Het balhoofdplaatje van Otto …

Wat Fongers was in Nederland, Brennabor in Duitsland en Sunbeam in Engeland, was Legia in België. Het beste rijwiel dat het land heeft voortgebracht. Van die vier is Fongers de enige fabrikant die uitsluitend fietsen maakte. Brennabor en Sunbeam maakten ook motoren en auto’s en nog veel meer. Legia maakte fietsen, maar is vooral bekend geworden als wapenfabriek en op dat gebied het visitekaartje van de Belgische wapenindustrie. 
Dat staat allemaal te lezen op dit ene plaatje. Bovenaan staat Deprez-Joassart, de naam van het bedrijf. Gevestigd in Herstal, een voorstad van ... 
... Luik en het centrum van de Belgische wapenindustrie, zoals onderaan het plaatje staat. In het midden staan de letters L en G en dat staat voor Liège (Luik) en Guillemins (de ‘city’ van de Luikse agglomeratie). Daar tussen staat het stadswapen van Luik, een zuil gedragen door drie liggende leeuwen met daarop een dennenappel en een kruis. En alsof er nog niet genoeg verwijzingen zijn naar de derde stad van België, de naam Legia is de naam die de Romeinen ooit aan de stad gaven. 
Legia was inderdaad een visitekaartje op het gebied van kwaliteit en innovatie. Oprichter Jean-Mathieu Deprez had in 1858 het kaliber 11 millimeter ontwikkeld, en in 1872 elf patenten verkregen voor trekkermechanismes voor repeterende handvuurwapens. De man verdiende een vermogen aan zijn licenties. 
In 1898 liet hij fietsen maken die naar de maatstaven van die tijd het ultieme vakwerk moesten weerspiegelen. Net als jachtgeweren uit het Luikse, waar soms duizend uren graveerwerk in zat. Zo werd ieder onderdeel van de fietsen bij Legia gepolijst en verduurzaamd, werd het nikkel zoals het hoort aangebracht op van tevoren verkoperde delen, werden frame en spatborden veertien maal gelakt en met goud gebiesd en alles met zorg gemonteerd. 
Het bedrijf liet affiches maken door de beste kunstenaars van hun tijd. Een Legia fiets was, hoewel hij heel veel geld kostte, te goedkoop. De fabriek legde er veel geld op toe en het ingeslagen rijwielpad is al weer na enkele jaren verlaten.
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 28 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web