Herinneringen bij een foto …

Een paar weken geleden stond op deze plaats een stukje over Aren van ’t Hof, geschreven door Jan van der Horst. Jan schreef onder andere dat Aren automonteur van beroep was en het zijn taak was om de soms stokoude automobielen waarmee de renners destijds naar de koers gingen, onderweg weer aan de praat te krijgen als zo’n vooroorlogse bak het weer eens liet afweten. Jan stuurde er een paar foto’s bij en deze is wel heel illustratief voor was hij toen schreef. Gekleed in plusfours, geblokte sportkousen en een dikke wollen trui gingen de renners op pad. Aren staat hier ... 
... op de voorgrond. De fietsen werden op een soort imperiaal op het dak gezet en karren maar. Deze auto kwam uit Noord-Holland want dat kon je aan het kenteken zien. Auto’s uit die provincie hadden een kenteken bestaande uit een nummer voorafgegaan door de letter(s) G, GX of GZ. Zuid-Holland had ook drie mogelijkheden (H, HX en HZ) en de andere provincies hadden elk één letter. Dat systeem is met de invoering van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in 1951 vervangen door het huidige systeem. 
De imperiaal was ook een verhaal apart. Meestal een geval bestaande uit door de dorpssmid aaneengelaste buizen. Jan Janssen was in zijn eerste rennersjaren lid van de Delftse wielervereniging De Mol. De jeugd werd daar bijgestaan door Koos de Roos. Dat was een bloemenman van de markt en zaterdags moest hij werken. Zondags was hij echter beschikbaar met zijn grote blauwwit gespoten bestelauto. Daar had hij een imperiaal voor laten maken en daar werden  de fiets met touwen op vastgesjord. Een secuur werkje waar Koos de tijd voor nam, nadat hij op de toegangsweg naar de Maastunnel eens was ingehaald door een tiental racefietsen, bijeengehouden door een rek dat even daarvoor van zijn eigen wagen was gekieperd. 
Ik zal niet gauw roepen dat het vroeger beter was, maar wel leuker. Dit soort anekdotes zijn namelijk voorgoed verleden tijd. (Foto: archief Jan van der Horst)
Door Fred van Slogteren, 27 mei 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web