De Kus!

Een mooie kusfoto van twee ploeggenoten die elkaar in de armen vallen na het behalen van een overwinning. Het gebeurde in de afgelopen week in de Ronde van Utah. De Belkin-ploeg was daar opvallend aanwezig en hun topsprinter Moreno Hofland won maar liefst drie etappes. Zoals hij dit jaar ook al etappewinnaar in de Ronde van Andalusië en Parijs-Nice is geweest.
Moreno is de zoon van Peter Hofland, in de jaren tachtig van de vorige eeuw een sterk amateurrenner. Iemand vertelde me laatst dat Peter weer een zoon is van Jan Hofland, een goede renner in de jaren vijftig en afkomstig uit Beverwijk. Ik heb daar ... 
... mijn twijfels over, maar het zou kunnen. Wel is Fausto Hofland waarschijnlijk een jongere broer van Moreno, maar ook dat weet ik niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat de jonge sprinter van Belkin van moederskant verwant is aan de familie Van Est. 
Iedereen herinnert zich de drie broers die in de jaren vijftig beroepsrenner waren en alle drie in de Tour de France hebben gereden. Wim, Klaas en Piet. Er waren nog drie broers in het gezin die het bij de amateurstatus hebben gelaten. Er waren er genoeg, want het gezin telde zestien kinderen. 
Het oudste meisje stierf bij de bevalling van haar eerste kind in het kraambed, maar de baby was gezond. Dat kleine meisje werd daarna gewoon in het gezin Van Est opgenomen en groeide op met de roepnaam Zusje. Als een echte Van Est. Zij is later getrouwd en ook zij kreeg een dochter. Die trouwde op haar beurt met de wielrenner Peter Hofland uit Roosendaal en zo werd Zusje de oma van Moreno. Het wielerbloed zit er dus van twee kanten goed in gebeiteld. Tot meerdere glorie van de Nederlandse wielersport.
Het leek me vorig jaar december een leuk idee om de eerste twee exemplaren van mijn boek over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France uit te reiken aan een vertegenwoordiger van de oudste generatie Nederlandse Tourrenners en eentje van de jongste. Omdat ik er van uit ga dat Moreno volgend jaar zijn debuut in de Tour gaat maken, heeft zijn oom Pierre (zoon van Piet van Est) ervoor gezorgd dat Moreno in Utrecht aanwezig was.
En daar stond rechts van mij op het podium die jonge renner, terwijl links good old Henk Faanhof als vertegenwoordiger van de oudste lichting Nederlandse Tourrenners stond. De één 91 jaar en de ander in ´91 geboren. 
Twee topsprinters uit heel verschillende periodes. Zo betwijfel ik of de oudoom van Moreno, Wim van Est, zijn ploeggenoot Faanhof net zo hartstochtelijk heeft gekust, toen die in 1954 de etappe naar Bordeaux won, als Robert Wagner dat op deze foto doet. Waarschijnlijk niet, want in die tijd kusten mannen elkaar niet. Stel je voor, wat moest men daar wel niet van denken. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 9 augustus 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web