Bergwerff ad ad ad

What’s going on?

 

Afgelopen week veel aandacht voor Marvin Gaye, dertig jaar geleden joeg zijn vader hem een paar kogels door het lijf. Gelukkig had hij toen zijn mooiste lied  ‘What’s going on’ al gezongen. Passender vraag als, what’s going on, kun je bij zo’n vreemde daad van ouderliefde nauwelijks stellen. Maar Vlaanderen’s Mooiste staat voor de deur en dat is volksvermaak, totale gekte en een prachtige koers ineen.

In de aanloop tot deze wielerparel een paar bespiegelingen bij zaken die me troffen. Zo zagen we in bijvoorbeeld Milaan–San Remo - maar niet alleen daar - dat de tijd van de eindeloos doorgevoerde demarrages bergop voorbij lijkt. Op de Poggio bleek niemand bij ... 

...  machte tot onwerkelijke staaltjes van onverminderd gasgeven, zoals dat tijdens de Epo-era zo gebruikelijk was. Wie herinnert zich niet de uithalen van bijvoorbeeld de Furlan’s en Fignon’s uit een niet zo ver verleden? Het was suprematie met een ranzig randje. Wielrenners lijken weer meer op gewone mensen, hoe goed getraind ze ook allemaal zijn.

In Gent-Wevelgem, en ook daarvoor in andere koersen, werd veel gevallen. Niet ongewoon in grote wedstrijden waarin minstens zo grote belangen spelen. Aan dit veelvuldig vallen lijkt nu een luchtje te hangen. Een paar dagen geleden maakte de ploegarts van Lotto Belisol, Jan Matthieu van zijn hart geen moordkuil. Duidelijk is dat Lotto Belisol nogal zwaar getroffen werd. Onder anderen kunnen Greipel, Boeckmans, Willems het voorjaar op hun buik schrijven. Volgens Matthieu is het preventief gebruik van de pijnstiller Tramadol een van de oorzaken.

Ik werd even stil toen ik las dat artsen van wielerploegen het kennelijk normaal vinden om renners, wier gezondheid aan hen is toevertrouwd, uit voorzorg Tramadol te geven. Want laat het duidelijk zijn; Tramadol is wel een pijnstiller, maar geen paracetamolletje en zeker niet zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Tramadol hoort in het rijtje ‘achter de hand’ geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven bij ernstige pijn. Daarna rest alleen nog de morfinepomp als laatste stap. Ik laat u even meegenieten met een paar teksten uit de Tramadol bijsluiter (6 pagina’s lang) die bedoeld is voor artsen en apothekers.

Behandeling van acute en chronische pijn van matige tot ernstige aard, zoals veroorzaakt door operaties, trauma of maligniteit. Tramadolhydrochloride kan slaperigheid veroorzaken, hetgeen versterkt kan worden door alcohol, antihistaminica en andere middelen met een remmende werking op het centraal zenuwstelselPatiënten dienen gewaarschuwd te worden geen voertuigen te besturen of machines te gebruiken als genoemde effecten optreden.

De tekst heeft het steeds over patiënten. Logisch, want wie Tramadol nodig heeft, behoort niet deel te nemen aan een wielerwedstrijd of wat voor sportevenement ook. Toch zijn er sportartsen van onder andere wielerploegen die daar anders over denken. Er is een overkoepelende organisatie, de MPCC (beweging voor geloofwaardig wielrennen) die zich hard maakt dat Tramadol op de dopinglijst komt. Veel wielerploegen zijn bij de MPCC aangesloten. Opvallende niet-leden zijn de ploegen van Sky, BMC en Omega QuickStep.

Het was dan ook Yvan van Mol, al jaren de steeds meer onder verdenking staande medicus van Omega QuickStep, die het mogelijke negatieve effect van Tramadol op valpartijen af deed als onzin. Dat er veel pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s gebruikt worden, ontkent hij niet. Hij klinkt zelfs enigszins defaitistisch wanneer hij zegt: ‘Moet ik dan roepen dat ze geen Dafalgan (paracetamol) mogen gebruiken! Ze kunnen het bij elke apotheek zelf kopen.’

Al in 2012 was er een wielrenner, Taylor Phinney, die zich afvroeg wanneer die waanzin met in bidonnetjes geplette pillen cafeïne en pijnstillers eens ophield. Ik heb groot vertrouwen in de nieuwe wielergeneratie, maar het kwaad schuilt in de oude garde van ploegleiders en artsen.

Yvan Van Mol lijkt me iemand die, analoog aan wat er recent met Dion van Bommel gebeurde, prettig wordt verzocht afscheid te nemen als arts bij een sportploeg. Zelf heb ik de neiging om iets verder te gaan. Ik weet niet hoe dat in Belgie zit, of ze daar ook zoiets hebben als een BIG register, maar mocht dat zo zijn dan lijkt het me dat door de naam Yvan van Mol een dikke streep moet.

Tenslotte, alsof Marvin Gaye zich nog maar eens afvraagt, ‘What’s going on’.Michael Boogerd, onze voormalige wielerheld met een smetje, trouwens hetzelfde geldt voor Johan Museeuw en Peter Van Petegem; geven blijk te lijden aan een blinde vlek. Want zonder kennis van zaken weten ze zeker dat het gebruik van Tramadol geen invloed heeft op het ontstaan van valpartijen.

Ik kende nogal wat artsen die lang, eigenlijk onverantwoord lang, Valium als slaapmiddel bleven voorschrijven aan oudere mensen. Hoeveel heupfracturen dat opleverde met alle nadelige consequenties laat zich slechts raden. Van genoemde oude wielerhelden weet ik één ding heel zeker: ijsdansen, dom duiken van een plank of anderszins hersenloze activiteiten, allemaal prima, maar absoluut weghouden bij jonge wielrenners in de dop. Zie deze waarschuwing als een vorm van naastenliefde.

Tot een volgende keer!

Joep Scholten

 

  

Door Fred van Slogteren, 6 april 2014 10:00

Tramadol

In bidonnetje geplette pillen cafeine + paracetamol, de zgn "finalekoker", hoorde ik onlangs tijdens een voorlichtingsavond met als gastspreker Rudi Kemna, is nog een vorm van oppepper/pijnstiller welke de renners zelf kunnen verzorgen. Ploegartsen welke tramadol voorschrijven, inderdaad een middel wat ook wordt voorgeschreven aan terminale patienten, mogen ze wat mij betreft op staande voet ontslaan.

Geplaatst door Willy Kwantes, 06 april 2014 11:25:12

valpartijen

Vanmiddag een record aantal valpartijen. Is het hele peloton aan de Tramadol?

Geplaatst door Michel, 06 april 2014 19:33:15

carbon

Nee, niet Tramadol volgens mij. Maar carbon is volgens mij de oorzaak. Die fietsen van rioolpijp (materiaal en dikte) stuiteren alle kanten op tegenwoordig. :-)

Geplaatst door marcoV, 07 april 2014 09:37:56

Marvin Gaye: The Oostende Connection

Onderstaand een excerpt uit een artikel in "Helden-wielersport in Brabant"van het najaar 2012

The Oostende Connection

Tijd om even het geweer van schouder te veranderen. Van Sint Willebrord naar Oostende is eigenlijk maar een kattensprongetje. Van Londen naar Oostende idem. In de winter van ’81 was hij van daar uit aan de Vlaamse kust aangespoeld. Als een stuk geloogd wrakhout. Berooid, verward en verslaafd aan sex en drugs. Een eenzame gebroken man. Marvin Gaye, ooit een gevierde rock- en soulman uit de Motown stal. Nu een gevallen ster. His only friend was named Cocaine. And no one else was to blame.
Impresario Freddie Cousaert had hem opgepikt en onder de arm genomen. Langzaam kruipt Marvin aan de hand van Freddie en zijn vrouw Liliane uit het dal. De zee brengt rust. Hij ging zelfs sporten. Basketten, zoals ze daar zeggen, en joggen op het strand. Van wielrenners moest hij niks hebben. Zo on-Amerikaans toch. Totdat hij Gent-Wevelgem voorbij zag flitsen. De snelheid, het zoeven van de bandjes, het geratel van het apparaat, dat suizende veelkleurige lint. Marvin was op slag verkocht. Voor zijn verjaardag kreeg hij van Freddie een spiksplinternieuwe koersfiets. Marvin Gaye kachelde voortaan elke morgen langs de kust. Van Oostende naar Middelkerke en terug. Het werkte louterend. Op een gegeven moment was hij zelfs helemaal clean en weer bezig met muziek. En dan komt de grote klapper, die monsterhit ‘Sexual Healing’, gecomponeerd in Oostende.
Onwillekeurig verschijnt dan weer onze Martin Ros, smoorverliefd op het cyclisme, weer in beeld. Ooit schreef hij over zijn jeugd: “Ik ben opgegroeid in een wijk in Hilversum die vanwege het hoge percentage katholieken Klein Rome werd genoemd. Toen mijn ontluikende sexualiteit zich openbaarde, ben ik op advies van de kapelaan gaan fietsen. En zowaar; het bleek dat je je begeerte eruit kon fietsen! Al snel raakte ik in de ban van het wielrennen”. Zou het bij Marvin ook zo gewerkt hebben? Al was het maar een klein beetje en voor heel even. Want het kon niet blijven duren. Bright lights, big city, en alle verlokkingen die daarbij horen. De nieuwe roem dreef hem onverbiddelijk terug naar het verdorven Los Angeles. In de armen van zijn godvrezende vader, recht naar zijn noodlot.
Freddie Cousaert, de man die Marvin uit de goot haalde,kwam in ’98 om het leven bij een “fietsongeval” (sic).

Geplaatst door theo, 07 april 2014 17:26:32

mooi verhaal

Theo,
Heb je meer van die verhalen. Heel boeiend

Geplaatst door Piet van der Meer, 09 april 2014 09:10:25

Verhalen voor Piet

Hallo Piet,
Ik heb er zat bij elkaar gesprokkeld in de loop der jaren. Er staan er hier onder "wielerverhalen" nog enkele. Recent ook wat op "Het is Koers". Stuur anders je emailadres via Fred en zeg waar je primaire interesse ligt.
Groeten

Geplaatst door theo buiting, 12 april 2014 18:53:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web