Uit de beeldentuin van Jac …

Aan de zuidkant van de Yorkshire Dales, waar het Tourpeloton gisteren in de eerste etappe doorheen reed, ligt het plaatsje Gargrave. In het centrum van het dorp, op de noordoever van de rivier de Aire, ligt een groene gedenksteen in het gras voor ex-wielrenner Dave Rayner. Zijn naam zal wellicht bij Nederlandse wielerliefhebbers nog een belletje doen rinkelen, want hij heeft vanaf 1991 twee jaar voor de Buckler-ploeg van Jan Raas gereden. 
Rayner begon zijn wielercarrière door in 1984 als junior nationaal kampioen te worden. Ook slaagde hij er in om drie keer het ... 
... klassement voor Under 22in de Milk Race (toentertijd de naam voor de Tour of Britain) te winnen en daarin twee keer als achtste in de totaalstand te eindigen. 
Na zijn ‘Nederlandse periode’ en een mislukt jaar in de Verenigde Staten keerde hij in 1994 terug naar Engeland. Daar raakte hij datzelfde jaar betrokken bij een vechtpartij buiten een nachtclub in Bradford en werd daarbij zwaar gewond. Na vervoerd te zijn naar een ziekenhuis en na het toedienen van kunstmatige beademing overleed hij de dag daarna op 27-jarige leeftijd.
In het jaar waarin de gedenksteen, samen met een bankje, als aandenken is geplaatst (1995), is ook het Dave Rayner Fund opgericht. Het fonds beoogt geld in te zamelen om jonge coureurs te helpen die op het vasteland een wielercarrière willen beginnen. Dat wordt gedaan door het organiseren van een Memorial Ride door de Yorkshire Dales en tevens is er elk jaar een Dave Rayner Memorial Dinner, waarbij diverse prominenten uit de wielerwereld aanwezig zijn. 
In het verleden hebben coureurs als Miguel Indurain, Bradley Wiggins en Mark Cavendish eraan meegewerkt. De Schot David Millar was de eerste renner die van het fonds heeft geprofiteerd, toen hij prof werd bij Cofidis.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 6 juli 2014 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web