Het balhoofdplaatje van Otto …

De herkomst van sommige merknamen is niet altijd te achterhalen. Zoals Sarcus, de naam die op dit balhoofdplaatje staat. De fiets waar het op heeft gezeten, is afkomstig van Novy, de in Kortrijk gevestigde fabrikant van fietsen, bromfietsen en keukens. Ik heb het plaatje in 1988 gevonden bij een Belgische oudijzerboer in een stapel schroot. Het merk deed aanvankelijk geen enkele bel rinkelen. 
Mijn zoektocht bracht me her en der vragend op het spoor van Novy. Daar werd bevestigd dat Sarcus wel een van hun merknamen was, maar ... 
... waar die naam vandaan komt en wat de betekenis is, wist niemand me te vertellen. Hilaire Lannoy, de oprichter van het bedrijf, had het geheim in zijn graf meegenomen. 
Verder zoekend kwam ik er achter dat er in Noord-Frankrijk een plaatsje bestaat dat Sarcus heet. Het is een dorpje met slechts 260 inwoners en ik heb geen enkel verband kunnen ontdekken met noch Novy noch met de heer Lannoy. 
De afbeelding van de mannenkop deed me aan een Griekse held denken. Het Grieks kent het woord sarkos maar dat betekent vlees en daar kom je ook niet verder mee. Mythologische namen zijn van oudsher populair in de fietsenindustrie, maar ook dat bood geen houvast. Er bestaat geen gehelmde Griekse held die Sarkos of Sarcus heet. 
Een inventarisatie van het dierenrijk leverde evenmin iets op. Er zijn circa twee miljoen insekten op aarde, maar er is op de hele wereld niemand te vinden die wel eens met een krant een sarcus heeft doodgemept.
Er zijn natuurlijk nog veel meer merken, met een duistere afkomst. Vrijwel iedere fabrikant heeft naast zijn eigen A-merk, fietsen op de markt gebracht van een veel mindere kwaliteit. Omdat er vraag naar was en het geld opleverde. Op die fietsen was de naam van de fabrikant nergens te zien en het plaatje was van een povere kwaliteit als het al geen plakkertje was. Dit is echter een van de duurste uitvoeringen in mijn collectie balhoofdplaatjes. Met zeven verschillende kleuren email is het een sieraad in zijn soort. 
Dat schroef je als een zichzelf respecterende fabrikant niet op fietsen, waar je je eigenlijk voor schaamt. Anders zou je ze niet het liefst anoniem en ver van huis verkopen. 
Ik heb het al lang opgegeven het raadsel te ontsluieren en berust in het feit dat ik nooit zal weten waar Sarcus op slaat. Als balhoofdplaatje is het een juweeltje en daarom zou het wel eens de naam van een mooie vrouw geweest kunnen zijn. Zo eentje die haar schoonheid verpakt in mysterie.
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 28 maart 2014 10:00

Beste ik heb een fietsplaatje
van sarcus op gegraven in de tuin het is wel wat beschadigt
maar toch nog mooi
zou u kunnen zeggen hoe oud dat is en of dat waarde heeft

Geplaatst door angèle graulus, 09 oktober 2014 21:11:26

Sarcus fietsen

Goededag,

Ik ben momenteel bezig me(t de oude fiets van mijn schoonvader zaliger op te poetsen in een poging om deze terug fiets klaar te maken. Bij het oppoetsen zie ik dat het eveneens een fiets is van het merk Sarcus met hetzelfde plaatje als op de foto op de website!
Geplaatst door Luc Demeulenaere, 05 juli 2018 15:01:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web