De Burgerlijke Stand van 11 december.

Franco BALLERINI (1964, Italië)

Deze coureur is een van de beste Italiaanse renners van de laatste twintig jaar met een prachtige erelijst. Met vele overwinningen in onder meer Parijs-Roubaix, Parijs-Brussel en de Omloop Het Volk. Een indrukwekkende lange atleet met een mooie zit, die niet altijd even slim koerste. Ondanks al zijn overwinningen is de Florentijn het bekendst geworden door een pijnlijke nederlaag. Dat was in Parijs-Roubaix 1993 toen hij zijn medevluchter Gilbert Duclos-Lasalle schromelijk onderschatte en met de tweede plaats genoegen moest nemen. Jan Zomer schreef er in Wielerexpresse een mooi stukje over, dat ik hieronder plaats:

‘Het is 11 april 1993. Franco Ballerini heeft in anderhalf jaar geen wedstrijd meer gewonnen. Vandaag is Parijs-Roubaix. Hij heeft er zin in, voelt zich sterk en zit de hele dag bij de eersten te rijden. Hij maakt indruk met zijn krachtige pedaalslagen. Als de finale begint, rijden zestien renners voorop. Adri van der Poel en Herman Frison nemen vijftien seconden voosprong. Ballerini wacht zijn moment af en rijdt dan in één tempoverhoging naar het duo. Hij achterhaalt ze vlak voor een klimmetje. Hij voelt de pedalen niet, hij zweeft, voelt zich gelukkig, zit doodstil in het zadel. Daar waar de anderen zitten te zwoegen en te stampen, daar zit Ballerini doodstil, zijn pedaalslag hapert niet, neen, de ketting blijft één strakke snaar als bewijs van de ononderbroken kracht in zijn coup de pédale. Frison en Van der Poel worden overstoken of zij wtil staan. Alleen een amechtig hijgende Duclos-Lasalle hangt in zijn wiel. Ballerini laat hem zitten, want ach … De grimassen van Duclos zijn aandoenlijk, roepen meelij op. Toch, als de oude vos even overleg pleegt met zijn ploegleider, is het gelaat ontspannen en verdwijnt de grimas. Als Franco achterom kijkt, tovert Duclos weer de diepe pijnlijke groeven in het gelaat. Speelt Duclos komedie? Franco dendcert door, ijlt door het luchtledige, hoort klaroengeschal in de verte. Daar is de wielerbaan. Hij heeft het idee de hemel binnen te rijden. Vandaag is het zijn dag, niemand zal hem kunnen weerstaan. Duclos kiest positie … Franco maakt geen gebruik van ‘de val’ van de baan, hij rijdt gewoon door, onderin de baan. Dan ineens, komt de oude Duclos opzetten! Franco juicht, jubelt, zwaait, kust en schreeuwt van vreugde. Pffff, hij moest toch even verdapperen in die laatste meters. De oude Duclos kan toch ‘nog aardig fietsen op zijn leeftijd’. De officiële uitslag komt … De wereld van Franco stort in, tranen lopen over zijn wangen en slingeren witte sporen in het stof uit De Hel. Als een schreiend kind, waarvan men de lievelingsbeer heeft afgepakt, werpt hij zich in de armen van zijn ploegleider. Alle aandacht gaat terstond naar Duclos. Ballerini wil stoppen met de wielersport, maar zweert later om in 1994 wraak te nemen.’ (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Gerben de KNEGT (1975, Nederland)

Gerben is de beste Nederlandse crosser van dit moment, omdat Groenendaal niet meer de Richard is van enkele jaren geleden. Gerben is afkomstig uit het mountainbiken en dat is een vooropleiding die menige imposante wielercarrière op de weg of in het veld heeft voorbereid. In januari van dit jaar pakte hij de Nederlandse titel op het parcours nabij Huijbergen, waar hij ook eergisteren zegevierde. Dat was een omlijstingskoers voor het Europees kampioenschap voor dames, beloften en junioren en de profs reden daar om publiek te trekken. De grote Belgen met Nys, Wellens en Vervecken waren niet gekomen en zo kon Gerben laten zien dat hij een van de beste veldrijders is als de grote Belgen niet aanwezig zijn. Dat is eigenlijk een droevige constatering en sinds de opmerkingen van huisarts Berend Nikkels, dat hij aanwijzingen heeft dat al die Belgische toppers aan de epo zijn, ga je je toch het een en ander afvragen. Waarom kunnen Groenendaal en De Knegt dat niveau niet (meer) bereiken en waarom sleept niet een van die aangeklaagde renners Nikkels voor de rechter? Ik zou het niet weten en het onderwerp epo bevat nog veel te veel raadsels. Zoals het nieuws van dit weekend dat Johan Bruyneel met zijn Discovery’s uit de ProTour-vereniging is gestoten, omdat hij Basso heeft gecontracteerd. Basso zal in de Spaanse dopingaffaire wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd worden en niets belet hem dan ook weer te gaan koersen. Dat hij daar volgens Lefevere c.s. op ProTour-niveau niet meer de kans voor moet krijgen, is merkwaardig. Of weten die heren meer dan wij? Vast wel. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 11 december geborenen zijn:

BODROGI, Laszlo (1976, Hongarije)
CONTRERAS CAÑO, Carlos Alberto (1973, Colombia)
DOHMEN, Mathieu (1952, Nederland)
TEISSEIRE, Lucien (1919, Frankijk)
VAN LANCKER, Robert (1946, België)
VERSLUIS, Arie (1948, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 december 2006 0:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web