Uit de beeldentuin van Jac …

Vorige week reed de Tour in de etappe van Ieper naar Arenberg door de Belgische plaats Mouscron (Moeskroen). In de deelgemeente Luingne vond men dat een goede aanleiding om een plaatselijke held in het zonnetje te zetten. Zijn naam? Omer Huyse. Zijn belangrijkste wapenfeit? Het winnen van de langste etappe in de geschiedenis van de Tour, van Les Sables d’Olonne in Bretagne in één ruk door naar Bayonne aan de voet van de Pyreneeën. Dat gebeurde precies negentig jaar geleden, in 1924. De afstand van ... 
... 482 kilometer werd afgelegd met een gemiddelde snelheid van 24.5 kilometer per uur. 
Wat de prestatie nog indrukwekkender maakt is dat Omer Huyse geen deel uitmaakte van een ploeg maar meedeed als isolé, als touriste-routier, die zelf zijn verzorging en onderdak moest regelen. Naast het reguliere klassement, dat jaar gewonnen door Octavio Bottechia, won Omer Huyse diezelfde Tour het klassement voor de categorie van de onverzorgden. Dat het volbrengen van deze Tour geen sinecure was blijkt uit het feit dat van de 157 vertrekkers er maar zestig de finish in Parijs hebben gehaald. 
Het was het begin van een korte carrière als prof. In 1925 werd hij opgenomen in de Alcyon-formatie met Nicolas Frantz en Francis Aymo. Hij kwam als eerste boven op de Tourmalet toen Bottechia, die overigens wel zijn tweede Tour zou winnen, een hevige inzinking te verwerken kreeg. In de eindstand won Huyse met zijn ploeg het ploegenklassement. 
Het jaar daarop werd hij aangezocht door Automoto om Lucien Buysse bij te staan, een samenwerking die succes opleverde want Buysse zou zijn Tour winnen en Huyse eindigde als dertiende. Maar toen eindigde hun beider carrière plotseling. Het Franse Automoto besloot niet meer in competitie uit te komen. Om hun nog lopende contract uitbetaald te krijgen werd het Buysse en Huyse verboden aan de competitie deel te nemen zolang de verbintenis nog van kracht was. Huyse, de Frans-Belgische grensjongen, kwam niet meer terug in het wielermilieu en heeft nadien een handel in frisdranken en bier opgezet. 
Aan de rotonde in het centrum van Luingne, in het centrum bij de kerk, staat nu een betonnen sokkel met een bronzen sculptuur die De Reus uit Moeskroenvereeuwigt. 
Het beeld is gemaakt door Osvaldo Parise, een plaatselijke kunstenaar van Venezolaanse afkomst. 
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 19 juli 2014 10:00

Huyse

Even een aanvulling op de beeldentuin van vandaag. Zoals collega Teus Korporaal terecht opmerkte is dezelfde etappe Les Sables d'Olonne - Bayonne in de Tour van 1919 ook al eens gereden. Winnaar was toen Jean Alavoine. Huyse is dus op zijn best gedeeld recordhouder.

Geplaatst door Jac Zwart, 19 juli 2014 14:47:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web