Herinneringen bij een foto Ö

Eergisteren werd Moreno Hofland tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne. Veel wielerliefhebbers weten wel dat deze 22-jarige Brabander de zoon is van Peter Hofland, een oud-renner die in de jaren zeventig en tachtig een sterke amateur was. Hij won onder andere de Hel van het Mergelland en de Omloop van de Kempen. 
De appel valt dus niet ver van de stam, maar bij Moreno geldt dat in dubbele mate. Van moeders kant zijn er conceptueel nog veel meer wielergenen als basis aan hem meegegeven. Zijn grootmoeder van ... 
... moeders kant is namelijk de dochter van de oudste zuster van Wim van Est. En niet alleen van IJzeren Willem, maar uiteraard ook van diens jongere broers Klaas en Piet. En om het nog meer cyclistisch te maken: die oudste zus is in het kraambed gestorven en haar baby, de grootmoeder van Moreno, is in het gezin van de drieVan-Est-Brothers opgegroeid als het zestiende kind. 
Als beloning voor Moreno daarom vandaag een foto uit mei 1954 na afloop van de Ronde van Nederland. Zijn oud-oom Wim werd op de baan van het Olympisch Stadion in Amsterdam gehuldigd als winnaar en oud-oom Klaas eindigde als vierde. Misschien een idee voor Moreno om in augustus aanstaande de Eneco Tour (de opvolger van de Ronde van Nederland) te gaan winnen. Alleen zal die niet in het Olympisch Stadion eindigen. 
Daar is helaas geen wielerbaan meer en er ligt nu zelfs een ijspiste voor onze Olympia-gangers en in augustus zal er wel weer Tartan liggen voor de atleten die er voor Rio de Janeiro trainen. 
De Ronde van Nederland is de Ronde van de Benelux geworden en de finish is waarschijnlijk ergens in België. De gebroeders Van Est zijn allang niet meer onder ons, maar Moreno is een klasbak die met nog iets meer ervaring en gogme die Boonen in toekomstige ontmoetingen gaat opvreten. Met huid en haar. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)
Door Fred van Slogteren, 4 maart 2014 10:00

Moreno Hofland

Een mens moet er bijna hogere wiskunde voor hebben gestudeerd om de hierboven geschetste familiebanden van Morena Hofland nog te kunnen volgen. Dat hij met gratis genen van de familie Van Est uit Fijnaart mag rondfietsen, is mooi meegenomen, al verklaart dat zijn aangeboren spurttalent nog niet. Dat zou hij wel eens geŽrfd kunnen hebben van opa Jan Hofland, de oorspronkelijk uit Beverwijk afkomstige topamateur die in de jaren vijftig aan de meet een geduchte tegenstander was. Die lange Noord-Hollander is destijds naar Roosendaal afgezakt en vermoedelijk (zeker weten doe ik het niet) de vader van Peter Hofland en dus de opa van Moreno. Zou die rappe Belkin-finisher effe barstensvol wielergenen zitten!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 04 maart 2014 15:04:43

Ronde van Nederland werd Eneco Tour

Na bovenstaande gelezen te hebben toch een correctieve reactie. De Ronde van Nederland is nooit de Ronde van de Benelux geworden. Sinds 2005 (de eerste Eneco Tour) is er nog geen meter in Luxemburg gereden en dat zal ook nooit gebeuren. In het begin van dit decennium was het de Eneco Ronde van Nederland en toen de ProTour in 2005 van start ging bleef Eneco hoofdsponsor van een etappekoers in Nederland en BelgiŽ onder de naam Eneco Tour. Dit jaar zullen we meer kilometers rijden in Nederland dan in BelgiŽ, we beginnen in Nederland en ook de laatste etappe finisht in Nederland.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 04 maart 2014 19:31:04

Moreno Hofland

Mooi die prestatie's van Moreno Hofland geweldig.
Ik werd gelijk nieuwsgierig of hij familie is van de Hoflands die ik van vroeger ken?
We hadden vroeger in Beverwijk een fietsenmaker Manus Hofland en die had 4 zonen, waarvan Ton later ook een rijwielzaak had. Zijn broer Jan was een goede coureur en reed met mijn broer Henk bij BRC. Kennemerland. Ton Hofland is later een cafe begonnen in Roosendaal.
Ik ben benieuwd of Jan de opa van Moreno is, en is Peter de zoon van Jan?
Wie kan mij daar het antwoord op geven.

Tour de France freak,
Ton Castricum Sint Pancras
tonencorriecastricum@live.nl

Geplaatst door Ton Castricum, 26 maart 2014 19:49:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web