Van de boekenplank van Wim …

DE DROOM VAN DE GIRO

door Ludo van Klooster en Paul Feld
Volgende week zaterdag begint in Belfast de 98ste editie van de Ronde van Italië, de eerste van de drie grote ronden die elk jaar worden verreden. Van die drie heeft de Tour de France in ons land verreweg de meeste impact. Daar komt wel enigszins verandering in, onder meer door het feit dat de Giro in de laatste twaalf jaar twee maal in ons land is gestart. In 2002 viel de eer te beurt aan Groningen – voor de gelegenheid Gironingen genoemd – en in 2010 was Amsterdam het decor en stonden de mensen op een roze zaterdag rijendik langs het parcours van de proloog. Omdat er de laatste jaren nog acht keer in het buitenland is gestart, en nu dus in ... 
... Noord-Ierland, is de organisatie druk bezig het merk Giro nu ver buiten de Italiaanse grenzen populair te maken. 
Veel insiders in de wielersport kunnen zonder moeite zo’n tien tot vijftien namen oplepelen van journalisten die bekend zijn geworden door het feit dat ze de Tour soms tientallen malen hebben verslagen. Met Mart Smeets voorop. De journalisten met Giro-ervaring zijn veel minder talrijk en alleen bij echte insiders zijn de namen Van Klooster en Feld als zodanig bekend. Ze zijn meer dan Giro-liefhebbers, want ze weten ook nog eens alles van Italië. In die categorie hoort ook Evert de Rooij met zijn Italië-boekenreeks trouwens thuis.
Ter gelegenheid van de eerste Girostart in Nederland hebben ze in 2002 dit boek gepubliceerd. Toen hadden beide heren er als verslaggever al zo’n twintig edities op zitten en moesten alle herinneringen uit hun volgepropte gemoed op papier worden gezet. Al lezend komt het als een droom voorbij, alles wat ze in sportief opzicht in De Laars hebben beleefd. Er komen in dit boek veel coureurs aan het woord over hun ervaringen in de Giro. Bernard Hinault, Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Moreno Argentin, Laurent Fignon, Gianni Bugno, Claudio Chiapucci, Marco Pantani, Ivan Gotti en Mario Cipollini.
Er heeft helaas nog nooit een Nederlander gewonnen, maar met name Erik Breukink is er enkele malen dichtbij geweest. Hij heeft er ooit geschiedenis geschreven in een legendarische bergrit onder Siberische omstandigheden, net als Johan van der Velde. En wat te denken van onze sprintbommen Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens die in de Giro etappezeges behaalden. 
De Giro zal in ons land de Tour nooit in populariteit overtreffen. Andersom zal dat in Italië ook niet lukken, want de Giro zit bij de Italianen in de genen. Van de 97 verreden edities won 69 keer een Italiaan en pas in 1951 won er een buitenlander. Wat de Giro voor Italiaanse renners betekent, verwoordt Cipollini in dit boek als volgt: “Het lukt mij eigenlijk alleen in de Giro honderd procent gemotiveerd te zijn. Dat is een koers die voor mij als kind al leefde. De fascinerende uitstraling is altijd gebleven. De Giro beleef ik met mijn hart, de Tour alleen met mijn hoofd.” Need I say more?

Door Fred van Slogteren, 1 mei 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web