De Burgerlijke Stand van 20 december.

Rik VAN LOOY (1933, België)

Op een zonnige zaterdagmorgen reed ik enkele jaren geleden de stad Herentals binnen. Ik had een afspraak met De Keizer aldaar en hij resideerde in de Vlaamse Wielerschool. Ik had verzuimd naar het adres te informeren, maar zoals mijn moeder mij al leerde: ‘je hebt een mond om te vragen’. De stad leek uitgestorven, maar ik zag twee vuilnismannen bezig met het reinigen van de goot. Ik vroeg ze naar de Vlaamse Wielerschool. Ze haalden de schouders op en gingen in onverstaanbaar Vlaams met elkaar in debat. Het resultaat was twee ‘nee’ schuddende hoofden. ‘De school waarvan Rik Van Looy directeur is’, probeerde ik en direct veranderde de uitdrukking op hun gezichten. Ze wezen naar rechts, want daar woont ‘d’n Rik’ en vervolgens naar links, want daar was diejen school. Tien minuten later zat ik tegenover een van de grootste wielrenners aller tijden. Een gevorderde zestiger die er nog scherp uitzag. Ik kende hem als een hanige man, een heerser en ik was verbaasd een bescheiden, rustige man te treffen die minzaam antwoord gaf op al mijn vragen. Naar het waarheidsgehalte van zijn antwoorden moet je gissen, want toen ik naar de reden vroeg van zijn jarenlange vete met Peter Post, glimlachte hij: ‘Ik heb nooit onenigheid gehad met Peter, we zijn grote vrienden’. Ik liet het zo en genoot van de wielerverhalen die hij vertelde over zijn twee lievelingskoersen De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het winnen daarvan had hem veel meer genoegen gedaan dan zijn twee wereldkampioenschappen. Daar wist hij – althans dat zei hij – niets meer van, maar van zijn twee overwinningen in Vlaanderen en de drie in de Hel wist hij nog elke meter. Het vuur vonkte weer in zijn prikogen en hij beleefde die momenten opnieuw. Toen hij uitgesproken was verzonk hij weer in zijn eigen rustige ik en ik vroeg naar de sportaspiraties van zijn nazaten. Weer begonnen zijn ogen te flonkeren. Hij stond op en wees op een reeks ingelijste foto’s van zijn kleindochter, een meisje van een jaar of tien, dat bezig was met atletiek. Nee, wielrenners waren er niet meer in de familie, maar sportief waren de Van Looy’s nog altijd. Toen hij me uitliet liepen we langs een klaslokaal, waar enkele tientallen jongens en meisjes in kleurige trainingsplunje een les volgde. Voor de deur stonden hun racefietsen. Veel leuker om te zien dan de fietsenstalling van een normale school. Zou hij zelf ook les geven? En in welk vak? Ik had vergeten het te vragen. (Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Michael ROGERS (1979, Australië)

Het fietsen met de klok als tegenstander is bijna net zo oud als de wielersport en er zijn altijd specialisten geweest. Je kunt het of je kunt het niet. In je eentje zo hard mogelijk fietsen over een bepaalde afstand is zowel geestdodend als enerverend. Voor Michael Rogers is het ongetwijfeld enerverend. Je moet er iets mee hebben, want tijdrijden is een van de moeilijkste disciplines in de wielersport. Het is een gevecht met je zelf en dat gevecht kun je vreselijk verliezen. Of winnen en Michael Rogers from way down under is een winnaar. Drie jaar op rij – 2003, 2004 en 2005 – was hij de beste van de wereld en mocht hij in tijdritten met ere de regenboogtrui dragen, hoewel hij een van die truien dankt aan het dopinggeval van David Millar. Veel tijdrijders kunnen alleen maar tijdrijden, maar Michael kan zeker meer. Hij won ook de Rondes van België en van Duitsland en hij won de Route du Sud. Maar al wint hij nog tien etappekoersen, hij zal toch de geschiedenis ingaan als een onvervalste hardrijder. Hij kwam in 2000 naar Europa om bij de destijds vermaarde Mapei-ploeg in het Europese profpeloton te debuteren. Mapei ging over in QuickStep en Rogers ging mee. Na zes jaar in Belgisch/Italiaanse dienst te hebben gereden stapte hij dit jaar over naar het Duitse T-Mobile. Misschien wil hij als allround wielrenner doorbreken en de voorspelling van Lance Armstrong waarmaken dat Rogers diens opvolger wel eens zou kunnen zijn. Michael werd dit jaar tiende in de Tour en hij won een etappe in de Regio Tour International en de vervulling van de profetie van King Lance lijkt dus nog ver weg. Zo die ooit te halen is. Hoe het ook zij, in het WK tijdrijden van dit jaar haalde hij lang niet meer het niveau van de grote tijdrijder Michael Rogers uit de drie voorgaande jaren. Een achtste plaats op meer dan tweeënhalve minuut van winnaar Fabian Cancellara is natuurlijk iets om je dood voor te schamen. Als dat komt door geflirt met andere mogelijkheden binnen de wielersport, dan moet hij maar snel op zijn schreden terugkeren. Dan kan hij volgend jaar misschien de reeks weer hervatten. Hoewel die Cancellara er ook wat van kan. (Foto: © Philip van der Ploeg)

De andere op 20 december geborenen zijn:
ALBASINI, Michael (1980, Zwitserland)
FAVERO, Giuseppe (1931, Italië)
FUCHS, Fabian (1961, Zwitserland)
JOCHEMS, Jef (1939, Nederland)
LOPEZ CARRIL, Vicente (1942, overleden 29.03.1980, Spanje)
WIJHE, Dries van (1945, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 19 december 2006 23:00

Michael Rogers

Ooit las ik ergens, dat Michael Rogers Nederlandse roots zou hebben dankzij een Rotterdamse (groot?)moeder. Bij die ene publikatie is het gebleven, dus het klopt vermoedelijk niet. De media zijn er immers altijd als de kippen bij om iedere kanjer, uit welke tak van sport ook, onmiddellijk tot landgenoot te promoveren zodra er maar een vleugje Oranje aan zit.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 20 december 2012 10:45:20

Rik van Looy

Zal ik je het antwoord dan maar geven? Nee Fred, Rik van Looy gaf zelf géén les op de naar hem vernoemde wielerschool in Herentals. Het is trouwens een project van BLOSO. Hij was er wél vaak te vinden om de jeugd aan het werk te zien en dan zal hij zo af en toe best eens wat tips geven, maar docent is hij niet. Sinds medio jaren tachtig ben ook ik (net als tientallen andere collega's, want Rik is een gastvrij mens) bij mijn leeftijdgenoot te gast geweest. Tweemaal zelfs.

In Herentals dreef de man die in 1948 als amateur de toen nog zo prestigieuze Ronde van Midden-Nederland won, vele jaren een manege. Daarnaast was hij nauw en enthousiast betrokken bij de lokale voetbalclub van zijn zoon en inderdaad fier op zijn kleindochter, wier naam me even is ontschoten. Zal met de leeftijd te maken hebben.

Ik zag die meid een keer als nieuweling (junior?) aan het werk op de Alsemberg, waar de meiskes een zware koers reden in afwachting van het moment waarop de profs aan hun finale van de Brabantse Pijl zouden beginnen. Van Looy zat bij de drie koploopsters en ik meen dat ze won. Mocht je een kiek van dat trio willen hebben, ik zou er mijn harde schijf eens op moeten nazoeken. Roept u maar!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 20 december 2012 11:21:03

Katrien

Afgelopen zomer keek ik op een avond naar het Vlaamse programma Vive le Velo en daar waren de Belgische wielrenner Rob Goris en zijn vriendin Katrien Van Looy te gast bij Karel Van Nieuwkerke. Zij was die kleindochter van Rik II die later ook is gaan wielrennen. Rob Goris was haar lief en het dramatische van dit verhaal is dat die jonge coureur in de nacht daarop in zijn slaap door een hartstilstand is overleden. Dat wens je niemand toe en zeker die bescheiden Katrientje, de voormalige atlete en trots van opa Rik. Ik hoop dat de zon weer snel voor haar is gaan schijnen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 20 december 2012 11:57:26

Voortbestaan Slogblog

Beste Fred, ik heb zo even 16,50 uur de jouw toegezegde Euro-s aan je overgemaakt. Het is echter niet het 1e wat ik vandaag zou doen, om reden dat er problemen waren met de computer, heb ik een beroep gedaan op mijn buurman, met de bijnaam Blub en de roepnaam Mosch, een geweldige kerel, die je helpt waar hij kan, niet voor mij alleen, voor vele, het is geweldig zo'n vriend te hebben. Ik ben al om 08.00 uur naar het politiebureau gegaan om melding te maken van de diefstal van mijn rijbewijs, heb echter 3 kwartier voor het bureau te staan blauwbekken, omdat de Gemeentepolitie pas om 0.900 open gaat, dat wist ik overigens niet, nadat het procesverbaal was opgemaakt, ging ik liniarecta naar deelkantoor aan de Leyweg om mijn nieuwe rijbewijs aan te vragen, nu dat was snel gepiept want om half 10 vangen ze aan met hun werkzaamheden. het enige wat een beetje tegenviel is dat je eerst op Tenerife beroofd wordt van je rijbewijs en dat je Gemeente er nog eens bovenop de kosten van een rijbewijs een extra heffing ( diefstal ) 35.80 Euro overheen heft, ja dat de gemeente nog extra geld heft over de reeds ondervonden schade vind ik een aanfluiting van de 1e orde, echter dat moet dan maar want zonder zo'n papiertje ben je nog kwetsbaarder! In de namiddag was mijn computer weer up to date, zodat ik snel mijn gedane belofte heb ingelost!! Nu beste lezers (ressen )fijne feestdagen toegewenst en hoop dat de slogblog nog een lange tijd met wielerwetenswaardigheden op de proppen komt eindig ik deze bijdrage, U allen gegroet! Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 21 december 2012 16:40:02

theo ten dam

leuk dat je weer in den haag bent, ik zal je zondag wel zien bij de spartaan, jammer dat de wereld tegenwoordig overloopt van oplichters, dieven en messentrekkers. zelfs bij de overheid!

Geplaatst door jaap kiela, 21 december 2012 17:05:00

Katrientje

Altijd weer fijn om te merken dat die ouwe Fred (nog of alvast gefeliciteerd met je 74e verjaardag!) steevast in staat is andermans geheugen op te frissen. Katrien van Looy dus. Of was het inmiddels Katrien Goris? Ook ik zag die uitzending op de Belg toevallig en was al even diep geschokt als iedereen dat diezelfde Rob Goris er daags nadien niet meer was. Diep tragisch.

Ik hoop alleen dat de media, die nu zoveel aandacht aan de dood van Rob hebben gewijd, ook eens voor een goeie follow-up zorgen door ons te blijven informeren over het wel en wee van weduwe Katrien. En zich niet pas over een jaar of tien, zo tegen Kerst bijvoorbeeld, ineens realiseren dat het misschien wel aardig is om die kleindochter van Rik van Looy nog eens op te zoeken.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 december 2012 21:01:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web