De Kus!

In het Italië van de jaren vijftig en zestig groeide het sprinttalent aan de bomen. Geïnspireerd door de successen van Enzo Sacchi, Olympisch sprintkampioen 1951, en de zeven wereldtitels van Antonio Maspes kregen Jan Hijzelendoorn en zijn Nederlandse opvolgers op WK’s en Olympiades achtereenvolgens te maken met Mario Morettini, Cesare Pinarello, Giuseppe Ogna, Guglielmo Pesenti, Valentino Gasparello, Giovanni Pettenella en Sante Gaiardoni. Zij kwamen allemaal als eenlingen, maar Giuseppe Beghetto en ... 
... Sergio Bianchetto (foto) waren met z’n tweeën. In 1961 en 1962 werden ze in die volgorde één en twee bij het WK. 
Daarna werd Beghetto prof, terwijl Bianchetto pas veel later beroepsrenner werd. Te laat want als prof heeft hij niet veel klaar gemaakt. Hij wordt dan ook vooral als amateur herinnerd, in welke categorie hij twee gouden en een zilveren Olympische medaille veroverde. Samen met Beghetto won Sergio in 1960 goud op de tandem bij de spelen van Rome. Vier jaar later haalde hij er in Tokyo nog één en toen was Angelo Damiano zijn partner op de dubbele fiets. Hij won bij die spelen ook nog een zilveren plak, omdat hij de op één na snelste tijd reed op de kilometer tijdrit. 
Als beroepsrenner had hij de pech dat het baansprinten enigszins uit de mode raakte en hij zijn heil in de zesdaagsen moest zoeken. Zonder veel succes overigens, want in de statistieken komt zijn naam niet voor. 
De foto bevat voor mij echter één raadsel. De oudere dame die hem hier kust is ongetwijfeld zijn mama mia. Dat is niet zo moeilijk, maar waarom draagt hij een regenboogtrui, terwijl hij nooit wereldkampioen is geweest? Ik zou het niet weten. Vergeleken met andere foto’s van hem, is hij het wel degelijk en is er geen sprake van persoonsverwisseling. Ik vermoed dat hij in 1961 of ’62 als amateur aan zesdaagsen heeft deelgenomen en wereldkampioen Beghetto zijn koppelgenoot was. Anders zou ik het niet weten. 
Oh ja, Bianchetto is morgen jarig. Dan wordt hij 75 jaar. Buon Compleanno, Sergio! (Foto: www.dewielersite.net)
Door Fred van Slogteren, 15 februari 2014 9:00

De kus

Mooie foto! Echter de uitleg, voor wat betreft het dragen regenboogtrui, is volgens mij niet terecht. Immers, als je de foto goed bekijkt, dan is te zien dat de renner zojuist ook een WK medaille heeft ontvangen. Naar mijn mening is het dus een foto die vlak na een WK-huldiging is genomen.

Geplaatst door Peter Nieuwenhuis, 15 februari 2014 09:53:17

De Kus

Raadsels zijn er om opgelost te worden. Mijn oplossing: Sergio Bianchetto werd in 1961 en 1962 wereldkampioen sprint bij de amateurs.
Die regenboogtrui heeft hij dus
twee maal aan mogen trekken.
In 1962 werd hij in Milaan
wereldkampioen en ongetwijfeld
was mama mia daar bij.

Geplaatst door Gerard Liesker, 15 februari 2014 10:16:05

gelijk

Gerard heeft gelijk. Bianchetto is twee maal wereldkampioen sprint bij de amateurs geweest en niet Beghetto. Ik heb me laten leiden door Wikipedia en daar staat niets in over zijn twee zeges. Dat krijg je ervan als namen op elkaar lijken. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 16 februari 2014 07:39:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web