De Burgerlijke Stand van 15 december.

Roy SENTJENS (1980, België)

Toen Roy Sentjens in het prille voorjaar van 2003 na een indrukwekkende solo de Belgische semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne won, leek mij dat een van de eerste tekenen dat de doorbraak van de veelbelovende generatie Rabo-jonkies op het punt stond te beginnen. In mijn enthousiasme stuurde ik een felicitatiemailtje naar Jan Raas, toen nog de grote baas van Rabobank. Daarna is Roy Sentjens nog slechts drie keer in het nieuws geweest. In de eerste plaats omdat hij als kind van een Nederlandse vader en een Belgische moeder (of omgekeerd, daar wil ik af zijn) voor de Belgische nationaliteit koos. In zijn plaats zou ik dat ook hebben gedaan, want met alle respect voor het Nederlands paspoort is België toch veel meer wielerland dan Nederland. Met alle voordelen van dien. Het tweede nieuwsfeit is zijn overwinning in juni van dit jaar in de eerste editie van de GP Knetemann. Dat was voor mij – en misschien voor hem ook – het bewijs dat hij in potentie een goede renner is en dat zijn zege in K-B-K geen toevalstreffer was. Het laatst haalde hij het nieuws toen hij enkele maanden geleden bekendmaakte dat hij na tien jaar Rabobank gaat verlaten om in dienst te treden bij Davitamon-Lotto. En dat was het dan voorzover het Roy betreft. Ik ben benieuwd of we de komende jaren nog meer van hem zullen horen. Hij heeft zeker mogelijkheden, maar in het moderne wielrennen is het niet alleen zaak bij een ProTour-ploeg onderdak te vinden, maar ook om er kansen af te dwingen. En daar gaat de renner zelf niet over. Ik wens hem veel succes en ik blijf hem volgen. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jan van der HORST (1942, Nederland)

Trouwe bezoekers van deze weblog weten dat Jan een van hen is. Hij kijkt dagelijks op mijn blog en reageert ook regelmatig met welkome aanvullingen op mijn eenzame schrijfsels. Jan was een goede renner die – nog steeds – helemaal gek is van het fietsen. In 1966 was hij een topamateur die in dat jaar zowel Nederlands kampioen op de weg was als Olympia’s Tour won. Als prof kreeg hij niet de kansen die hij verdiende en hij zal dan ook met meer plezier terugkijken op zijn amateurtijd dan op zijn vier profjaren. En niet te vergeten zijn veteranenperiode, waarin hij wereldkampioen was. Op mijn verzoek stuurde hij me eens wat foto’s uit zijn wielertijd. Of het per ongeluk was, weet ik niet maar er zat ook een foto bij van Jan als jongetje van een jaar twaalf, schat ik. In een zondags colbert en met gesoigneerde witblonde kuif nam hij een beker in ontvangst. Ter gelegenheid waarvan, weet ik niet, maar ik werd getroffen door de man die hem die beker gaf. Jeugdsentiment. Die man was namelijk de beroemde voetballer Kick Smit, net als Jan afkomstig uit Haarlem. Smit was voor de tweede wereldoorlog een van de beste voetballers van Nederland en na de oorlog leende hij zijn voornaam aan de legendarische stripfiguur Kick Wilstra. Een voetbalheld wiens naam was samengesteld uit (Kick) Smit, Faas (Wil)kes en Abe Len(stra). Die strip werd getekend en geschreven door Henk Sprenger, een man die in de jaren vijftig - net als ik - lid was van de Amsterdamse zwemvereniging DJK, waar hij tot op hoge leeftijd een wekelijks potje waterpolo speelde. De boekjes van Kick Wilstra waren ontzettend populair en als ik de beelden van die wondermidvoor weer voor me haal, dan zie ik weer die witblonde kuif, á la Jan van der Horst op die foto met Kick Smit. Ik ben benieuwd naar het verhaal achter die foto en ik wens Jan van harte geluk met het bereiken van de AOW-leeftijd. Dat vindt niemand echt leuk, maar Jan fietst gewoon door. Fijne dag gewenst!

De andere op 15 december geborenen zijn:

HARDIQUEST, Louis (1910, overleden 20.01.1991, België)
HAVIK, Martin (1955, Nederland)
MARINELLI, Jacques (1925, Frankrijk)
PERURENA TELLECHEA, Domingo (1943, Spanje)
VERHEYDEN, Gino (1972, België)

Door Fred van Slogteren, 14 december 2006 23:00

foto

Even rechtzetten dat ik nog een jaartje te gaan heb tot m'n 65e.De foto is gemaakt na het winnen van een straatelftaltournooi die zou worden geleid door de legendarische scheids Leo Horn die vertraging had opgelopen. Toen nam onze vriendelijke buurtgenoot ome Kick de honneurs waar.

Geplaatst door Jan v d Horst, 15 december 2006 07:22:20

Roy Sentjens

Naast genoemde omstandigheden was Roy nog een keer wezenlijk in het niews. Hierbij ging het om het feit dat hij aan het begin van dit jaar, meer specifiek tijdens de Ronde van Quator, werd geconfronteerd met verlammingsverschijnselen en ademhalingsproblemen. Een virale infectie van het zenuw- en spierstelsel. Het zogeheten Guillan Barre Syndroom. Achteraf is het gelukkig allemaal meegevallen, maar toch betekende deze zieke wel dat zijn voorseizoen naar de knoppen was. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gingen zijn neus voorbij, normaal toch ritten waarop hij als sprinter en liefhebber van het klassieke werk toch zijn zinnen had gezet.
Ik ben eens met hem opgereden , waarbij hij een hartelijke en spontane knul bleek te zijn. Bij de juniores won hij bijna 200 koersen, waarbij ook Tom Boonen regelmatig het onderspit moest delven. Hij komt uit een echt wielermilieu. Zijn vader heeft ook gekoerst en vooral ome Harrie (Sentjens) was een verdienselijk coureur. Uiteraard met roots bij de NWB(nietwaar Theo?).
Ik zelf ben van mening dat Roy bij Davitamon-Lotto meer voor eigen kans mag gaan rijden en we dus in de toekomst nog veel van hem zullen gaan horen.

Geplaatst door Jan Gios, 16 december 2006 16:18:44

Rik Sentjens

Lang geleden toog ik naar Budel om voor het clubblad van R&TC Wilhelmina een interview te doen met de 15-jarige KNWU adspiranten kampioen van Brabant Henri(Rik volgens CW)Sentjens. De toen nog ravenzwarte Bulander had het kunstje afgekeken van zijn oudere broer Harrie. Alleen, Rikske bakte d'r heel wat meer van. Hij is inderdaad begonnen bij de "wilde bond". Een citaat uit mijn verhaaltje van augustus 1970: "Als 10-jarige was Henri al zo bezeten van de fiets dat vader Sentjens op z'n knieën heeft gelegen bij het bestuur van de RKNWF (waar ook zijn broer Harrie destijds fietste)om een dispensatie toe te staan en Henri te laten starten in de jeugdcategorie waarvoor hij toen eigenlijk een jaar te jong was. Na veel vijven en zessen werd dit verzoek toegestaan en kon de toen nog klein van stuk zijnde Henri in het strijdperk treden". Saillant detail van toen: Henri hield niet alleen van fietsen maar ook van "beatmuziek". Misschien is hem dat laatste in zijn verdere carrière wat opgebroken. In zijn amateurtijd heeft Henri de beloftes uit de jeugdcategorieën niet kunnen inlossen.

Geplaatst door theo, 16 december 2006 23:25:07

Gefeliciteerd

Beste Jan van der Horst,gefeliciteerd met je verjaardag en vele goede jaren!
Uit het Limburgse land.

Geplaatst door Harry Hermkens, 15 december 2013 09:50:00

Jan van der Horst

Beste Jan, van harte gefeliciteerd met je 72e verjaardag, en hoop dat er nog vele mogen volgen in goede gezondheid. Ook de familie gefeliciteerd, ik heb begrepen dat je de racefiets nog niet hebt afgezworen, enkele wielerfreaken van weleer, bestijgen nog steeds de koersfiets. Hoop tevens dat er nog vele pennevruchten van jouw te mogen lezen op dfeze slogblog. een fijne dag toegewenst! de groeten aan allen van een bewolkt Tenerife, althans het gedeelte waar ik verblijf, de temeratuur ca. 18 graden, en ´s-nachts een extra deken is noodzakelijk. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 15 december 2014 15:04:36

Kick Smit

Let eens op het ontzag waarmee Jan van der Horst opkijkt naar zijn vermaarde stadgenoot Kick Smit, die tussen twee haakjes gewoon Jaap heette en melkboer was. Die bewondering zegt veel, want Kick was een kanjer in zijn tijd. Twee voorbeelden die voor zichzelf spreken.

Aanbod uit Engeland

In de jaren dertig, toen het buitenland nog nooit een speler uit Nederland had weg gekocht, kreeg hij een aanbod van een Engelse profclub. Paniek in Den Haag, waar het bondsbureau van de KNVB toen nog stond, want hier te lande was de banvloek uitgesproken over het betaalde voetbal. Dus voorzitter Karel Lotsy in eigen persoon naar Haarlem, om de beroemde linksbinnen plat te lullen. Wat had hij daar ginds nou te zoeken? Hier was hij toch de grote man! Zeker van z'n plekkie in Oranje. En om dat dan allemaal voor die paar Britse ponden op het spel te gaan zetten? Weet waar je aan begint, beste Kick, maar jij bent toch helemaal geen type om daar als loonslaaf te moeten voetballen? En Kick bezweek. Bleef in Haarlem.

Daar kreeg hij op zeker moment ook de bisschop aan zijn pet. Katholieke jongens behoorden toch niet in neutrale clubs te voetballen? Juist voorbeelden als hij moesten het opnemen voor de roomse zaak en dus in een katholieke club spelen. Kick gehoorzaamde en werd lid van HBC in Heemstede, dat prompt kampioen van Nederland bij de katholieke IVCB werd.

Kennen we de vijf K's nog?

Vreemd verschijnsel? Heden ten dage niet meer voor te stellen inderdaad, maar tussen beide wereldoorlogen woedde ook op de voetbalvelden een soort schoolstrijd. De socialisten bevochten de vijf K's (Kerk, koningshuis, kazerne, kroeg en kapitaal, waardoor ook de voetbalclubs automatisch in elkaar fel betwistende kampen werden verdeeld. Ik hoop die geschiedenis nog eens in boekvorm vast te leggen en kan al uit een geweldige voorraad documentatie de schrijnendste voorbeelden aanhalen.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 december 2014 00:17:14

Kick Smit

De kiosk van Kick Smit lag (zijn laatste nering) lag gelegen op een steenworp afstand van de 'Springfield' wielerzaak van Willem Metz. Met bewondering hebben we vandaar de beroemde Haarlemse voetballer nog jaren gade kunnen slaan. Niks vedetten allures, gewoon als een hardwerkende en vriendelijke winkelier uit de Haarlemse binnenstad die naar ik mij herinner net zoals mijn vader op zonnige dagen met kind voorop de stang naar het IJmuiderstrand fietste. Met kromme benen, dus bepaald geen wielrenner! Mijn vader werkte bij de Hoogovens op dezelfde afd. als de broer van Kick. Als deze weer eens in de ziektewet liep mocht ik altijd op vrijdag het loonzakje afgeven dat mijn vader voor hem had meegebracht. Dat deed ik graag, want hij was toch maar de broer van een van de beste voetballers van Nederland en je wist maar nooit of 'Superstar' himself ook aanwezig was. Helaas was hij er NOOIT!

Geplaatst door Jan v d Horst, 16 december 2014 16:54:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web