Het balhoofdplaatje van Otto …

Het thuis brengen van een merk valt niet altijd mee. Er waren in het verleden en ook nu nog allerlei redenen waardoor een merk van eigenaar veranderde, verloren ging of in het geheel niet gedeponeerd werd. Dezer dagen horen we herhaaldelijk in de reclameboodschappen op radio en tv dat de firma Overtoom in Den Dolder, u weet wel die razendsnelle – tuutuut - leverancier van alles wat een bedrijf nodig heeft voor de inrichting van kantoor, magazijn en werkplaats, ineens Manutan heet. Er is vast een gewichtige reden om die oerhollandse bedrijfs- en merknaam te verruilen voor ... 
... een naam die veel minder goed in het gehoor ligt. Die reden is er ook, want Overtoom is gewoon overgenomen door een veel grotere buitenlandse branchegenoot. 
Iemand vroeg mij onlangs naar het merk Flora. Dat was een fietsenmerk van de firma A. Alt in Leiden. Dit plaatje is het bewijs dat het ooit heeft bestaan, maar het is niet opgenomen in enig handelsregister. De firma Alt, al vanaf 1882 als smederij in de Leidse binnenstad gevestigd, heeft vanaf circa 1900 fietsen gemaakt, maar pas in 1922 is het bedrijf als fietsenfabriek ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarmee lang wachten was overigens niet ongebruikelijk, want ook Jan Slesker, de fabrikant van de vermaarde Locomotief-fietsen, produceerde die al twintig jaar, voordat hij er zoveel vertrouwen in had om zich in 1929 in te laten schrijven. Maar ook vóór die inschrijving was de merknaam Locomotief. 
Bij Alt ligt dat anders, omdat er in de loop der jaren meerdere merken fietsen uit dat Leidse fabriekje zijn gekomen, die deels wel en deels niet als merk in het handelsregister zijn gedeponeerd. Flora was er daar vermoedelijk één van, want het komt ook niet in de zogenaamde Amla-lijsten met handelsmerken voor. 
Wel gedeponeerd waren de merken Nelson en Quadrant (deze laatste als licentie van het Engelse Quadrant), die ook uit de fabriek van Alt zijn gekomen. Plus nog andere merken als Odeon, Liberator, Archipel, Tabor, Speetwell, een aantal 'huismerken' van grote fietsenzaken in Den Haag en Katwijk en niet te vergeten Flora. 
Nelson en Quadrant waren de paradepaardjes van het bedrijf waar alle kwaliteitszorg aan besteed is, maar verder was elke opdracht voor vijftig, honderd, vijfhonderd of duizend fietsen welkom. En als ze geen grote opdracht in uitvoering hadden, werd er bij wijze van spreken, voor eigen rekening weer een nieuwe no-name verzonnen. 
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 21 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web