Fedor, 37 jaar geleden …

Vandaag wordt in Ootmarsum het Nederlands kampioenschap voor profs verreden en over een uurtje of zeven weten we wie de opvolger is van Johnny Hoogerland. En van de 77 andere Nederlandse titelhouders, want het NK wordt al sinds 1927 ononderbroken verreden. Zelfs in de oorlogsjaren is er elk jaar een kampioen gehuldigd. Gerrit Schulte is met vier titels nog altijd de meest gelauwerde en zijn record zal vandaag niet verbeterd worden. Niki Terpstra kan hem benaderen als de Zaankanter vandaag voor de derde maal gaat winnen, maar ik denk dat de ... 
... Belkin-ploeg daar een stokje voor zal willen steken. Met het rood-wit-blauw in de gelederen is het voor Richard Plugge misschien iets makkelijker een nieuwe sponsor te vinden.
37 jaar geleden in 1977 werd Fedor den Hertog kampioen en twintig jaar nadien heb ik hem eens gevraagd hoe die titel toen tot stand is gekomen. Na een glanzende amateurcarrière, waarin hij alles won wat er te winnen viel, was zijn proftijd uiterst teleurstellend. In feite was dat kampioenschap het hoogtepunt samen met de gewonnen Touretappe in hetzelfde jaar. Het verhaal van de titelstrijd is gauw verteld en ik citeer de in 2011 overleden kampioen die het toen als volgt samenvatte: “De avond voor het NK was er door een dolletje van Cees Priem een tafelpoot op mijn enkel gevallen. Het werd een flinke zwelling met als gevolg dat ik die nacht nogal ongemakkelijk met het been omhoog heb geslapen. De volgende morgen deed het nog behoorlijk pijn, maar ik kon starten. Raas en Priem waren de kopmannen van de Frisol-ploeg en toen Priem lek reed moest ik gelijk op hem wachten. Toen we weer in het peloton zaten stuurde Raas me achter Aad van den Hoek en Jan Huisjes aan, die ontsnapt waren. Ik kwam bij ze en zonder noemenswaardige inspanning reden we naar een voorsprong van zes minuten. Op zeventig kilometer voor het einde heb ik ze losgereden en zo werd ik na een lange solo profkampioen van Nederland.”
Zo simpel kan het dus gaan, zo’n kampioenschap, maar ik betwijfel of het vandaag ook zo zal verlopen. Belkin zal zich met een overmacht laten gelden, maar ook Giant Shimano kan hoge ogen gooien. Net als de vier van Garmin, waar vooral Tom-Jelte Slagter zich zal willen onderscheiden. Kortom het belooft een boeiende strijd te worden op dat mooie parcours in Tukkerland.
Als ouverture van wat er om zes uur in Brazilië gaat beginnen. De hitte kan daar een grote rol spelen, maar een tafelpoot lijkt me erger. Met een dikke enkel bij Robben gaan we het zeker niet redden. (Foto: © Cor Vos)
DOE MEE MET HET SLOGBLOG TOURSPEL EN MAAK KANS OP EEN SCHITTERENDE FIETSVAKANTIE IN ANDALUSIË ! 
Door Fred van Slogteren, 29 juni 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web