Uit de beeldentuin van Jac …

Dit weekend wordt voor de 49ste keer de Amstel Gold Race verreden en kan Valkenburg zich weer aan wielerminnend Europa laten zien als de wielerstad van Nederland. Er zijn in de gemeente overigens meerdere beelden, herdenkingszuiltjes en wandschilderingen die daaraan herinneren. Elk met een specifieke gebeurtenis of persoon als onderwerp. 
Dit monument is op 10 maart 2006 geplaatst ter gelegenheid van het Wielerjaar Valkenburg. Maar liefst drie internationale wielergebeurtenissen hebben dat jaar in Valkenburg plaatsgevonden. Dat waren de ... 
... aankomst van de derde etappe van de Tour de France op 4 juli, de Europese kampioenschappen voor junioren en beloften onder de 23 jaar eveneens in de maand juli en uiteraard de jaarlijkse aankomst van de Amstel Gold Race op 16 april. 
Het gedenkteken staat op de rotonde in Broekhem-Valkenburg en is daar geplaatst op initiatief van de gemeente. Het kunstwerk heet De Wielrenner en is ontworpen en vervaardigd door een metaalwarenfabriek in Maastricht. 
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 19 april 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web