Uit de beeldentuin van Jac …

‘Il Carpegna mi basta’ (de Carpegna, daar heb ik genoeg aan) was het gezegde dat Marco Pantani altijd bezigde wanneer hij het over deze klim in zijn trainingsgebied had. Vandaag twee weken geleden ging de Giro-karavaan over deze berg die na Pantani’s dood tot een soort bedevaartsoord is geworden. Er zijn talloze gedenktekens te vinden en bewonderaars hebben teksten op de weg achtergelaten. Halverwege de klim staat een renner van draadstaal op de pedalen. Daarnaast een stenen zuiltje met daarop een citaat van Pantani als ode aan deze klim. Op de top is een eindstreep getrokken met erbij een groot bord met... 
...  de tekst ‘Questo è il cielo del Pirata’ (dit is de hemel van de Piraat’) en de gestalte van Pantani in het roze, met de vuist gebald en naar boven wijzend. 
De 1358 meter hoge berg was de vaste trainingsberg van Pantani. Talloze keren heeft hij de Monte Carpegna beklommen. Na enkele kilometers klimmen wordt al duidelijk waarom Pantani zo van deze col hield. Daar staat een bord met een foto waarop hij de ogen ten hemel slaat, ‘het is op de Carpegna waar ik zoveel van mijn overwinningen heb voorbereid’. Overigens is de Monte Carpegna in de historie van de Italiaanse wielersport geen onbekende col. Midden jaren zeventig was de berg in de Giro d’Italia al het toneel van epische duels tussen Merckx en Battaglin (1973) en tussen de Spaanse klimmer Fuente, Moser en Merckx (1974). Langs de kant van de weg staan levensgrote borden met krantenpagina’s die de enerverende duels van die tijd in herinnering brengen. Het is een gemene klim, het stijgingspercentage is gemiddeld net geen tien, maar er zitten stukken bij die de vijftien overschrijden. Die steile stukken hebben allemaal een naam gekregen, zoals de ‘Strappa Fuente’ of de ‘Strappa Merckx’. 
Voor wie de klim zelf eens wil doen is het een voordeel dat er nauwelijks verkeer is en bovendien is het eenrichtingsverkeer. Halverwege houdt een slagboom het autoverkeer tegen. De klim naar de top vraagt de nodige energie maar wie er nog oog voor kan hebben kan genieten van de schoonheid van het landschap, uitzichten op de vallei en verder weg de zee. Daar waar de wortels liggen van een klimmer die in zijn goede tijd als Icarus naar de wolken reikte.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 31 mei 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web