RTV De Zwaluwen bestaat 65 jaar ...

Jubilea, net als massaal beleden rouw, maken vaak dat ik me wat ongemakkelijk voel. Daar sta je dan, keurig aangekleed en met het glas in de hand om de jubilaris te feliciteren met zijn vijfentwintigjarig dienstverband of een echtpaar met een net zo lang durend huwelijk. In de toespraken die volgen wordt de persoon in kwestie soms dingen toegedacht waarbij Onze Lieve Heer in het niet zinkt. En over dat huwelijk dat zoveel jaren door de tijd reisde, wil op die plek niemand iets horen over hoe vaak het net niet eindigde. Of je stond met je hoofd gebogen en wat bloemetjes in de hand massaal ... 
... te rouwen. Soms om iemand waarvan je nog nooit gehoord had. 
Hear, hear
Plotseling bestonden er rouwdeskundigen. Die wisten zeker; hoe massaler de rouw beleden, des te meer het zou zeggen over de morele kwaliteit van een samenleving. Ik matig me geen oordeel aan. De schrijver Tommy Wieringa deed dat recent al in De Gelderlander. Was ik lid van het Engelse parlement, dan had je me ‘hear hear’ kunnen horen roepen. Ook de ironie van Arnon Grunberg in de Volkskrant van een week geleden viel op een vruchtbare bodem. Hij wilde Nederland voordragen voor de Nobelprijs van het Rouwen, mits die zou bestaan. Ik moet er niets van hebben, maar toch maak ik op deze plaats graag een uitzondering.
Breukink & Brinkhoff
De wielerclub waar ik ooit mijn eerste rondjes reed, viert op 20 september a.s. haar 65-jarig bestaan. Van precies die datum in 1949 dateert namelijk de oprichtingsakte van RTV De Zwaluwen uit Doetinchem. Veertien jaar later was de club al op sterven na dood. Tot een paar enthousiastelingen er nieuw leven inblazen. Wim de Vos en Nico Bieleveldt komt de eer toe dat te hebben gedaan. Rond die tijd meldde ik me aan als lid. Sindsdien groeide de club en is nu een niet meer weg te denken baken van wielerenthousiasme in de Achterhoek. Grote namen fietsten op het landelijk bekende Vredesteinparcours hun eerste rondjes. De fabriek bestaat al jaren niet meer maar iedereen in de wielerwereld kent
Erik Breukink en Herman Brinkhoff. De één fietste zich naar internationale bekendheid en de ander is al jaren een wielerorganisatorische grootheid. Ze hebben toegezegd die dag naar hun roots terug te keren. 
Centrale thema
Er is een commissie in het leven geroepen die het programma gestalte gaat geven. In de Achterhoekse bescheidenheid die bij hen past, mag je stellen dat het een mooi programma gaat worden. Waarbij één thema centraal zal staan: wielrennen en het plezier in fietsen. Jong, oud, de mannen en vrouwen van het eerste uur en de jeugd van nu; we hopen ze allemaal te ontmoeten op zaterdag 20 september a.s.. Het grote probleem is altijd; hoe bereik je de mensen die je daar graag wilt zien waarbij het adagium geldt: liever tien te veel dan één te weinig. Daarom verwijs ik graag naar de website van RTV De Zwaluwen, een mooie site als je het mij vraagt. Hebt u op een of andere manier betrokkenheid met die club en wilt u het feest opluisteren met uw aanwezigheid, dan is het verzoek u aan te melden via www.rtvdezwaluwen.nl en daarna doorklikken naar 65 jaar jubileum.
Aambeien
Ooit liet de beroemde Duits/Amerikaanse filmregisseur Billy Wilder doorschemeren dat hij het niet zo begrepen had op jubilea en medailles. In zijn moedertaal zei hij ooit: ‘Jubileen und Urkunden sind wie goldene Adern. Letzenendes bekommt sie jedes Arschlosch.’ Vrij vertaald: jubilea en oorkonden zijn als aambeien, aan het eind van het lied sieren ze elk hol. Het is diep waar, maar soms is er die ene uitzondering, zoals op 20 september aanstaande. (Foto's: © Cor Vos en Henk Theuns)
Tot een volgende keer!
Joep Scholten
Door Fred van Slogteren, 3 augustus 2014 8:00

RTV de Zwaluwen

Eén zwaluw maakt geen zomer. Maar RTV De Zwaluw heeft vele leden en bestaat ook nog 65 jaar. Wel zomer dus voor deze wielervereniging. Van harte gefeliciteerd.....!

Geplaatst door Ben van Boven, 03 augustus 2014 13:18:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web