Uit het museum van Hans

De Ronde van Nederland is in 1948 voor het eerst verreden en die van 1951 was dus de vierde uitgave. De ronde was in die beginjaren een kommervolle onderneming, waar nogal wat geld bij moest. De organisatoren wisselden elkaar dan ook met grote regelmaat af. De editie van 1951 werd gewonnen door de Belg Jean Bogaerts en de ronde eindigde, zoals gebruikelijk in die jaren, op de Amsterdamse stadionbaan. Dat is diverse malen gebeurd, want het was een mooi gezicht om de wegrenners bij de Marathonpoort de piste te zien opdraaien, terwijl de directie van het stadion de gelegenheid had om met een mooi wielerprogramma de tribunes vol te krijgen.
In afwachting van de coureurs werd dan altijd een internationaal baanprogramma afgewerkt met nogal wat grote ...

... namen, zoals ook deze affiche aangeeft. Reginald Harris, bijgenaamd ‘The Lord’, was destijds een klasse apart bij de beroepssprinters en Van Vliet en Derksen waren natuurlijk ook wereldtop. Die Belg Pauwels kan ik me niet herinneren, maar volgens de archieven zou het om Raymond Pauwels moeten gaan, die in 1950 kampioen van België was bij de profsprinters.
Bij de stayers was ook de wereldkampioen van de partij. Dat was Raoul Leseuer, de toen bijna 40-jarige Fransman en die was de wereldkampioen 1950. Het WK werd in die tijd altijd eind augustus begin september gehouden en dus was hij nog gerechtigd de regenboogtrui te dragen. Zijn opvolger was ook present, want dat was Jan Pronk uit Alkmaar, die in 1952 de fakkel moest overdragen aan Dolfke Verschueren, de Antwerpenaar die drie jaar achtereen de beste van de wereld zou zijn. Kees Bakker was na Pronk de beste Nederlandse stayer en van opvallende prestaties achter de grote motor van Arie Vooren uit Beverwijk kan ik me niets herinneren. De Zwitser Heimann zegt me niks. Dat is zeker geen bekende stayer geweest, anders had ik dat nog wel geweten. Het is waarschijnlijk een van de drie broers Heimann, die in die jaren beroepsrenner waren. Theo, Edouard of Armin? Wie het weet mag het zeggen.

Namens Hans Middelveld tot volgende week!


Door Fred van Slogteren, 3 december 2006 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web