Uit de wasserette van Henk …

Tijdens de presentatie van het boek van Fred raakte ik in gesprek met Leen Poortvliet, de man die in 1969 in dit truitje in de Tour de France startte. Als ik niet had geweten wie hij was, dan had ik niet gedacht met een voormalige beroepsrenner te maken te hebben. Eerder een basketballer, want daar in Utrecht tussen zijn vroegere collega’s uit het peloton torende hij boven iedereen uit. Leen Poortvliet startte in 1969 in de Tour de France als lid van de Willem II-Gazelle ploeg en hij haalde het einde niet. In een van ... 
... de eerste etappes kwam hij zwaar ten val en blesseerde zijn been zodanig, dat opgave voor de hand had gelegen. Maar hij zette door tot het in de negende etappe echt niet meer ging en hij alsnog in de bezemwagen stapte.
Hij was maar een paar jaar prof, omdat er in die tijd nauwelijks iets te verdienen was. Hij vond een baan in de ploegendienst bij een grote chemische industrie. Vanuit zijn woonplaats op de Zuidhollandse eilanden vanwege al die ponten moeilijk met de auto te bereiken, reden waarom hij besloot om dagelijks of nachtelijks op de fiets naar zijn werk te gaan. Na verloop van tijd had hij weer de conditie van een wielrenner en hij ging weer bij de amateurs koersen. Dat heeft hij met veel plezier jaren gedaan om daarna over te stappen naar de categorie der veteranen. Nu hij door zijn leeftijd niet meer werkt fietst hij nog steeds. Alleen met pittige rondjes op de eilanden of met zijn vrouw Bea. Samen op randonneurs naar verre bestemmingen in het buitenland. Een aardige man en ik vond het een voorrecht kennis met hem gemaakt te hebben.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 19 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web