De Kus!

De kus kan op deze zaterdag geen andere zijn dan die van Lars Boom na zijn fantastische overwinning in de keienetappe van woensdag. Dat zijn van die wielerdagen dat je op het puntje van je stoel zit te kijken. Het had nog fout kunnen gaan, want achter hem reed het duo Nibali/Fuglsang en dat zijn niet de minsten. Maar Lars verslapte geen moment, reed een klein verzet en hield dat hoge beentempo tot aan de finish vol. 
Een machtige atleet die op die keien echt in zijn  element was en een eind maakte aan het ... 
... trieste record van negen jaar geen Nederlandse etappezege. De 167ste Nederlandse dagoverwinning in de Tour, zoals Jan Houterman aanstaande maandag zal schrijven, als hij vanuit zijn ordners de allereerste beschrijft. Theofiel Middelkamp 78 jaar min vijf dagen geleden winnaar in Grenoble.
Vandaag gaat de karavaan naar Gérardmer waar Pieter Weening negen jaar en drie dagen geleden de Duitser Klöden in de sprint klopte met een verschil van een duizendste banddikte, minder dan de afstand tussen de voorwielen van Trentin en Sagan gisteren. Misschien dat die nipte zege een van de andere Nederlanders inspireert. Misschien die andere Fries: us Lieuwe. Het Beest!
De zege van Lars mag niet weer voor vele jaren de laatste zijn. Er zijn nog vijftien Nederlanders in de strijd en ik verwacht nog wel pogingen van Mollema, Dumoulin, Westra en Slagter. 
Maar voorlopig is Lars Boom de laatste en dat wilde hij weten ook op de erepodium. Hij kwam over de finish als een verzopen kat die uit een moddersloot was gevist, maar na een gedegen reiniging spic en span het erepodium betrad. Met Kee, zijn dochtertje. Toen de meiden uit de Barbie-poppen-fabriek naast hem kwamen staan voor de plastic kussen, moest hij het winters verpakte peutertje even neerzetten. Aan zijn voeten. Lars deed het met tegenzin, dat zag je aan zijn gezicht. Hij is geen jongen van vals decorum, maar van een echte Brabantse koffietafel. Hou doe! (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 12 juli 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web