Herinneringen bij een foto …

Een dag na het Nederlandse sprintgeweld in Sotsji doet het voor jullie misschien wat vreemd aan om van mij te vernemen dat ik niet zo’n liefhebber ben van sprinten. Wel op de schaats, want dat is veel spectaculairder dan een vijf of tien kilometer. Bij het wielrennen vind ik massasprints ook wel leuk, zeker als er lekker gekwakt wordt, maar als dat zeven, acht etappes achter elkaar het geval is, ga ik naar vroeger terugverlangen toen ... 
... vroege ontsnappers nog wel eens loon naar werken kregen. 
Daarom heb ik het niet zo op ploegen die een sprinter als kopman hebben. Dat soort formaties heeft een van de aantrekkelijkste aspecten van de Tour om zeep geholpen, namelijk de vroege ontsnapping. Een kopgroep die probeert zo veel mogelijk voorsprong te veroveren om dan en petit comité  om de etappezege te sprinten. 
Die ontsnappingen vinden nog steeds plaats, maar je weet van tevoren dat die mannen vlak voor de finish worden ingelopen. Ze doen het alleen maar om de naam van de sponsor in beeld te brengen en omdat het een enkele keer wel lukt om vooruit te blijven. Hooguit één of twee keer per Tour, Giro of Vuelta. 
Ik heb natuurlijk respect en bewondering voor Mark Cavendish, maar vind het soms ook een irritant mannetje die wat al te vaak wint. Tot hij vorig jaar vier keer werd afgetroefd door een jonge renner van een Nederlandse ploeg. Dat is dan wel weer leuk en die sprint op de Champs Elysées was natuurlijk geweldig. 
Ik hoop dat het Marcel Kittel dit jaar weer lukt, maar ik zou het nog leuker vinden als alle ploegen naar de Tour komen met een echte klassementsrenner als kopman komt en er nog maar één of twee massasprints zijn. (Foto: dewielersite.net)
Door Fred van Slogteren, 11 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web