Uit de stalling van Peter R. de Fiets

© Peter Ravensbergen

"Het merk Zieleman, waarover ik al eerder een stukje maakte, is in Amerika bekender dan hier. Dat hoorde ik laatst van iemand die jaren geleden vrienden over had uit Canada. De mensen wilden graag Amsterdam zien en ze hadden een wens. Hun zoon was een verwoed mountainbiker en die had een bepaald soort remblokjes nodig van het merk Specialized. Die waren uitsluitend in Europa te koop en vandaar dat zij een boodschappenlijstje hadden meegekregen. Ze zochten wat speciaalzaken op, maar het was op een maandag en daarom waren die winkels gesloten. In de tram terug naar de Kennedylaan waar de auto geparkeerd stond, wist de gastheer dat er nog een speciaalzaak was in de IJselstraat, een zijstraat van de Churchilllaan waar de tram op dat moment door reed. Het viertal stapte uit, maar ook de zaak van Ko Zieleman was gesloten. Toen de Canadees – een groot wielerliefhebber en destijds fan van Steve Bauer – de ...

... naam Zieleman zag, raakte hij bijna in extase. Die naam was in Canada en Amerika heel bekend, vertelde hij en hij kon zich niet voorstellen dat die fantastische fietsen uit dat kleine winkeltje kwamen. Een mooi verhaal en ik kan beamen dat de fietsen van dit merk van een zeer goede kwaliteit zijn. Ko Zieleman was in ieder geval een veel betere framebouwer dan hij wielrenner was. Dat moet in de jaren vijftig zijn geweest, maar ik heb nauwelijks iets over de wielrenner Ko Zieleman kunnen vinden. De meeste bekendheid verwierf hij door de zwager te zijn van Hein ‘Tarzan’ van Breenen. Maar die verkocht na zijn wielercarričre groente en fruit en Ko maakte superieure racefietsen die tot in Amerika bekend zijn. Het is maar wat je belangrijk vindt.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 19 december 2006 9:00

de fiets

ik heb nog een echte ko zieleman op zolder staan.
de man waar ik hem van heb (goede kennis die ging emigreren) zij wel dat het wat bijzonders was. maar zo bijzonder! is maar goed dat ik dit lees. hij is een beetje slecht maar ik ga hem dus goed opknappen!

bedankt voor de goede informatie!

Geplaatst door Jurgen, 22 september 2010 18:44:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web