Herinneringen bij een foto …

Er zijn veel goede wielrenners, er zijn een stuk minder vedetten en wielerlegenden kun je op de vingers van één hand tellen. Een van die legendarische coureurs is Fausto Coppi, een man over wie tientallen boeken zijn volgeschreven. Ik vraag me daarbij wel eens af of Coppi ook een legende zou zijn geworden als hij in deze tijd had geleefd. 
Toen hij koerste bestond de televisie nog niet of stond nog in de kinderschoenen. We moesten het doen met de beelden ontsproten aan het brein van de journalisten, die in de ... 
... krantenkolommen probeerden over te brengen wat ze zagen. Of voor de radiomicrofoon probeerden te beschrijven wat er in de koers gebeurde. 
Wat dat laatste betreft herinneren we ons wijlen Theo Koomen. Die manipuleerde de werkelijkheid en als dat in de tijd van Coppi ook gebeurde dan mag je je afvragen of de Italiaan inderdaad iemand van goddelijke proporties was, die ons in wielergenialiteit verre is ontstegen. Ik neig naar het eerste, met enige spijt dat het tweede waarschijnlijk verbeelding is. De verbeelding van de Theo Koomen’s van deze wereld. 
Zo is het ook dubieus of Biagio Cavanna, de blinde verzorger van de campionissimo, inderdaad de gouden handjes had die men hem toeschreef. 
Maar dat is allemaal gezever in de ruimte, want wat je ook op deze iconen probeert af te dingen, het blijven legendes van mythologische afmetingen. In Italië is Gino Bartali al lang een gewone sterveling geworden, maar de verhalen over Coppi zullen tot in de eeuwigheid bij het haardvuur verteld worden. Of voorgelezen uit de tientallen bijbels die over deze godheid zijn geschreven. 
Met dank aan Arjan Schuurman die mij deze prachtige foto stuurde. 
Door Fred van Slogteren, 25 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web