De Burgerlijke Stand van 16 december.

Roy SCHUITEN (1950, overleden 20.09.2006, Nederland)

Over vier dagen is het drie maanden geleden dat Roy overleed en in de dagen daarna kwamen de necrologieŽn in de kranten en tijdschriften. Ik vond het allemaal nogal negatief wat er geschreven werd. Hem werd de eer gegund een groot tijdrijder te zijn geweest, maar verder hield de waardering niet over. Dat is het merkwaardige van ons Nederlanders. Aan de ene kant zijn we er als de kippen bij om iemand in een hokje te stoppen, om hem of haar vervolgens kwalijk te nemen dat hij niet meer presteert dan waartoe hij door ons is veroordeeld. Als we zo met talentrijke mensen omgaan, dan moeten die welhaast in een spagaat raken om aan de verwachtingen te voldoen. Roy Schuiten is daar een goed voorbeeld van. Een van de beste tijdrijders aller tijden. Categorie Boardman, zou ik zeggen. En die kon ook niet veel meer dan hard fietsen. In plaats van hem te prijzen en hem vanwege dat talent de waardering te geven die hij verdiende, werd hij afgerekend op zijn wat onderontwikkelde communicatievaardigheden. Dat is Zoetemelk ook overkomen, maar Joop is Joop en die trok zich daar geen moer van aan. Die deed zijn eigen ding en voor de rest moest iedereen het maar bekijken. Maar Schuiten zat anders in elkaar. Die was mentaal kwetsbaar en hij hunkerde naar erkenning. Ondanks al zijn fenomenale prestaties Ė twee keer wereldkampioen, winnaar van een onvervalste klassieker en zegevierend in alle grote tijdritten Ė vond hij pas echt geestelijke rust toen hij in dienst van Saronni in ItaliŽ lekker kon fietsen met alle luxe en verzorging die daar in het Italiaanse wielrennen bij hoort. Toen voelde hij zich pas senang, hoewel hij geen opzienbarende uitslagen meer reed. Als Roy Schuiten in ItaliŽ was geboren, zou hij een heel andere renner zijn geworden en misschien ook wel een ander mens. En ze hadden hem natuurlijk nooit ploegleider moeten maken. (Foto: archief fam. Schuiten)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Charly MOTTET (1962, Frankrijk)

Ik heb het al eerder op deze weblog geschreven: de Tour de France van 1983 was er een van omwentelingen. Vijf jaar lang had het duo Hinault en Zoetemelk de dienst uitgemaakt in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar en nu was er een impasse. Hinault moest verstek laten gaan vanwege een knieoperatie en Cyril Guimard de sportbestuurder van Hinault schoof direct twee opvolgers naar voren. Twee jonge talenten die in de schaduw van Ďde scheerkwastí door de meest succesvolle ploegleider uit de geschiedenis van de Tour we4rden klaargestoomd voor het grote werk. De 23-jarige Laurent Fignon en de pas 20-jarige Charly Mottet. Guimard koos met succes voor Fignon en liet de neoprof Mottet thuis. Fignon won twee jaar achtereen de Tour en de renner uit Valence werd datzelfde jaar derde in Lombardije en het jaar daarop won hij de Tour de líAvenir. Fignon en Mottet waren allebei voortreffelijke tijdrijders, maar als ronderenner had de Parijzenaar betere papieren. Toch won Mottet alle belangrijke kleinere rittenkoersen en zijn beste prestatie in de Tour is een vierde plaats geweest. Als tijdrijder won hij alle grote tijdritten, dus de man heeft een palmares om U tegen te zeggen. Hij was bovendien een uitgesproken tegenstander van doping in welke vorm dan ook. Aan zijn lijf geen polonaise. Het zou kunnen en ik geef hem graag het voordeel van de twijfel, want de meeste renners zwijgen als het graf en als ze betrapt worden spelen ze de vermoorde onschuld. Mottet is bij mijn weten nooit betrapt en we kunnen dus niet stellen dat hij een hypocriete moraalridder is. En als hij in zijn twaalfjarige profcarriŤre inderdaad altijd schoon heeft gereden, dan zegt dat iets. Niet over hem zelf, maar over de rest. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 16 december geborenen zijn:

ANASTASI, Jean (1935, Frankrijk)
CONTI, Roberto (1964, ItaliŽ)
DE PRA, Tommasso (1938, ItaliŽ)
EECKHOUT, Nico (1970, BelgiŽ)
LE DROGO, Paul (1905, overleden 25.07.1966, ItaliŽ)
VAN DAELE, Joseph (1889, overleden 14.02.1948, BelgiŽ)
VAN HAUWAERT, Cyrille (1883, overleden 15.02.1974, BelgiŽ)
WERCKX, Kristel (1969, BelgiŽ)

Door Fred van Slogteren, 15 december 2006 23:00

Roy Schuiten

Vandaag zou Roy Schuiten zestig jaar geworden zijn. Een mooie necrologie op de Sloblog. Ik denk dat Schuiten niet zo netjes behandeld is door Peter Post. Ik vraag me af of de ploeg T.I. Raleigh na 1974 nog wel bestaan zou hebben, als Schuiten niet in de loop van 1974 naar Raleigh gegaan zou zijn. De grootste frustratie van Post was waarschijnlijk het mislukken van de poging van Schuiten om het werelduurrecord te breken.
Post wordt vaak afgeschilderd als gentleman, maar een op maat gesneden pak en een paar dure schoenen maken iemand nog geen gentleman. De manier waarop Schuiten werd geloosd en ook de houding de jaren daarop (Schuiten mocht vooral niet winnen)waren verre van fatsoenlijk.

Geplaatst door Piet van der Meer, 16 december 2010 16:34:43

Schuiten

Beste Piet, Als je me je e-mailadres even mailt op fred@slogblog.nl dan stuur ik je de mini-biografie van Schuiten die ik in 2003 heb gepubliceerd in het boek Wielerhelden van Oranje. Dat komt aardig overeen met jouw mening over dit tijdritfenomeen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 16 december 2010 18:01:49

Roy Schuiten

Beste Fred. Zou jij mij ook de mini biografie van Roy Schuiten willen sturen ? cschouten@telfort.nl

Geplaatst door Cees Schouten, 16 december 2011 09:37:16

Roy Schuiten

Beste Fred,
Ik heb nog met Roy Schuiten gefietst.Zou ook graag de ini biografie van Schuiten willen hebben.
Wneeskens@home.nl

Geplaatst door Wim Neeskens, 25 december 2011 21:53:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web