ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Ik lees het boek met Tourbiografieën van Fred in etappes, want alles achter elkaar lezen is te veel van het goede. Als je die levensverhalen met tussenpozen een voor een consumeert is het telkens weer een aangename verrassing. Als Fred klaar is met zijn trilogie, lijkt me een Belgisch equivalent een mooie nieuwe uitdaging. Ik ben wel bang dat drie boeken veel te weinig ruimte zal bieden omdat de Belgen al vanaf het prille begin (1903) aan de Tour hebben deelgenomen en na 1936 vaak met veel meer renners aan de start stonden dan Nederland. Tellen we in ons land 240 Tourrenners, dan zou het best eens kunnen dat ... 
... het er in België meer dan duizend zijn.
Eén van de eersten is Achille Desmet geweest. Belgische statistici hebben de volledige uitslagenlijsten van alle Tours al bijeen gebracht in serieuze digitale encyclopedieën als Wikipedia. Daarin heb ik gevonden dat deze Desmet in 1913 als 22ste eindigde op 54 uur, 44 minuten en 7 seconden van winnaar Philippe Thys. 
Achille was afkomstig uit Ichtegem, waar hij na zijn wielerloopbaan een fietsenzaak begon. Met een eigen merk, waarin een zwaluw in het logo is afgebeeld. 
Ik heb vorig jaar in Torhout het archief bezocht waar de overlijdensberichten uit die regio zijn opgenomen. Op zoek naar Achille Desmet kwam ik wel een dozijn overledenen tegen met dezelfde naam, allen geboren tussen 1880 en 1890. Wegens het ontbreken van verdere aanwijzingen strandde mijn poging om de basisgegevens van deze oud-wielrenner en fietsenmaker boven water te krijgen. 
Dat is teleurstellend, maar er is hoop. Des te meer mensen hun ‘harde informatie’ over belangwekkende personen, zaken en gebeurtenissen bij Wikipedia onderbrengen, hoe eerder we met z’n allen onze recente geschiedenis compleet maken. Wat dat betreft is het boek van Fred voor wielerliefhebbers een belangrijke bijdrage en voor Wikipedia de gewenste harde informatie. Die moet overigens wel correct zijn, want alles wordt door de redactie nagetrokken alvorens het in de databank wordt gepubliceerd. Ook bijbehorende foto’s moeten gewaarmerkt zijn. Het geeft daarom voor de auteur veel voldoening als een bijdrage wordt geaccepteerd.
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 21 maart 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web