Het was me het weekje wel!

In de afgelopen week deed Lance Armstrong weer eens van zich horen. De Amerikaan beschouwt zich zelf nog steeds als de winnaar van zeven Tours op rij en gelijk heeft-ie. Niet omdat ik vind dat zijn dopingpraktijken opeens wel door de beugel kunnen, terwijl ik hem daarvoor op deze plaats meermalen de maat heb genomen. De man heeft de wereld jarenlang voorgelogen, mensen beschadigd en zijn voorbeeldfunctie misbruikt. 
Hij heeft echter wel gelijk omdat de beslissing die de UCI nam om hem zijn Tourzeges af te pakken van hypocrisie getuigen. Waarom hij wel gestraft en ... 
... tal van anderen niet, waar toch ook ernstige vermoedens tegen bestaan maar nooit iets is aangetoond. In tegenstelling tot andere winnaars heeft Armstrong een volledige bekentenis afgelegd, maar dat hebben Bernard Thevenet en Bjarne Riis ook gedaan, twee renners waarvan de namen nog steeds op de erelijst van de belangrijkste wielerkoers van het jaar staan. En wat te denken van Joop Zoetemelk, een jaar voor zijn Tourzege nog betrapt op bloeddoping? Hij kwam er toen af met een paar duizend Zwitserse francs boete en tien minuten straftijd in de algemene rangschikking van de Tour van 1979. Dat staat in geen verhouding tot iemand zeven Tourzeges afnemen. 
Landis en Contador is ook een zege afgenomen en vervolgens is de nummer twee tot winnaar uitgeroepen. Over Pereiro en Andy Schleck is niets onoirbaars bekend, maar als Armstrong beweert dat vrijwel iedereen gebruikte zijn ze minimaal verdacht, evenals Zülle, Ullrich, Beloki, Klöden en Basso, die in de Armstrong-jaren als tweede eindigden. Aan elk van hen zit een penetrant geurtje, zodat de vraag gerechtvaardigd is of het vice-winnaars of vieze winnaars zijn. 
De straf die Armstrong is opgelegd gaat nog veel verder dan die van andere dopingzondaars. Hem is zelf zijn bronzen medaille afgenomen die hij op de Olympische Spelen behaalde in het tijdrijden. De nieuwe voorzitter van de UCI heeft aangetoond dat hij bereid is met andere ogen naar het profwielrennen te kijken dan zijn voorgangers. Daarom hoop ik dat hij de sancties jegens Armstrong ook zal terugdraaien. Niet uit respect voor de Amerikaan, want dat lijkt me ook weer wat overdreven, maar wel uit rechtvaardigheid en de ambitie te willen breken met stuitende hypocrisie. Het getuigt van karakter om je fouten te erkennen en de gevolgen daarvan te compenseren. (Foto: © T&T Tekst & Traffic)
Door Fred van Slogteren, 27 april 2014 12:00

Joop Zoetemelk

Zoetemelk is tijdens de Tour van 1979 niet betrapt op bloeddoping. Door zijn lijfarts dr. Fuchs is hem een preparaat anabole steroïden toegediend, omdat Zoetemelk teveel gewicht had verloren. In een Tour begin jaren zeventig heeft Zoetemelk een bloedtransfusie gehad. Er was echter geen sprake van doping om de eenvoudige reden, dat bloedtransfusie toen nog niet verboden was. Doping is uitsluitend doping als het op een dopinglijst staat.

Geplaatst door Piet van der Meer, 27 april 2014 14:55:29

amstrong

Een winnaar is nog geen kampioen. Daar zijn er maar weinig van.

Geplaatst door harm oosting, 27 april 2014 21:14:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web