ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

De Tour de France van 1936
13 juli 1936: 6e etappe Evian - Aix-les-Bains 212 kilometer 
De eerste rit in de Alpen en alle volgers verwachtten een strijd tussen de Belgen en de Fransen. Van Evian leidde de weg via Bonneville naar de Col des Aravis, een klim tot 1470 meter. Vandaar ging het snel dalend naar Albertville, waarna de renners de Col de Ia Tamie voor de kiezen kregen. Hierna weer naar beneden waarna het tot Aix-les-Bains afwisselend stijgen en dalen was. 
Voor het eerst in deze Tourreden de Spanjaarden in de spits van de wedstrijd en José Molina bereikte als eerste de Aravis. Na hem volgden Federico Ezquerra en de Belgen Sylvère Maes en Félicien Vervaecke. Geletruidrager Archambaud kwam twee minuten na Molina over de top, maar de Fransman brak tijdens de afdaling een pedaal, waardoor hij beneden gekomen tegen een achterstand van vijf minuten aankeek. 
Albert van Schendel toonde zich de beste Nederlandse klimmer en passeerde de Aravis als zevende met een ... 
... minuut achterstand. Bij het afdalen wist de jongste Van Schendel zich keurig te handhaven. 
Archambaud slaagde erin, dank zij moedig rijden, de leiders heel knap te achterhalen. Met zestien man aan de leiding werd  Aix-les-Bains bereikt, waar de Belg Eloï Meulenberg (foto) de sprint won voor Antonin Magne, Arsène Mersch, Francois Neuville, Albert van Schendel en Maurice Archambaud. 
Archambaud behield de leiding in het algemeen klassement. Het uitstekende rijden van Albert van Schendel werd beloond met een stijging in het algemeen klassement van de 27ste naar de negentiende plaats. 
De uitslag was:
1. Eloï Meulenberg (België) 6u24’51”
2. Antonin Magne (Frankrijk) z.t.
3. Arsène Mersch (Luxemburg) z.t.
Beste Nederlander: 5. Albert van Schendel
Algemeen klassement: 
1. Maurice Archambaud (Frankrijk) 39.52.05
2. Sylvère Maes (België) op 3’37”
3. Robert Wierinckx (België) op 3’42”
Beste Nederlander: 19. Albert van Schendel op 21’31” 
Door Fred van Slogteren, 13 juli 2014 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web