Uit de ordners van Jan …

De dame die deze week de cover siert werd op 8 juli 1965 in Hoogland geboren. Een sportief type want ze deed aan schaatsen, zwemmen, judo en turnen. Monique de Bruin kwam met de wielersport in aanraking doordat ze ging fietsen als training voor het schaatsen. En waarschijnlijk kwam ze er net als zovelen achter dat een wielerseizoen net iets langer duurt dan een schaatsseizoen. Als dan ook nog blijkt dat je op de fiets goed mee kunt komen dan is de stap naar een licentie niet groot meer. In 1982 trad ze toe tot het wielerwereldje waarin ze twaalf jaar zou verkeren. Zat jarenlang in de nationale selectie en haalde een ... 
... aantal mooie successen ondanks de concurrentie van Leontien van Moorsel en Monique Knol. 
Het leverde haar onder andere deze prominente plaats op. Op de cover vanWielrennen Internationaal nummer 7 verschenen in april 1988. Een tijdschrift onder redactie van Henny Rückert en Han de Gruiter. Het was tevens de laatste editie, want het is daarna niet meer verschenen. Waarschijnlijk uit geldgebrek en onvoldoende verkoopresultaten. Ondanks het feit dat de Nederlandse wielersport toen hoogtijdagen beleefde kon dit nieuwe wielerblad het niet bolwerken tegen de Nederlandse en Belgische concurrentie.
Honger naar Goud
Voor deze uitgave ging journalist Jules van der Wardt op bezoek bij de covergirl Monique de Bruin. Van der Wardt kennen we anno 2014 van Radio 1 waar hij voor het programma De Perstribune als “vliegende keep” verslaggever elke week op bezoek gaat bij een (oud)sporter of sportbestuurder, op een vaak bijzondere lokatie. Hij is ook de auteur van het boek Honger naar Goud. Hij volgde gedurende jaren de prestaties van de Nederlandse topsporters, waaronder Michael Boogerd en Leontien van Moorsel, op Olympische Spelen en andere grote toernooien.
Fanatieker dan ooit
Begin 1988 was volgens het interview de moraal bij Monique helemaal terug. Een paar maanden eerder was ze geheel onverwacht uit de ploeg van bondscoach Rinus Verboom gezet. Ze zat even in een spreekwoordelijk wakje, maar tegenover de interviewer gezeten oogde ze al weer fanatieker dan ooit. Samen met ploegleider en echtgenoot Pim van den Berg en trainer Jan Lam hoopte ze weer in de oranje selectie te komen. Ze was overtraind geweest, niet hard genoeg voor zichzelf geweest en had even serieus aan stoppen gedacht. Ze had echter in Parijs een vrouwenzesdaagse gewonnen en zag dat als de start van haar gevecht dat haar terug aan de top moest brengen.
Zilver in Stuttgart
Ze heeft nog mooie successen behaald al verliep haar comeback met vallen en opstaan. In 1990 werd ze gepasseerd voor de ploeg die in Japan de wereldtitel behaalde bij de vijftig kilometer ploegentijdrit. Een jaar later was ze er wel bij. Samen met Monique Knol, Cora Westland en Astrid Schop behaalde ze een zilveren medaille in Stuttgart. Ze koerste in totaal twaalf jaar op het hoogste niveau en wist, ondanks dat ze in Nederland veel copncurrentie had, een aantal mooie koersen te winnen. Zoals op 11 april 1987 de Hel van het Mergelland in het Zuid Limburgse heuvelland. 
Opgeven geen optie
Een paar jaar geleden hoorde ik de naam Monique de Bruin weer toen ze mee deed aan de actie Alpe d’Huzes. Hierover zei ze: “Toen ik gevraagd werd om voor het KWF te fietsen, hoefde ik geen moment na te denken en heb meteen ja gezegd. We hebben een gezellig en goed gemotiveerd team. Heb in mijn omgeving mensen verloren aan deze ziekte en wil me graag voor honderd procent inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Ik fiets daarom zo vaak als ik kan die berg op ook al doen de benen nog zo zeer. In gedachte bij die mensen die tegen kanker vechten. Opgeven is geen optie.” 
Tegenwoordig zet Monique zich in voor Topsport for Life, een initiatief van een aantal (ex)topsporters die zich willen inzetten voor mensen met een levensbedreigende ziekte. Het doel van Topsport for Life is om die patiënten een in alle opzichten beter leven te geven. Het is voor de zieken een geweldige ervaring om samen met (ex-)wielrenners als Rob Harmeling, Johan van der Velde, Bobbie Traksel, Ben Koken, Arie Hassink en Monique de Bruin tochten te gaan rijden. Kijk maar eens op http://www.topsportforlife.nl 
Van harte aanbevolen!  
Tot volgende week! 
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 28 april 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web