De Burgerlijke Stand van 3 maart

Thom van Dulmen (1985)

Deze jonge renner uit Didam in de Achterhoek begint aan zijn tweede jaar bij het continental team van Rabobank. Ze zijn daar wel blij met hem want hij boekte in 2005 twee prachtige overwinningen. In juni won hij de Ronde van Limburg, een pittige klassieker met achttien beklimmingen en een erelijst om van te watertanden. Vrijwel alle groten uit de Nederlandse fietshistorie staan er op. De zege van Thom was indrukwekkend. Hij reed 130 kilometer aan de leiding. 90 kilometer met vier anderen en de laatste 40 kilometer alleen. Zijn tweede grote zege was het behalen van het Nederlands kampioenschap tijdrijden, een titel die hij ook al in 2004 binnenfietste. Hij kan goed omhoog en in ritten tegen het horloge kan hij met de besten mee. Dat is pure klasse. Nu nog wat meer inhoud en ervaring en er gloort wellicht een mooie toekomst voor Thom. Ik zal hem volgen. (© Cor Vos)

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Herman Nankman (1896, overleden 31.12.1973)

Van deze Groninger uit een ver verleden is niet veel bekend. Toch moet hij een goede renner zijn geweest en dat leid ik af aan het feit dat hij in 1922 Nederlands kampioen was op de weg voor Jan van der Stel en Henk Datema. Het kampioenschap was toen nog een open wedstrijd en pas in 1927 werd de scheiding tussen amateurs en profs aangebracht. 1924 is het enige jaar geweest dat Nankman in een wielerploeg zat. Dat was Buysse-Colonial en (Otto Beaujon of Peter Ravensbergen moeten me maar corrigeren als het niet zo is) dat was een fietsenmerk vernoemd naar een van de beroemde Buysse’s uit het oertijdperk van de Tour de France. Lucien Buysse was de kopman van die ploeg en ‘De Kleine’ won twee jaar later de Tour. Er zaten vijf Nederlanders in die ploeg. Behalve Nankman waren dat Nico Bruin, Willem Ooms, Victor van den Bussche en Koos Storm. Over die laatste heb ik mijn vader vaak horen vertellen. Dat was een stayer en die vocht op de oude Amsterdamse stadionbaan prachtige duels uit met Victor Linart, een Belg, die in de jaren twintig vier keer wereldkampioen was.

Sharon van Essen (1981)

Sharon reed de laatste twee jaar voor de Vrienden van het Platteland, de damesploeg waarvan Loes Gunnewijk de bekendste is. Maar Sharon’s prestaties mogen er ook zijn. Ze is niet echt een winnaarstype, hoewel ze mooie overwinningen heeft behaald onder andere in etappes in de Ster van Walcheren. Haar meest aansprekende prestatie is de tweede plaats in het NK 2005 toen zij het met slechts een half wieleke verschil moest afleggen tegen de verrassende winnares Janneke Vos. In de derde ronde ontstond een kopgroep en drie ronden later bedroeg de voorsprong een minuut. Toen reed Sharon solo naar de kopgroep toe, een knappe prestatie die later door Janneke Vos en Daniëlle Bekkering werd herhaald. Hoewel ze op het erepodium stralend lachte, was Sharon hevig teleurgesteld: “Ik was er zo dichtbij, wat scheelde het weinig.” (© Cor Vos)

Bertil Klootwijk (1982)

Deze renner uit Spaarndam is lid van De Bataaf, de wielervereniging uit Halfweg die al zo veel grote coureurs heeft voortgebracht. Bertil heeft de mogelijkheden om ook ver te komen, want hij wint veel en makkelijk. In 2005 zegevierde hij in Tiel, Uithoorn, Papendrecht, Heerhugowaard en Abbenbroek. Hij rijdt dit jaar voor Cyclingteam Jo Piels onder leiding van Rijk Vink. Benieuwd wat hij dit jaar gaat presteren. (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 3 maart 2006 7:00

Leuk om dit verhaaltje over mijzelf te lezen. Ik hoop dat de enalaatste zin ooit van toepassing op mij zal zijn..

Trouwens leuk om deze verhaaltjes over iedereen te lezen op de site....

Groet Thom

Geplaatst door Thom van Dulmen, 04 oktober 2006 13:49:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web