Het balhoofdplaatje van Otto …

Fahrradvertrieb Hermann Wilken in Elten-am-Rhein gaf zijn fietsen de naam Courage, een veel gebruikte naam in de fietsenwereld omstreeks 1890. Behalve fietsen waren er ook wielerverenigingen die zo heetten, want courage is Frans voor moed en doorzettingsvermogen. Dat waren destijds absolute voorwaarden om als fietser ergens te kunnen komen. Honderd kilometer op wegen vol gruis en steenslag waren een beproeving voor rijder en zijn materiaal. Om de haverklap moest de fietser van zijn fiets om te depanneren en zag dan steeds weer het woordje ... 
...  Courage op meerdere plaatsen op zijn fiets staan. Om de moed er in te houden. 
Wanneer er in die tijd geen metalen balhoofdplaatje werd gebruikt, dan kon de merknaam ook met een goudlak transfer op het frame worden aangebracht. Het bovenstaande voorbeeld (catalogusnummer 107) heb ik gescand uit een brochure van een Nederlandse speciaaldrukker in Amsterdam, die naar de naam Max Oostra luisterde. Een dure catalogus, want alle afbeeldingen zijn leesbaar afgedrukt.
Meestal waren de afbeeldingen in dit soort brochures in spiegelbeeld afgedrukt omdat dat goedkoper was. Er bestond uiteraard al een litho om de transfer te drukken, maar die was gespiegeld. Voor een brochure was er dus een tweede dure litho nodig. Daarom nam de opdrachtgever graag genoegen met een gespiegelde afbeelding. Gelukkig had Max Oostra het er wel voor over om een tweede leesbare litho te laten maken. 
Dat een Duits bedrijf in Amsterdam goudtransfers liet drukken was niet zo vreemd. Elten am Rhein ligt vlakbij Emmerich net over de grens bij Arnhem en die regio hoorde destijds bij het waterschap Arnhem. De verbondenheid tussen de twee landen was over het water kennelijk beter dan via de landsgrenzen. Katholieke Eltenaren gingen in dit overwegend protestantse deel van Duitsland in Nederland naar de kerk. 
De naam Courage is ook de naam van een hotel dat in opdracht van het nationaal Fietsmuseum Velorama is gebouwd. Logisch, want de eigenaar van het hotel heet Moed.
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 2 mei 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web