Uit de ordners van Jan …

De Belgische krant Het Volk, al weer jaren geleden opgegaan in Het Nieuwsblad, was tot 2009 de organisator van de traditionele openingskoers van het wielerseizoen in Noord-Europa. Meer kranten hebben in het verleden wielerwedstrijden georganiseerd en zo zijn bijvoorbeeld ook de Tour de France, de Giro d’Italia, de Ronde van Vlaanderen ooit op sportredacties bedacht. Het Volk koppelde echter de naam aan de wedstrijd net als de Midi Libre en de Dauphiné Libéré. In nederland kenne we ook een voorbeeld in de Grote Prijs Wielerrevue, een koers die ... 
... tussen 1985 en 2004 twintig maal in de Achterhoek door dit wielertijdschrift is georganiseerd. 
De koers was een voortzetting van de Ronde van de Achterhoek die sinds 1969 plaatsvond. Waar iedere zichzelf respecterende renner heel graag een koers als de Omloop Het Volk op zijn erelijst zou willen, daar maakte geen enkele coureur zich bijster druk om de Grote Prijs Wielerrevue. De koers bracht het anno 1993 nog steeds niet verder dan de derde categorie op de UCI-kalender en gold vooral als een goede gelegenheid om de benen te testen voor de Omloop Het Volk.
Gebroken heup
Dat wil niet zeggen dat er geen grote namen op de erelijst van deze niet meer bestaande koers staan. Denk aan Johan Museeuw die in 1993 deze koers in zijn voordeel besliste. Voor de Belgische kampioen, destijds de nummer zeven op de FICP-lijst, betekende de triomf de eerste sinds hij in 1992 aan de vooravond van het WK tijdens een trainingsrit zijn heup brak. Meteen was het seizoen voor hem gedaan en kon hij zich toeleggen op langdurig revalideren en inburgeren in een nieuwe omgeving, die van de Italiaans-Belgische combinatie GB-MG. 
Kwak
De latere wereldkampioen won met veel overtuiging en was na afloop zichtbaar gelukkig met zijn triomf. Minder gelukkig was zijn landgenoot Johan Capiot uit de TVM ploeg van Cees Priem. Die was woedend op Wilfried Nelissen. De Belgische sprinttroef uit de ploeg van Peter Post zou hem in de massasprint een zodanige kwak hebben gegeven dat Capiot’s kansen op slag waren verkeken. Op weg naar de douches beet hij Nelissen toe: “Een volgende keer rij ik u verdomme in de hekken.”
Nulscore voor TVM
Kwakken uitdelen hoort bij het sprinten en renners worden zelden kwaad als ze daardoor benadeeld worden. De reden van de uitbarsting van Capiot had dan ook meer te maken met zijn frustratie omdat de TVM-ploeg nog steeds met lege handen stond. Er was nog geen enkele overwinning geboekt, terwijl vrijwel alle grote ploegen al een of meer mooie zeges binnen hadden. Dan worden renners zenuwachtig en wordt de druk groter.
Twee keer getekend
De ploeg van Cees Priem was in het voorjaar van 1993 alleen maar op een negatieve manier in het nieuws geweest. Neo-prof Bart Voskamp had twee weken schorsing opgelopen omdat hij zich in de Ronde van de Middellandse Zee langdurig aan de ploegleidersauto had vastgehouden. En een week voor de GP Wieler Revue werd de Australiër Scott Sunderland in de Ronde van Sicilië uit koers gehaald omdat hij een stuk had afgesneden. En dan waren er nog contractproblemen met Dmitri Konychev, die behalve voor TVM ook voor een Italiaanse ploeg had getekend.
Frustatie van Theunisse
Gert-Jan Theunisse had zich in afzondering op het seizoen voorbereid door samen met trainingsmaat Jos van der Pas op hoogtestage in Zuid-Afrika te gaan. Tijdens een training kregen ze een man in het vizier op een transportfiets met een zwaar beladen mand voorop. Het lukte de twee niet de man in te halen. Een type als Gert-Jan raakt daardoor behoorlijk van slag en toen hij ook nog eens zwaar ten val kwam en een week moest rusten waren de rapen helemaal gaar. In de GP Wieler Revue wilde het dan ook niet erg vlotten met de Brabander.
Veel ambitie
Nederlands kampioen Tristan Hoffman was in de Achterhoek met zijn vijfde plaats de eerste TVM’er in de uitslag. Het was een hard gelag voor sponsor Ad Bos en ploegleider Cees Priem. Na al die jaren in de schaduw van de ploegen van Post, Raas en Gisbers te hebben moeten rijden, wilden ze in eigen land graag winnen. Ze hadden lang niet zo’n groot budget als de drie andere ploegen, maar wel de ambitie. 
Het was jarenlang te hoog gegrepen. Toen de ploeg tijdens de Tour van 1998 onder vuur kwam te liggen van de Franse politie en justitie en ploegleider Priem zelfs in de gevangenis belandde, was de maat vol. Een jaar later haakte TVM af als hoofdsponsor. De geruchten willen dat TVM in 2015 in de wielersport gaat terugkeren. In navolging van de rubriek van Ad van der Linden zou ik daarom willen zeggen: Van de gladde ijzers naar de smalle bandjes.
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 17 maart 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web