Uit de wasserette van Henk …

In 1968 werden op het grondgebied van de Brabantse gemeente Willemstad opgravingen gedaan in het kader van de Deltawerken. Er werd door archeologen een bijzondere ontdekking gedaan, toen in de opgegraven grond een puntgaaf eikenhouten beeldje werd gevonden dat circa 6500 jaar oud moest zijn. Het werd Het Mannetje van Willemstad genoemd en het staat sindsdien in een Leids museum. De bewoners van Willemstad hebben het niet geclaimd om de doodeenvoudige reden dat ze al een mannetje hadden. De beroemdste inwoner van het ... 
... oude vestingstadje toen en nu nog steeds. 
Hij woont er niet meer, maar wie Willemstad zegt, denkt aan Bas Maliepaard. Ooit een heel goed schaatser die zeker in de kernploeg van toen zou zijn opgenomen als hij niet was gaan fietsen. Hij werd in 1959 tweede in het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs. Hij was de sterkste die dag en had wereldkampioen moeten worden, maar liet zich op het Zandvoortse autocircuit in de luren leggen door de ervaren en veel oudere Oost-Duitse staatsamateur Täve Schur. 
Een jaar later was hij prof en werd gelijk Nederlands kampioen, een titel die hij prolongeerde. Daar herinnert deze trui aan. Een trui die hij mij onlangs cadeau deed, nadat ik hem bij de presentatie van het boek van Fred in Utrecht had aangesproken. 
Bas Maliepaard kan terugzien op een mooie carrière, waarin hij veel heeft gewonnen, maar ook veel heeft verloren. Hij reed altijd voor wat hij waard was en weigerde mee te doen aan de koehandel van het kopen en verkopen van koersen. Hij startte vier maal in de Tour de France, maar zijn grootste succes was in 1963 zijn vierde plaats in de eindstand van de Ronde van Spanje. Hij won ook nog het puntenklassement in die Vuelta en eindigde datzelfde jaar in Bordeaux-Parijs als derde achter de Brit Tom Simpson en zijn landgenoot Piet Rentmeester. 
Veel geld heeft hij aan zien wielercarrière niet overgehouden, maar wel zijn vrouw. Een Française met wie hij nog steeds heel gelukkig is. Na zijn wielerloopbaan vond hij werk bij Rijkswaterstaat. Begonnen als betontimmerman eindigde hij daar als opzichter. 
Al tien jaar gepensioneerd kan hij tevreden zeggen dat Het Mannetje van Willemstad het goed gedaan heeft.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 26 februari 2014 9:00

Bas Maliepaard

Zou graag in contact komen met Fred van Slochteren .
ben contact persoon voor het Vredeskoersmuseum in Kleinmuhlingen en in die hoedanigheid veel contact met Tave Schur.
Schur vraagt vaak hoe het met Maliepaard is en misschien kunnen we ze een keer met elkaar in contact brengen
huizingbe@gmail.com
0653646161

Geplaatst door Be Huizing, 26 februari 2014 12:19:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web