Appie, de eerste Nederlander die LBL won …

Een van de grootste renners uit de Nederlandse wielerhistorie won in 1960 als eerste Nederlander de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Hij was ook een van de eerste Nederlanders die een klassieker op zijn naam heeft geschreven. We wisten eigenlijk nauwelijks wat dat voor een koers was, want het TV-bezit was nog niet wijd verspreid en de kranten hadden er nauwelijks aandacht voor. Zijn vijfde plaats in de Tour de France van 1962 maakte destijds veel meer indruk, hoewel hij daar geen schijn van kans had om de Tour ook te winnen. Hij was een van de knechten van Jacques Anquetil en hij mocht dan wel even de gele trui aan, maar de stalorders geboden dat hij voor de belangen van Maître Jacques reed en voor niets anders. In je hok, Albertuuss! De slanke Beverwijker won ... 
... ook nog de Ronde van Duitsland en was na zijn carrière de ploegleider van Jan Janssen toen die in 1968 de Tour de France won. 
Zijn zege in La Doyenne is voor mij echter de mooiste parel op zijn erelijst en daarom is het zo jammer dat het maar zo weinig mensen is opgevallen. Althans in Nederland. In de omgeving van Luik stonden de toeschouwers rijendik toen Appie solo de laatste kilometers aflegde. Zo’n vijftig jaar later zat de gepensioneerde zakenman met zijn lieve vrouw Ilse in een Italiaans restaurant, toen hij in het Frans werd aangesproken door een Italiaan van in de zestig. De man vroeg beleefd of het juist was dat hij Albertus Geldermans had herkend, le vainquer de Liège-Bastogne-Liège? Toen Ab dat bevestigde brak de emotie bij de man door. Hij vertelde daarna dat hij als jongen daar in Luik tussen het publiek had gestaan. Hij had als kind in België gewoond, waar zijn vader als gastarbeider in de mijnen werkte. Daar had hij Appie zien zegevieren en dat was hem zijn levenlang bijgebleven. 
Er werd die avond nog menig glas op zijn victorie geheven en zo zie ja maar: als je maar lang genoeg wacht komt de erkenning alsnog. De jeugd van deze tijd is vol van van Mollema en Terpstra en weet nog nauwelijks wie Michael Boogerd en Erik Dekker waren. Janssen en Zoetemelk kennen ze waarschijnlijk als die twee ouwe mannetjes die in de gele trui nog zo vaak op tv zijn, maar wie Ab Geldermans, Wim van Est en Jo de Haan waren, renners die in een grijs verleden klassiekers wonnen, is volstrekt vergeten. 
Daarom heb ik de trilogie willen schrijven over de geschiedenis van ons land in de Tour de France. Uit respect voor al die vergeten glorie die nooit de erkenning heeft gehad die ze verdiende. (Foto: archief dewielersite.net)
Door Fred van Slogteren, 27 april 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web