Doping, Drogen und Depressionen …

Afgelopen dinsdag zond TV kanaal Arte een indrukwekkende documentaire uit. Ik ben bang dat weinig Nederlanders er naar gekeken hebben. Arte doet namelijk niet aan populistische shit. Ook de taal is een drempel, want sportlieden uit de hele wereld werden geïnterviewd. Via een voice-over is de vertaling in het Duits. Sinds het onderwijs in die taal op de meeste Nederlandse scholen is afgeschaft is dat voor veel Nederlanders niet te volgen. Om meerdere reden is dat bijzonder spijtig.
Toch verdient Doping, Drogen und Depressionen het om integraal te worden uitgezonden door een Nederlands station. De materie die belicht wordt, verdient het dubbel en dwars. Heel nadrukkelijk wordt een verband gelegd tussen ... 
... de behandeling van bepaalde blessures en ernstige ziektes. Het betreft hier ook medicatie die (nog) niet als doping is aangemerkt. Gelukkig trekken de makers het breed. Wielrennen is daarin slechts één van de sporten waar dingen ernstig fout zijn gegaan. Nadrukkelijk wordt ook stil gestaan bij sporten als rugby, ijshockey en American football. 
Epidemie
Dat zijn zogenaamde contactsporten waar verhoudingsgewijs veel licht hersenletsel bij optreedt. Bij hersenschuddingen is rust nemen normaal, maar club- cq. ploegartsen geven grote hoeveelheden pijnstillers. Dat blijkt een tijdbom op termijn. Verhoudingsgewijs zijn veel depressies het gevolg, ook jaren na dato en in het verlengde daarvan zelfmoorden. De suïcide-ratio onder (oud)spelers bij deze sporten hebben de omvang van een epidemie. Inmiddels is de American Football League juridisch gedaagd door oud-spelers en/of hun nabestaanden. 
Onvergeeflijk
Ook in het gewone voetbal is het goed mis. Vooral in de jaren zeventig, tachtig en zelf nog in de jaren negentig is er naar hartelust geëxperimenteerd. Ik blijf het een onvergeeflijke kunstfout vinden van artsen. Je vindt ze niet alleen bij verenigingen maar ook bij nationale teams. Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië worden genoemd. Oud-spelers komen aan het woord. Bij vroegere Juventus- en Fiorentina-spelers doet kanker als doodsoorzaak onevenredig vaak het licht uit.  
Hersenbeschadigingen
Maar daar blijft het niet bij. In voetbalkringen komt Amyotrofe laterale sclerose, oftewel ALS, vaker voor dan normaal zou zijn. Het is een neurologische ziekte die vrij zeldzaam is. In deze documentaire leggen onderzoekers een mogelijk verband tussen het voortdurend oplopen van kleine hersenbeschadigingen, bijvoorbeeld ontstaan door koppen, het gebruik van pijnstillers in plaats van rust en meer medisch onverantwoorde gekkigheid. Deze constatering laat je plotseling anders kijken naar die tragische Limburgse voetballer in DWDD. Naast meniscus- en hamstringproblemen dingt ALS naar de kwalificatie ‘sportgerelateerd’. Ik heb nog geen FIFA-, UEFA- of KNVB-regent er een woord over vuil horen maken.  
Geboorteafwijkingen
Een foto van het voormalige nationale voetbalteam van Tunesië stemt tot nadenken. Liefst zeven spelers daarop afgebeeld verwekten kinderen met ernstige aangeboren afwijkingen. Natuurlijk kwam ook het hoofdstuk DDR ter sprake. Zwemsters, schaatssters, atletes en andere toen nog jonge meisjes werden daar systematisch en ongevraagd gedrogeerd met anabolen. Jaren later kijken ze er op terug. Sommigen zijn moeder, maar dat ging bijna nooit zonder narigheid en ook weer veel te vaak waren er geboorteafwijkingen. 
Oostindisch doof
Bepaald indrukwekkend is de permanente strijd die Andreas Krieger, geboren als Heidi, voert tegen de IAAF, de internationale atletiekfederatie en de nationale Duitse atletiekbond. De voormalige kogelstootster werd vanaf haar vijftiende jaar zo volgestopt met mannelijke hormonen dat er geen weg terug meer was en ze zich later maar liet ombouwen tot man. Nog steeds staan haar records in de boeken en vormen een onbereikbare barrière voor jonge sporters. De bonzen blijven er oostindisch doof voor.
 
Geld, geld en nog eens geld
Wie draagt de schuld? In dit verband verdienen de makers een compliment dat ze die niet alleen neerleggen bij die jonge sporter die zich, verblind door resultaat, hersenloos gedraagt. Nee, het hele circus is to blame. Met geld, veel geld als grote animator achter de malversaties. De Superbowl (de hoogste prijs in het American football) trekt meer dan honderd miljoen kijkers. Naar het WK voetbal kijken naar verwachting wereldwijd meer dan een miljard mensen. Dat betekent een vermogen aan reclamegelden. 
Rekening later
Men telt zijn zegeningen en spuit of slikt alles om dat vervelende pijntje, die ene blessure te laten geloven dat het er op het moment suprême niet is. De rekening komt later. Ondertussen juicht het volk op de tribunes en langs de weg. Het zal ze aan hun reet roesten als er straks een veel te jonge man of vrouw kwijlend in een rolstoel zit, of dat er onnodig een blind kindje wordt geboren of een met een open ruggetje. Olé, we gaan ervoor. 
Snelle Jelle
Verstandig dat Robert Gesink de Tour van dit jaar laat schieten. Interessant ook om te lezen dat Jelle Nijdam die er in 1996 de brui aan gaf omdat hij overal weggereden werd door de met epo volgespoten concurrentie. Hij had geen zin in die rotzooi en trok de consequentie. Nu rijdt diezelfde Jelle weer als een jonge God van net vijftig. Naast taxichauffeur en brandweerman heeft hij de liefde voor de fiets herontdekt. Dankzij de enthousiastelingen van RTV De Zwaluwen te Doetinchem liet hij zich uitdagen en geniet ervan.
Goed weekend, en … zap af en toe eens naar Arte als de kans zich voordoet.
Tot een volgende keer!
Joep Scholten
Foto: © Cor Vos 
Door Fred van Slogteren, 14 juni 2014 8:00

Doping, drogen und depressionen

Ik heb de documentaire op Arte niet gezien en op het moment dat ik dit schrijf, weet ik niet of Arte in het zenderpakket van mijn provider voorkomt.
Maar dat zoek ik straks wel uit.
Hoe dan ook, dit verhaal van Joep Scholten is al duidelijk en herkenbaar.
Ik ben al decennia van mening dat men sporters veel meer tegen zichzelf in bescherming moet nemen.
Maar ook tegen elkaar....!
Ik heb ook genoeg gezien en meegemaakt om te weten dat sporters elkaar "gek" maken.
Niet ter kwader trouw, maar wel uit onwetendheid.
En uiteindelijk eindigt het allemaal in niks, prestaties met een vieze bijsmaak of ellende......!

Geplaatst door Bert Visser, 15 juni 2014 07:07:06

theo koomen

k zag hier in de kringloop t boek van Theo Koomen - - 25 jaar Doping.
Liefhebbers ??, Euro 3--

Geplaatst door henk kruims, 03 oktober 2014 10:11:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web