Uit de ordners van Jan …

De renner die met de cover siert van het blad Wielersport uit maart 1970 kwam ik recentelijk tegen bij de presentatie van Fred’s boek Als je de Tour niet hebt gereden … Jan van Katwijk hééft de Tour tussen 1970 en 1976 vier keer gereden en is daar nog steeds beretrots op. Ook al bewaart hij er (ik citeer) “geen al te beste herinneringen aan. Het was meestal afzien, vooral in de bergen. Dan moest er vaak in de achterhoede vaak hard gekoerst worden om op tijd binnen te zijn.” 
Jan van Katwijk is volgens zijn biografie in het boek een man die graag over de dingen nadenkt en het leven uitgebreid heeft geëvalueerd. Hij heeft nergens spijt van, maar is toch ... 
... kritisch over het bestaan van wielerprof, het beroep dat hij elf jaar uitoefende. In die tijd boekte hij in totaal 28 zeges waaronder de Acht van Chaam. Zijn broers Fons en Piet werden eveneens profwielrenner en Jan’s zoon Alain is ook coureur geweest. Na zijn actieve loopbaan begon Van Katwijk een racespeciaalzaak in Waalre, die inmiddels door Alain is voortgezet.
Tourdebuut
Jan van Katwijk zou in 1970 debuteren in de Ronde van Frankrijk, een uitverkiezing die hij onder andere te danken had aan een puik voorseizoen. In het shirt van Willem II-Gazelle scoorde hij in februari al een ritzege en twee tweede plaatsen in de Ronde van Andalusië. Die goede lijn werd voortgezet in België alwaar hij op 1 maart de Ronde van Belgisch Limburg op zijn naam schreef. 
Ronde van Belgisch Limburg 
Voldoende aanleiding voor de redactie van Wielersport om de Brabander een prominente plaats op de cover te geven. Een dag eerder was Van Katwijk in de Omloop Het Volk al meteen na de start uitgeschakeld door een lekke band. Een reden temeer voor een grote revanche in Sint Truiden waar hij met nog honderd andere renners aan de start stond. Met een voorsprong van dertig seconden op Georges Vanconingsloo ging hij als winnaar over de streep. 
Topkoppel Post-Janssen
In deze Wielersport schreef de vorige maand overleden redacteur Jan Balder uitgebreid over de eerste Zesdaagse van Groningen die op 3 maart 1970 eindigde in een geheel uitverkochte Martinihal. Tussen zeven en twaalf uur speelde zich die avond een waar wielerspektakel af, waarover de 3.500 toeschouwers die week nog veel en lang zouden doorpraten. Onder regie van wedstrijdleider Charles Ruys beleefde het publiek een geweldige finale met de twee Nederlandse vedetten Peter Post en Jan Janssen in een absolute hoofdrol. 
Schitterend gevecht
Het was even voor half twaalf toen Post voor het laatst zijn rug kromde om de kenners te laten zien wat er ging gebeuren. De Keizer van de zesdaagsen legde alles in een vernietigende eindsprint om met gering verschil de geheel in het zwart gestoken Westduitser Klaus Bugdahl te verslaan. De koppels Post-Janssen en Bugdahl-Kemper leverden in de afsluitende koppelrace een schitterend gevecht om de eindzege. Beide koppels lagen in dezelfde ronde, maar de Nederlanders hadden een riante voorsprong in punten. 
Intens meeleven
Slechts door ze op een ronde te rijden zou de zege nog voor de Westduitsers zijn. Het Nederlandse duo controleerde de strijd echter voortreffelijk en dat leverde hen een fraaie zege op. In totaal woonden 25.000 toeschouwers dit wielergebeuren bij, wat de organisatie een batig saldo opleverde, want om er financieel uit te springen waren 15.000 mensen al voldoende geweest. De organisatie had op de renners veel indruk gemaakt. Jan Janssen: “Het was geweldig om hier te fietsen, ik heb het nog nooit meegemaakt dat de toeschouwers zó intens meeleefden als hier in Groningen”. 
Op deze blog publiceerde de slogblog een door Henk Theuns gemaakt kiekje van de wielerfamilie Hage uit het Zeeuwse Sint Maartendijk. Twee van de fietsende zussen (Bella en Keetie) kom ik tegen op een groepsfoto die Piet Mijzen maakte bij de ploegenvoorstelling van de ploeg van Trico Noble - Acifit Accu's. De voorstelling vond plaats in het Bredase Boschhek, een hotel-café-restaurant dat in menig opzicht een belangrijke rol (vertrekpunt van de allereerste Amstel Gold Race in 1966) in de wielersport heeft gespeeld. 
Tot volgende week!
Jan Houterman 
Door Fred van Slogteren, 3 maart 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web