ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

De Tour de France van 1936
11 juli 1936: 5e etappe Belfort - Evian, 298 kilometer
Deze lange rit werd in de stromende regen verreden. Bijna negen en een half
uur aan één stuk. Gedurende de eerste tweehonderd kilometer hadden enige vluchtpogingen plaats, die echter allen mislukten. Een van deze pogingen werd ondernomen door Albert van Schendel, die bij de aankondiging van een premie op de top van de Col de la Savine demarreerde en gedurende de zes kilometer lange klim er in slaagde het hele peloton achter zich te laten. Voor de derde maal in deze Tour wist de Nederlandse Fransman de dagelijkse premie van duizend franken te bemachtigen.
Samen met zijn broer probeerde hij vervolgens een voorsprong te pakken, maar ze werden achterhaald door een groep van negentien renners. Aan de voet van de 1332 meter hoge Col de la Faucille werd deze groep echter door het peloton ingelopen. 
De verwachting, dat deze beklimming het peloton uiteen zou rukken, werd niet bewaarheid. De renners prefereerden het dicht bij elkaar te blijven vanwege de bijna winterse omstandigheden. Langs de kant van de weg stonden de toeschouwers in dikke jassen en hier en daar waren ... 
... vuren ontstoken om de handen te warmen. De kou verlamde de spieren van de renners. 
De afdaling was nog erger. Dichte mist belemmerde het uitzicht en de regen kwam met bakken uit de hemel. Voor de renners was het levensgevaarlijk en in de bochten remden ze met de voet aan de grond. Talrijke valpartijen waren het gevolg. Theo Middelkamp kreeg in deze omstandigheden een lekke band wat hem bij het hoge tempo van zestig kilometer per uur een niet meer in te halen achterstand bezorgde. 
Gedurende de laatste veertig kilometer over een vrij vlakke weg kwam een dertigtal renners bijeen, waaronder alle Franse en Belgische favorieten en ook de gebroeders van Schendel. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door de Franse sprinter René Le Grèves (foto), die de Belg Robert Wierinckx een half wiel voorbleef, terwijl diens landgenoot Gustave Danneels derde werd.
De uitslag was:
1. René Le Grèves (Frankrijk) 9u33’45”
2. Robert Wierinckx (België) z.t.
3. Gustave Danneels (België) z.t.
Beste Nederlander: 6 (ex acquo) Albert van Schendel z.t.
Algemeen klassement: 
1. Maurice Archambaud 33u27’14”
2. Sylvère Maes (België) op 3’37”
3. Robert Wierinckx (België) op 3’44”
Beste Nederlander: 27. Albert van Schendel
Door Fred van Slogteren, 11 juli 2014 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web