Het balhoofdplaatje van Otto …

Ik schreef al eerder over de Mitteleuropäische Fahrradfabrik, kortweg MIFA. De geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog en is daarna voortgezet als Volkseigener Betrieb van de DDR. Dat wilde zeggen dat het communistische systeem het beleid bepaalde en de planeconomie voorschreef hoeveel en welke types fietsen er per planperiode gemaakt moesten worden. Het waren er altijd precies genoeg, ook al moesten de mensen een jaar wachten op de fiets die ze besteld hadden. 
Na de Wende werd Mifa weer een … 
… echte onderneming en een jaar of tien geleden gingen ze zelfs naar de beurs. Het bedrijf legde zich toe op weinig modellen in grote hoeveelheden die voornamelijk verkocht werden in de Aldi- en Lidl-winkels. Dat gaf de nodige problemen, want het samenstellen van een spotgoedkope fiets is een kwestie van haarscherp calculeren. De producten die inclusief BTW voor minder dan driehonderd euro in de winkel moesten staan, hebben Mifa dan ook in financiële problemen gebracht. Aan het begin van deze week stond het aandeel nog op € 6,69, maar na het bekend maken van een verlies van ruim 15 miljoen over 2013 daalde het aandeel nog verder naar € 2,65. Een Indiase investeerder zag zijn kans schoon en heeft voor een appel en een ei tien procent van de aandelen gekocht, en direct doorverkocht aan de Indiase mega-fietsenmaker Hero Cycles. 
Hadden tot nu toe de eigenaar en de bank samen 53 procent van de aandelen in handen, de Indiase fabrikant (die tevens toeleverancier is van veel onderdelen aan Mifa) heeft inmiddels een belang van 47 procent. Daarmee is Hero nu de grootste aandeelhouder en het lijkt een kwestie van tijd voor de twee andere aandeelhouders zijn uitgekocht. 
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 30 mei 2014 10:00

MIFA

MIFA is een grote en (in Duitsland) befaamde fietsenfabriek, maar ze lijden niet aan zelfoverschatting. MIFA betekent gewoon Mitteldeutsche Fahrradfabrik, niet Mitteleuropäische. Ze zitten in de deelstaat Saksen-Anhalt, en dat is niet het noorden en niet het zuiden, dus middelduits. Net zoals bijvoorbeeld de MDR - Mitteldeutscher Rundfunk.

Geplaatst door Herbert, 09 juni 2014 17:06:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web