk in goede doen.

Ik verwacht overigens heel veel van Tom Dumoulin, al zal hij geen Tourwinnaar worden.

Geplaatst door Piet van der Meer, 25 augustus 2014 18:30:13

Tom Dumoulin (2)

Van Tom Dumoulin via de Tweede Wereldoorlog en amfetamines naar Oude Helden. Wat De Kus niet allemaal teweeg kan brengen...

Geplaatst door Bert Visser, 27 augustus 2014 08:13:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web