Uit het museum van Hans

© Hans van Middelveld

Deze affiche hing waarschijnlijk niet aan een winkelruit in Amsterdam, maar in Alkmaar. De Alkmaarse wielerbaan is nu de belangrijkste van Nederland, maar in de jaren zeventig, toen de Olympische wielerbaan in Amsterdam nog bestond, werden in de kaasstad ook al leuke baanprogramma’s georganiseerd. Zoals dit programma dat op 24 juni 1971 of 1972 werd verreden. Over het jaartal ben ik niet zeker, maar via de namen die op het biljet staan heb ik afgeleid dat het een van die twee jaren moet zijn. Borghetti was in 1971 namelijk eerstejaars prof en Damiano beëindigde zijn carrière in 1972.
De zes sprinters waarvan de namen op deze affiche staan, waren in ...

... die tijd wereldtop. Ze waren de opvolgers van de generatie Sercu, Gaiardoni en Beghetto, die op hun beurt de opvolgers waren van de generatie Harris, Maspes, Van Vliet en Derksen. Na hen besteeg de Japanner Nakano voor vele jaren de troon en toen die het licht uitdeed in de mondiale sprinttempel, was er nauwelijks nog belangstelling voor het elitenummer van de wielersport. Tot de generatie Theo Bos c.s. de lampen weer opdraaide tot schijnwerperniveau.
De Belg Robert Van Lancker, de Amerikaan Tim Mountford, de Italianen Giordano Turrini, Luigi Borghetti en Angelo Damiano zullen samen met onze eigen Leijn Loevesijn er wel een mooie avond van hebben gemaakt. Helaas heb ik nergens een uitslag kunnen vinden. Maar het is ook al weer zo lang geleden. De renners op de affiche zijn nu zestigers. Renners komen en gaan, maar de wielerbanen zijn gelukkig herontdekt en in Alkmaar wordt regelmatig en vol overgave gesprint. Want de sprint is nog steeds het koningsnummer van de wielersport. Dat is gisteravond met die prachtige beelden uit Moskou weer eens ondubbelzinnig bewezen.

Namens Hans Middelveld tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 17 december 2006 9:00

24 juni 1972

24 juni 1972 was een zaterdag, tevens de dag dat in Brisbane Robbie McEwen het levenslicht zag.

Geplaatst door Jan, 18 december 2006 12:09:59

uit het museum van Hans

De affiche is inderdaad uit 1972. De profs reden toen een circuit van drie wedstrijden in Nederland. Op 17 juni in Oudenbosch won Robert van Lancker voor Loevesijn en de Australier Gordon Johnson. Gerard Koel werd vierde.
Op 22 juni was Leijn Loevesijn de snelste in Amsterdam (Ol. Stadion) voor Van Lancker en Johnson. Tenslotte was in Alkmaar (24 juni, zie affiche) Robert van Lancker de snelste voor de Amerikaan Mountford, Loevesijn en Johnson. Van de stayerwedstrijd heb ik niets kunnen vinden.

Geplaatst door Rob Kat, 18 december 2006 15:01:19

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web