Herinneringen bij een foto …

 
Het Slogblog Tourspel is zeker niet het enige Tourspelletje dat in Nederland is georganiseerd. Het moeten er honderden zijn. Ik heb er zelf ook aan één meegedaan en mijn resultaat was bedroevend. Voorspellen is moeilijk en in een sport als het wielrennen vrijwel onmogelijk. Als ik bovenstaande foto bekijk met de vier winnaars van de klassementen, vraag ik me af hoeveel mensen dit kwartet voorspeld zullen hebben.
Alleen Peter Sagan en het puntenklassement lagen in de rede, omdat de Slowaak dit klassement al ... 
... eerder won. Maar Pinot als winnaar van het jongerenklassement zullen weinigen hebben voorzien? De Fransman debuteerde destijds opvallend, maar kon dat daarna niet meer bevestigen. Ook Rafel Majka was voor velen nog een onbekende, zeker toen hij op het laatste moment door zijn ploegleider werd opgeroepen. 
En Nibali dan? Natuurlijk wisten we dat hij een groot renner is. Je wint niet zo maar de Giro en de Vuelta. Maar de Tour was van een andere orde, riepen de kenners en dat de Haai van Messina opgewassen zou zijn tegen Alberto Contador en Chris Froome hield bijna niemand voor mogelijk. Maar de twee grootste favorieten vielen al in een vroeg stadium letterlijk uit de Tour en toen was er voor de Siciliaan geen vuiltje meer aan de lucht. 
Hij controleerde en koos subtiel zijn momenten en sloeg zijn grootste slag in de kasseienrit. Toen stonden Froome en Contador nog aan de start. De Brit viel die dag uit, maar de Spanjaard kreeg minuten aan zijn broek. Minuten die hij waarschijnlijk niet goed had kunnen maken. 
Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar dat denk ik zo maar. Zo onder de indruk ben ik van de wijze waarop Vincenzo Nibali deze Tour heeft gereden en naar zijn hand gezet. Grote klasse! (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 29 juli 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web