Uit de beeldentuin van Jac …

Deze week trok de karavaan in de Tour de Suisse naar Ossingen in het lieflijke Appenzellerland. Acht kilometer voor de finish werd een plaquette op de gevel van een huis prominent in beeld gebracht. Het was het geboortehuis van Ferdy Kübler. Ik wist tot dat moment niet dat er een gedenkteken bestaat voor de oudste nog levende Tourwinnaar. Na wat snel zoekwerk kwam ik er achter dat de Tour de Suisse op die dag als eerbetoon aan hem door zijn geboorteplaats Marthalen was getrokken en dat het betreffende huis gelegen is aan de Unterdorf. Naast een restaurant met de naam Zum Ochsen. Dat moet dus makkelijk ... 
... terug te vinden zijn als ik daar een keer in de buurt ben om een kijkje te nemen. Ik heb wel al de bovenstaande foto gevonden. 
Ferdinand Kübler begon zijn wielercarrière in de oorlogsjaren door enige keren nationaal kampioen te worden in de achtervolging en het veldrijden. In 1942 won hij voor de eerste keer de Tour de Suisse, zijn thuisronde die hij in totaal drie keer op zijn naam zou brengen. Na de oorlog deed hij in 1947 voor de eerste keer mee aan de Tour, won daarin twee etappes en reed een dag in het geel. Maar zijn hoogtijdagen beleefde hij zonder twijfel in de periode van 1950 tot en met 1952. In dar eerste jaar won hij zijn enige Tour, profiterend van de afwezigheid van Fausto Coppi die in de Giro onderuit was gegaan. Daar kwam nog bij dat Bartali in de Pyreneeën door Franse supporters werd gemolesteerd, waarna alle Italianen het strijdtoneel verlieten. 
Het jaar daarop beleefde hij zijn finest hours door in het Italiaanse Varese wereldkampioen op de weg te worden. Tevens won hij dat jaar de dubbel Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl, een prestatie die hij het jaar daarop zou herhalen. In 1954 werd hij nog een keer tweede in de Tour en won hij het puntenklassement. Toen was het over en stopte hij in 1957. 
Ferdy Kübler stond bekend als een impulsieve renner die vaak veel energie stak in doldrieste aanvallen, die gedoemd waren te mislukken. Hij werd niet voor niets een ‘fietsende cowboy’ genoemd en deed er alles aan om dat beeld in stand te houden. Daarnaast was hij altijd in voor onderlinge deals die concurrenten kon doen veranderen in collega’s en waarbij het, zoals het een rechtgeaarde Zwitser betaamt, niet uitmaakte in welke valuta er werd gehandeld. Deze kleurrijke man telt nu 94 jaren en woont in Birmensdorf bij Zürich.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 21 juni 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web