De Kus!

Ik zou hem de revelatie van de Tour de France 2014 willen noemen. Rafel Majka, de 24-jarige Pool die twee zware bergetappes op zijn naam schreef en ook als persoonlijkheid de nodige indruk maakte. Hij is nog jong, 24 jaar, maar toch al aan zijn vierde profjaar bezig. Hij heeft steeds bij Saxo Bank (nu Tinkoff-Saxo) gereden en is door Bjarne Riis langzaam gebracht. In zijn eerste en tweede jaar reed hij nog onopvallend de Vuelta om in het derde jaar in de Giro zijn visitekaartje af te geven met een zevende plaats in de eindrangschikking. En dit jaar debuteerde hij in de Tour de France met ... 
... twee ritzeges en de volle winst in het bergklassement. 
Hij is ongetwijfeld een groot talent en als hij nog wat verder rijpt moet een podiumplaats, of misschien nog wel meer, er in zitten. Riis is een goede coach en het zou me niks verbazen als hij volgend jaar alles op de Giro zet. Net als Movistar dat met Quintana heeft gedaan. Zo hebben die twee ploegen natuurlijke opvolgers gekweekt en opgeleid voor respectievelijk Contador en Valverde. 
Majka is niet de eerste Pool in de geschiedenis die een Touretappe wint, maar wel de eerste die dat twee maal doet. Oost-Europa is toch in opmars. Gisteren won een Litouwer de etappe en morgen worden in Parijs twee Oost-Europeanen gehuldigd voor het winnen van het puntenklassement (de Slowaak Peter Sagan) en het bergklassement, deze op bovenstaande van twee kanten bestempelde Pool Rafel Majka. We hebben in het verleden minder indrukwekkende winnaars in die klassementen gehad. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 26 juli 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web