Uit de wasserette van Henk …

Met het afscheid van Juan-Anton Flecha is volgens mij de laatste der Tafiïsten uit het internationale peloton verdwenen. De mannen die à la Andrea Tafi hun temperament niet konden bedwingen en krachtensmijtend meedogenloos in de aanval gingen. Onder het motto we zien wel waar het schip strandt. Flecha heeft zo menige koers verloren, maar er ook een paar door gewonnen. Afgemeten aan zijn natuurlijke klasse heeft hij uit … 
… zijn carrière gehaald war er in zat en dat geldt ook voor de Italiaan die op deze foto zo blij wappert met de leiderstrui in de Ronde van Polen. In 2002 droeg Tafi in die rondrit enkele dagen de groene leiderstrui.
Ondanks zijn vaak domme krachtexplosies heeft Tafi een erelijst om U tegen te zeggen. De Toscaan was vooral een eendagsrenner en Parijs-Roubaix was zijn favoriete koers. Hij won hem één keer en was er enkele malen dichtbij. Hij won ook Parijs-Brussel, de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en de Ronde van Vlaanderen en nog tal van andere wedstrijden. Hij heeft zich ook vaak moeten opofferen voor een ploeggenoot, maar dat deed geen pijn. Hij was een echte teamspeler en een aangenaam mens. Dat zijn grootste successen zijn behaald in het epo-tijdperk, daar moeten we maar niet meer over zeuren. Van mij mag Armstrong zijn Touroverwinningen terugkrijgen, als we maar nooit vergeten hoe die zijn behaald en we op ons hoede blijven.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 28 mei 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web