Jan Balder (1931-2014)

Gisteravond kreeg ik een mailtje van Mart Balder met de mededeling dat zijn vader afgelopen maandagavond is overleden op de leeftijd van 82 jaar. De naam Jan Balder zal velen niets zeggen, want zijn wielercarrière stelde niet veel voor. Hij koerste van 1950 tot en met 1956, maar reed in die periode voornamelijk clubwedstrijden bij zijn vereniging De Bataaf in Halfweg. 
Toch was hij tussen 1966 en 1977 een bekend en soms gevreesd figuur in de Nederlandse wielerwereld. Jan Balder was in die tijd namelijk ... 
... redacteur van het blad Wielersport. Soms met nog meer freelance redacteuren maar hij heeft het blaadje ook jaren in zijn eentje vol geschreven.
In die tijd had iedereen wel een mening over hem, want hij had een scherpe pen en kon goed uitpakken. Er was toen nogal wat krom in het vaderlandse cyclisme en Jan liet niet na daar de vinger op te leggen. Niet over het vaak regenteske gedrag van het KNWU-bestuur, de consuls, de wedstrijdorganisaties en iedereen die in onze sport over macht beschikte. Hij heeft ook nooit over doping geschreven, hoewel dat in die jaren toch ook al een groot probleem was. Hij zal er ongetwijfeld een mening over hebben gehad, maar die kon hij niet op papier zetten, omdat Wielersport het officiële orgaan van de KNWU was en wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. 
Wel schreef hij vaak bestraffend over het gedrag van renners in en buiten de koers en over andere zaken die de reputatie van de KNWU niet raakten. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, maar voor kritiek week hij niet. 
Hij was er trots op dat hij aan die jaren een groot aantal vriendschappen heeft overgehouden met mensen die hem vanwege zijn schrijfsels en als mens waardeerden. Mannen als Jules Bruessing, Kees Bal, Peter Post, Herman Krott, Piet Libregts, Walter Godefroot, alsmede een aantal wielerjournalisten in Nederland en België behoorden tot zijn vriendenkring en zullen – voor zover nog in leven – bedroefd van zijn verscheiden kennis hebben genomen. 
Voor wie belangstelling heeft, Jan wordt aanstaande vrijdag gecremeerd in Uitvaartcentrum Finnema – Zwarteweg 108 in Aalsmeer. De plechtigheid begint om 16.00 uur. Vanaf 15.30 uur is er gelegenheid afscheid van Jan te nemen en zijn nabestaanden te condoleren.
Onze oprechte deelneming gaat uit naar zijn vrouw Corrie, zijn drie zonen, schoondochters en kleinkinderen, die wij allen veel sterkte toewensen in deze moeilijke dagen. (Foto: archief familie Balder)
Door Fred van Slogteren, 19 februari 2014 11:00

Bedankt

Beste Fred,

Bedankt voor het mooie stukje over mijn opa. Hij zou het heel erg gewaardeerd hebben. Wielrennen was zijn leven en het is fijn dat hij gewaardeerd word.

Dus nogmaals bedankt.

Geplaatst door Antissa Balder, 20 februari 2014 12:27:41

Jan Balder

Jan bedankt voor je mooie verhalen in wielersport enz enz .
We hebben elkaar nog vele malen gesproken in de wielerzaak en altijd wielrennen natuurlijk .
Wens Family , en nabestaanden veel sterkte in de komende tijd .

Groet Klaas Balk

Geplaatst door Klaas Balk, 20 februari 2014 12:39:55

Jan Balder

Per 1 januari 1966 nam ik een abonnement op “Wielersport”. Naar ik begreep werd Jan Balder per dezelfde datum redacteur van Wielersport. Van 1970 t/m 1978 was ik licentiehouder bij de KNWU en derhalve automatisch abonnee van Wielersport. Ik heb het blad altijd met veel plezier gelezen en heb alle nummers bewaard. Jan Balder, misschien nog meer propagandist dan journalist, las lekker weg. Hij kon er heel slecht tegen als de wielersport (nu met kleine letter) werd aangevallen. Na de Olympische Spelen van 1968 waar Nederland een gouden medaille won in de ploegentijdrit, verscheen er een heel kritisch stuk naar ik dacht in De Tijd geschreven door Frans Nijpels over doping van het winnende Nederlandse team, toegediend door Sjeng Collard. Jan Balder had geen goed woord over voor Frans Nijpels. Nijpels werd een aantal nummers lang in “Wielersport” helemaal afgebrand door Jan Balder. Zelfs de taalfouten of vermeende taalfouten van Nijpels werden breedvoerig door Jan Balder ten tonele gevoerd. Of Jan Balder wel of geen gelijk had, doet niet zoveel ter zake. Hij stond voor zijn zaak en dat is te respecteren.
Toen Jules Bruessing na een mislukt profavontuur terugkeerde bij de amateurs en daar vervolgens de stenen uit de straat reed, heeft Jan Balder zich langdurig opgeworpen voor een reglementwijziging bij de KNWU. In die jaren kon een prof die teruggekeerd was naar de amateurs, nadien niet nog een keer prof worden. Jan Balder en wellicht ook enige profploegen zagen Bruessing graag terugkeren naar de profs.
Ik heb Jan Balder niet persoonlijk gekend, maar ik heb hem wel leren kennen via “Wielersport” als een zeer gedreven schrijver.
Ik wens zijn familie heel veel sterkte toe.

Geplaatst door Piet van der Meer, 20 februari 2014 18:18:08

Jan Balder

In mijn herinnering schreef JB ook gedichten in de WS. Of vergis ik me???

Geplaatst door theo, 20 februari 2014 23:30:23

dichter

de huisdichter van Wielersport was de heer A. Visser. Of Balder ook in het openbaar heeft gerijmd, is me niet bekend. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 21 februari 2014 11:10:37

Gedichten?

Ja Theo, dat is inderdaad een vergissing. Die gedichten waren van ene A. Visser. Jan Balder was een man van de uitbundige, vaak (te) lange beschrijvingen van nationale amateurklassiekers. Hij had de gewoonte, veel woorden tussen aanhalingstekens te plaatsen, kennelijk om duidelijk te maken dat je ze niet al te letterlijk moest nemen.

Voor het internationale (prof-)cyclisme moest je destijds niet bij Wielersport zijn. Jan leek daar niet zoveel mee op te hebben, maar ongetwijfeld was het vooral een kwestie van gebrek aan budget en tijd (alfabetische volgorde). Denk erom dat het geen sinecure was, elke week in zijn dooie eentje dat blad te moeten vullen. Hij had weliswaar de steun van losse medewerkers, maar onvoldoende budget. Het waren vooral liefhebbers, net als hij. Net als de uitgevers ook, de heren Van Steenbergen, die aan het blad meer geld kwijt moeten zijn geweest dan dat het opbracht. Maar dat is slechts een veronderstelling van mijn kant.

Met Wielerrevue, min of meer de opvolger van Wielersport, is het in redactionele zin precies andersom. In dat blad komen de koersen op eigen bodem er veel bekaaider af en draait vrij alles om de grote profwedstrijden in het buitenland. Dat is jammer, want die hebben we doorgaans al op legio TV-zenders kunnen volgen, waardoor het een soort herhaling van zetten wordt en jong, aanstormend talent vaak pas in beeld verschijnt tegen de tijd dat de profploegen het oppikken.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 februari 2014 11:45:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web