Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Als er in een quiz gevraagd wordt naar een Italiaans fietsenmerk, zal Viner waarschijnlijk niet als eerste genoemd worden, want heel erg bekend is het merk niet. Mensen die mij kennen, weten dat ik een groot liefhebber ben van de Italianen uit Pistoia. Met Italianen bedoel ik natuurlijk Italiaanse fietsmerken. Ik weet dan ook redelijk veel van de historie van de meeste Italiaanse merken die uit dat Mekka van de Italiaanse fietsenindustrie komen. Maar van de geschiedenis van Viner is me niet zo heel veel bekend. Zo zou ik bijvoorbeeld niet weten waar de wereldkampioenssticker op slaat die op deze blauwe Viner met gele belettering is geplakt. Die mag er alleen op zitten als op dat merk een ...

... wereldkampioenschap is behaald. Het zou kunnen natuurlijk, maar ik weet ook dat niet iedere sticker er met reden op zit. Er wordt wel eens de hand mee gelicht. Het frame is zeker 25 jaar oud, dus als iemand iets over een wereldkampioen weet die een Viner bereed, dan hou ik me aanbevolen.
Meer is me bekend over de huidige stand van zaken bij Viner. Het is een modern bedrijf dat fietsen maakt van magnesium, carbon, aluminium en alle combinaties. En ze maken zelfs ook nog een echte eerlijke stalen fiets met de naam Viner Fortis. Wellicht een openlijke uitnodiging aan de Belgische Fortis Bank om als sponsor in de wielersport te stappen met Viner als materiaalleverancier. Een recente referentie die het Italiaanse bedrijf kan overleggen is de gouden medaille die Joel Stewart op 22 september van dit jaar behaalde bij de achtervolging over 3 kilometer voor zijn Agisko Viner team Engeland. Die informatie vond ik op internet en ik heb niet kunnen vinden wat dit voor een wedstrijd is geweest. Ik doe daarom wederom een beroep op kenners om het gewicht van deze overwinning in te kunnen schatten.
In 1993 bestond er al een Eldor-Viner ploeg met Guido Bontempi en Marco Giovanetti, een formatie die later is overgenomen door Mapei-BC.Azzuro-Viner. Bontempi kennen we natuurlijk met zijn bijnaam de Buffel, maar wie is in vredesnaam die Giovanetti. Nou, dat was niet de eerste de beste, want in 1984 won hij met zijn landgenoten Poli, Bartalini en Vandelli de Olympische 100 km ploegentijdrit voor Italië en in het rondewerk was hij bepaald ook geen sukkelaar, want hij won in 1990 de Ronde van Spanje.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 5 december 2006 9:00

Viner WK

In de late jaren 70 reed het team Jan van Erp tegels op Viner. In 1978 werd Nederland wereldkampioen met 3 Van Erp mannen: Guus Bierings, Bart van Est, Bert Oosterbosch en "vreemde" Jan van Houwelingen. In dat jaar reed de paarse brigade met Viner, dus het is aannemelijk dat die 3 mannen kampioen werden op Viner.

Geplaatst door HarrieH, 04 april 2007 19:26:38

viner

klopt
Geplaatst door Bart van Est, 08 oktober 2017 16:24:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web