De wielerspeaker ...

Schuimend op internet kwam ik een naam tegen die me in één klap deed belanden in Doetinchem. Het was 1967, zomer en dinsdagochtend. Zonder enig plan liep ik over de lapjesmarkt waar allerlei standwerkers hun waar aan de man brachten. Achteraf gezien waren ze de ware reden dat ik op die markt was. Meteen vooraan links, tegenover het oude badhuis, was het al raak. Een man verkocht er bananen. En hoe! Hoog op de geopende klep van zijn vrachtwagen overzag hij het volk en sprak hen toe. Als jong jochie nog, zag ik die film en steeds bij die bananen herkende ik een ... 
... soort van Anthony Quinn uit La Strada. 
Net zo zag hij eruit en bijna net zo klonk zijn stem. Het was een aanzwellend hees geluid waarmee hij zijn tropische lekkernijen aanprees. Ook de manier waarop hij de tros bananen uit de doos haalde, bleef me bij. Alsof hij aan gewichtheffen deed, zo zwaar. Daarna begon het afprijzen. En als 35 cent te duur was, greep iemand zijn kans toen hij dat veranderde in zeven stuivers. Nee, hoofdrekenen was altijd al een ondergeschoven kindje in de evolutie.
Ontluikend talent
Verderop, schuifelend tussen de mensen, werd ik verrast door een soort aankondiging zoals tegenwoordig BN’ers die ten deel valt bij TV-programma's. Hij kwam uit de mond van een man die onder een parasol zat achter een tafel vol negotie: “Jazeker beste mensen, ook Doetinchem heeft zijn ontluikend talent. Geen voetballer maar een wielrenner en kijk, daar staat hij.” De stem herkende ik. Hij was van Sjaak Meijer uit Apeldoorn. Naast marktkoopman toen ook regelmatig speaker van wielerwedstrijden. Er volgde een wederzijdse groet. Vandaag las ik dat hij op 18 december jl. is gestorven. Sjaak werd 84 jaar.
Wagner en zijn bewonderaars
Reden om ze eens de revue te laten passeren, de mannen van het geluid. De stoorzenders van de stilte, zoals ik ze ook wel eens oneerbiedig heb genoemd. Kennelijk hebben mensen behoefte aan geluid bij beelden en in een wielerkoers zijn ze bijna onmisbaar. Bij rondjes om de kerk vanwege de premies die aangekondigd moeten worden en het noemen van de sponsornamen. Maar er is ook iets anders, iets waarbij we vaak minder bij stil staan. Geluid dient om te imponeren. Als intimidatie van de tegenstanders. Ooit sloegen Romeinse legioenen vlak voor een aanval met het zwaard op hun schild en zetten Starfighter piloten hun nabrander aan bij het ontzetten van een gegijzelde trein. Maar het mooiste voorbeeld is natuurlijk die Amerikaanse kolonel uitApocalypse Now. Hij liet zijn Huey’s volhangen met grote luidsprekers waaruitdie Walküre klinkt, zodra de aanval op een Vietnamees dorp wordt ingezet. Wagner wist wat imponeren inhield. Hitler bleek niet zijn enige bewonderaar. 
De Survival run
Ook bewaar ik warme herinneringen aan Gerrit Lagerweij. Hier in de Achterhoek was een wielerkoers niet compleet zonder Gerrit aan de microfoon. Maar niet alleen wielrennen. Vanaf het allereerste begin in 1989 was hij betrokken bij deSurvival Run van Beltrum. Daar lag de bakermat van dat sportfenomeen. Gerrit overleed in 2004 en werd 72 jaar. Van de Veluwe herinner ik mij Frans Sluijters en Jan van Ommen. Bij Arnhem richting Betuwe begon het rijk van Rini Hermse. Af en toe hoorde je her en der het geluid van Dick van Berkum. 
Ramses
Van mijn eerste Acht van Chaam herinner ik me Chris Delbressine. Toen we als nieuwelingen bij de start stonden opgesteld was hij woedend op de jury of organisatie. Omdat ze een in zijn ogen talentvolle jongen weigerden te laten starten. In dat dispuut viel ik voor zijn nachtclubgeluid, het jazzy timbre van bijvoorbeeld Billy Holiday. Met de kennis van nu ben ik geneigd de credits voor zoveel velours in een stem toe te schrijven aan een overdaad van alcohol en tabak. Van Chris als privépersoon weet ik niks en misschien doe ik de man er wel mee te kort! Misschien ook niet. Kijk maar naar de onverminderde adoratie voor Ramses en zijn ‘we zullen doorgaan’. Sinds zijn levensgeschiedenis breed op TV was, en daarmee ook zijn alcoholprobleem, heeft zijn beroemdheid geen strobreed geleden.
Zwijgend landschap
Tegenwoordig hoef je de TV maar aan te zetten bij een Nederlandse koers en altijd klinkt wel ergens het geluid van Cees Maas. Zijn klankkast draagt nu eenmaal ver. Vorig jaar hoorde ik Harry Middeljans weer eens tijdens een criterium Het is een vak, dat van speaker bij een koers. Soms overvalt me simpelweg het verlangen naar slechts stille beelden. Niets mooier dan een in stof onzichtbaar geworden peloton dat zich slingert door een zwijgend landschap. Ik kan bijna niet wachten op de ingetogenheid van Strade Bianchi.
Tot een volgende keer!
Joep Scholten
Door Fred van Slogteren, 9 februari 2014 9:00

Speaker

Joep,
Ik trap een open deur in, maar met dit stukje in het achterhoofd weet ik zeker, dat Ben Roesink uit AMBT Delden een man naar jouw hart was.
Geen legendarisch speaker, maar een zeer aimabel man, sticking to the facts, geen franje. Kunst van het zwijgen. Toch zul je het met me eens zijn, dat voor een doorsnee sportevenement iets meer entertainment ook geen kwaad kon. Echter, voor mij liever een Roesink (kon het nog maar...), dan een nar als Maas of Delbressine.

Geplaatst door Harrie Hofstede, 10 februari 2014 09:19:16

Ben, soms speaker uit noodzaak

Dag Harry,

7 april 2013 schreef ik een ode aan Ben. Ik zie dat ik, en Wim Neeskens, Roessink met dubbel s schreven terwijl ieder ander dat met 1 s deed. Wat het ook is, de herinnering aan deze 'Sportofficial' met hoofdletter is onuitwisbaar.

groet,
Joep

Geplaatst door joep scholten, 10 februari 2014 12:23:09

Ben Roesink

ik schreef destijds dat Ben niet te vinden was op het net. Nou ik had dus niet goed genoeg gekeken. Allereerst een stukje over zijn dood, ook al lijkt dat niet zo, uit 2000, http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/547977/2000/10/16/Heideman-lijkt-ook-dit-seizoen-onverslaanbaar-op-de-marathon.dhtml
Daarnaast werd er al eerder een youtube filmpje gemeld, eveneens uit 2000 met rond minuut 9 de huldiging en een interview op de bekende Ben Roesink wijze.
http://www.youtube.com/watch?v=TvSUVF-kZgQ
En volgens de volkskrant is het Roesink, met1 s dus, uit Ambt Delden. Aangezien dat destijds nog een kwaliteitskrant was neem ik aan dat dat wel de juiste spelling zal zijn.

Geplaatst door edo, 10 februari 2014 18:10:26

Chis Delbressine

Een kleurrijke en soms ietwat luidruchtig microfonist. Ik zie hem weer helemaal voor me. Chris voelde zich als een vis in het water als hij iets voor de renner kon betekenen. Ik herinner mij de ronde van Roosendaal 1966. Om onze mecanicien van Caballero, Ton Hofland, een plezier te doen had ik me een maand tevoren per dubbele startkaart ingeschreven. Chris Delbressine en Ton Hofland, beiden uit Roosendaal, waren extra in hun nopjes omdat ik had toegezegd zonder reisvergoeding te vragen. Toeval wil dat ik vlak voor 'Roosendaal' in het bezit kwam van de nationale kampioenstrui. Voorzichtig informeerde ik via Chris Delbressine bij de organisatie of er nog wat voor mij aanzat als ik bij hun in het rood-wit-blauw aan de start zou verschijnen.
Wat Chris ook probeerde of schooierde, hij kreeg nul op rekest. Ik besloot me niet te laten kennen en kwam in Roosendaal toch in kampioenstrui aan de start. Na de koers stapte de anders zo luidruchtige Chris ietwat timide op mij toe en drukte, zonder wat te zeggen, mij een briefje van honderd in de hand.

Geplaatst door Jan v d Horst, 11 februari 2014 13:34:46

Meerdere kleurrijke speakers

In dit rijtje horen nog wel meer kleurrijke speakers thuis. Zo ken ik nog Chris v/d Meulenreek uit Oost-Brabant nog voor de geest halen. Piet Imbosch uit het Utrechtse. En natuurlijk Mels de Kieviet uit de omgeving van Rotterdam. "Pas op mevrouw, ze rijden de cups uit je bh" was een onliner die te pas en te onpas door hem door de microfoon werd geschald.

Geplaatst door Jos Nederlof, 06 januari 2015 14:03:58

Chris Delbressine

Ik reed bij de nieuwelingen in 1969 of1970 de Ronde van Roosendaal. In de kopgroep zaten behalve ikzelf ook een aantal Roosendalers. Ik werd een ronde voor het eind door twee van hen klemgezet tegen de hekken en een Roosendaler won. Ik werd tweede. Ik wilde protest indienen, dat kostte 25 gulden. Chris zei:” Je weet wat er gebeurt als je protest wordt afgewezen?” Ik zei: “ Ja dan ben ik mijn 25 gulden kwijt” Hij zei: “ Inderdaad, en ik ben ook Roosendaler, dus zou je dat wel doen?” Ik wist genoeg, bij de premie en prijstafel stond Chris echter weer en gaf me een startplaats voor een koers het weekend erop met een startgeldje.
Geplaatst door Geert vanRooijen, 16 maart 2019 10:27:49

Ton Rademaker versus Piet Imbosch

De twee speakers die mij in Midden Nederland zijn bijgebleven zijn Piet Imbosch en zijn tegenpool Ton Rademaker. De laatste had oog voor iedere renner, spoorde de grootste krabber in het peloton aan boven zichzelf uit te stijgen: "Nu rijdt hij nog rustig aan de staart maar straks gaat hij naar voren en een mooie prestatie leveren!" Imbosch zeikte de mindere renners alleen maar af: "Ze staan hier bij de start op de eerste rij maar het zijn de eersten die moeten lossen en de strijd staken!" Had niet eens door dat de startpositie door loting werd bepaald. Toen deze twee heren de microfoon aan de wilgen hadden gehangen nam Nico de Vries uit Hoogland het over, een serieuze microfonist die iedere renner kende en het publiek daarover goed kon informeren.
Geplaatst door Piet Soeteman, 30 november 2020 16:26:51

werk deze site nog

kijken of hij het nog doet
Geplaatst door jaap kiela, 28 december 2020 04:20:36

werkt deze site nog

ja hij doet het nog
Geplaatst door jaap kiela, 28 december 2020 04:22:54

werkt deze site nog

Ik vraag het mij af. Zojuist iets geschreven maar komt niet op de site
Geplaatst door Jan Quax, 28 december 2020 08:50:27

Zijn er nou echt geen oude wielerliefhebbers?

Zijn er nou echt geen oude wielerliefhebbers die deze al jaren bestaande site draaiend willen houden door berichtjes of vragen te sturen, maar ook te reageren.
Fred had geen energie meer om de zaak voort te zetten, wat ook begrijpelijk is.
Ik heb wel eens iets ingestuurd, terwijl er onder de vele liefhebbers niet een reactie kwam.
Jammer, maar wie weet gaat dat nu wel lukken.

Ik hoor graag wat. (Zegt het voort !!)
Geplaatst door Jan Quax, 28 december 2020 17:28:30

oude wielerliefhebbers

Zou het jammer vinden wanneer deze site verdwijnen zou. In plaats van te lezen, zal in de toekomst wat meer actief proberen te zijn. Beste wensen voor het nieuwe jaar voor alle lezers en schrijvers op de site.
Geplaatst door Herman Homma, 29 december 2020 19:54:51

oude wielerliefhebbers

Goed idee Herman,

Voorheen hadden we een mooie schrijver in de persoon van Jan van der Horst. Kon smullen van zijn verhalen. En zo waren er diverse vaste schrijvers.
Wie weet hen te benaderen?
Geplaatst door Jan Quax, 29 december 2020 20:57:51

oude wielerliefhebbers

De meest fanatieke schrijvers op deze site zoals theo ten dam en han de gruiter, die bijna naast elkaar woonden in het haagie, zoals theo altijd schreef, liggen nu op een haags kerkhof. Deze oud wielrenner, ook keeper bij VUC en Han de journalist missen we nu. Als jullie je vervelen op deze site, kan je nog ff vooruit op dit slogblog met haage renners
Geplaatst door jaap kiela, 30 december 2020 04:39:52

ouwe wielerliefhebbers

bij edward kroon zoeken , inplaats bij haagse renners
Geplaatst door jaap kiela, 30 december 2020 04:52:58

Gelukkig en gezond Nieuwjaar

Ik wens alle bezoekers van deze site een heel goed 2021.
Hopelijk komen er dit jaar wat meer mooie verhalen en reacties.

Jan Quax
Geplaatst door Jan Quax, 01 januari 2020 09:08:36

Reacties

Blijkbaar weinig animo om ook maar even te reageren: ik trek de stekker er uit.
Geplaatst door Jan Quax, 04 januari 2021 19:57:13

reactie

meneer Quax, doe hem er maar weer in, en een goed 2021 met veel mooie koersen en weinig corona en ander gezeik
Geplaatst door jaap kiela, 05 januari 2021 06:47:59

reactie

Goede middag Jaap (mag ik Jaap zeggen, ik ben Jan en geen meneer Quax), dank voor je reactie.
Waarom heb ik niet veel zin meer in deze site: ik heb zo af en toe iets geplaatst op de site, ook regelmatig gereageerd op vragen van mensen die bijvoorbeeld iets vroegen over een bepaald merk racefiets of een zeldzaam shirt, maar vrijwel nooit kwam er een reactie terug.

Ik ben van 1946 en wielerfan vanaf mijn 14e. Een verhaal schrijven is niet mijn sterkste kant maar kan als het moet wel reageren op vragen van "vroeger" . Wat zou het mooi zijn als deze slogblog opgepakt werd door een liefhebber en dat er weer verhalen loskomen.

Zijn er nou echt geen medewerkers of ex-medewerkers die weer een stukje willen schrijven. Fred heeft er uiteraard, gezien alle werk dat hij er aan had, geen zin meer in.
Het zou jammer zijn als dit het einde betekent van Slogblog.

Vriendelijke groet,
Jan Quax
Geplaatst door Jan Quax, 05 januari 2021 10:47:32

Zomaar een verhaal

Om het Slogblog te proberen nieuw leven in te blazen wil ik zelf met een verhaaltje beginnen.
Ik ben Jan Quax, van 1946, en wonend in de Kop van Noord Holland.
Hoe ben ik door de wielerbacil besmet geraakt: Ik zat op de MULO in Alkmaar in de klas met Henk Tesselaar uit Warmenhuizen. Toen al een zeer bekend sportdorp, maar dan vooral door de wielersport. Hij zei Jan, je moet vanavond naar Oterleek komen, dan wordt het langeafstandskamoioenschap van Alcmaria Victrix verreden.
Dat leek me wel een goed idee, dus ik ’s avonds op de fiets naar Oterleek. De wedstrijd werd verreden over de wegen en mooie dijken van de Schermer. Ik kende nog niet een renner maar al gauw bleek dat Teeuwis Pronk uit Warmenhuizen op kop reed en ook won. Teeuwis was een mooie gesoigneerde renner met een zekere uitstraling. Voor de gelegenheid had ie een mooi oranje shirt aangetrokken, mooie zwarte baanbroek en natuurlijk witte sokken. Witte sokken waren toen dacht ik verplicht.
Na afloop naar huis en onderweg dacht ik nog eens over de mooie avond na. Ik was gelijk verkocht en ben sinds dat jaar wielerfan.
Zo heb ik jarenlang alle koersen in de Kop van Noord Holland bezocht, zoals Alkmaar, Heerhugowaard, Opmeer, Enkhuizen, Warmenhuizen, Tuitjenhorn,en noem maar op.
In die jaren reed Joop Zoetemelk veel bij ons in de buurt, Joop was toen al zeer populair. Ook Anne Koster stond veel aan de start en wist menig keer te winnen.
Omdat ik de sport zo mooi vond ben ik nog een aantal jaren secretaris van de zo populaire Ronde van Langedijk geweest. Die functie heb ik later ingeruild voor lid van de Marathoncommissie Alkmaar.
Toen was marathonschaatsen nog een mooi individuele sport. Zo heb ik ook nog gejureerd op het Amstelmeer waar ik dacht Henri Ruitenberg Nederlands kampioen werd. Mooie jaren met veel publiek op de mooie baan van Alkmaar. Lekker dicht aan zee dus genoeg regen en wind.Dat was in de jaren van o.a.Co Giling, Jan Kooiman, Dolle Dries en noem ze allemaal maar op.
Nu is het wel zo dat ik de laatste jaren de sport minder volg., het is mij wat te commercieel geworden.
Wel ben ik de laatste jaren meer de baansport gaan volgen en ik ga zo af en toe naar Amsterdam of Apeldoorn en natuurlijk zeer egelmatig naar Alkmaar, bijna naast de deur waar ik woon.Daar ben ik een aantal jaren vrijwilliger geweest maar inmiddels ben ik gestopt.
Ik hoop dat dit verhaaltje inspireert om ook eens iets te plaatsen of te reageren.

Geplaatst door Jan Quax, 07 januari 2021 12:50:41

Zomaar een verhaal

Beste Jan.Mooi dat je het initiatief neemt,met een verhaal op deze SlogBlog!Je hebt in elk geval alvast een lezer met een reactie.
Ik ben van 1944 en vanaf mijn 9de wielerfen/gek!Volg alles wat er op wielergebied gebeurt,ben een fanatiek wielerboeken verzamelaar en lees deze Blog reeds vele jaren!
Ook ik wil alle lezers een heel mooi,gezond en sportief en snel weer normaal 2021 toewensen!
Jan,op naar de volgende reactie en groeten uit Limburg.
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 09 januari 2021 18:13:06

Boeken

Hallo Harrie,

Dank voor je reactie. Ik heb nog wat boeken in de kast die ik kwijt wil, tegen een symbolisch bedrag is wat mij betreft geen probleem. Maar ja, wat zoek je? Ongetwijfeld heb je de jaarboeken Velo al op de plank staan? Veel boeken staan al jaren in de kast maar lezen komt er niet van lijkt wel.
Zo had ik jaren terug zeker 20 jaargangen Wielersport op zolder totdat ik een liefhebber vond. In de praktijk bewaar je die tijdschriften, maar ze komen niet meer van zolder.
Zelfde gold voor schaatsmagazines.................... Heette dat tijdschrift niet Schaatskroniek?
Ook ik lees al zeker 20 jaar deze Blog en kon er echt van genieten, maar wie weet volgen er nog meer schrijvers.
Ik zal op mijn figuurlijke harde schijf ook nog eens iet staat dat vermeldenswaard is.
Geplaatst door Jan Quax, 09 januari 2021 20:51:21

zomaar een verhaal

ik ben jaap kiela geboren in delft in 1951 op 2 januari, dus een eigewijze steenbok. Was altijd al geinteresseerd in de wielersport. Eens per jaar werd de ronde van delft en de westlandse criteria verreden. Mijn favorieten waren leo duindam , jan janssen en bart zoet. Ben later ook gaan koersen westland wil vooruit, hrc hollandia en rtfc delft bij de liefhebbers. Prachtige catogerie met ouwe beroepsrenners, goeie ex amateurs en beginners door elkaar heen. Reed ook veel wedstrijden in zeeland, ik had toendertijd een stacaravan in hengstdijk. Lekker gezellig met al die belgen daar op camping de vogel. Als ik geen koers had, reed ik mee met de tourploeg van disco love in kloosterzande, allemaal gezellige gasten, die een biertje heel lekker vonden. Toen mijn kinderen groter werden, die caravan weer verkocht en vanuit delft het wielrennen weer gaan volgen. De Laatste 10 jaar werk ik niet meer en ben een fanatiek bezoeker van de belgische kermiskoersen voor profs geworden met bookmakers, broodjes hamburger en worst. Als ik bij de bookmakers gewonnen had, ging ik in philippine van de mossels genieten. Ik hoop in de toekomst , ondanks de corona nog lang de kermiskoersen te kunnen bezoeken, wie volgt met een verhaal.
Geplaatst door jaap kiela, 10 januari 2021 21:05:27

Wielerboeken

Hallo Jan en Jaap
Jan,je vroeg naar welke wielerboeken ik zocht!Momenteel heb ik zo'n ca.800 boeken in mijn boekenkast staan.Ik ben eigenlijk specifiek op zoek naar 2 boeken van Fred van Slogteren.Het 2de en 3de boek:Als je de Tour nog.....!
Mocht er iemand zijn die deze beide boeken over heeft of er afstand van wil doen,ik hou me aanbevolen!
Verder is het wel mooi Jan,dat op jouw schrijven toch enige reactie is gekomen.Zo zie je maar,er wordt echt nog wel op deze Blog gekeken!
Sportieve groet uit Limburg.
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 11 januari 2021 20:47:50

Boeken

Goede morgen Harry,

Ik heb besloten mijn wielerboeken over te doen aan Mirko Schrijvershof. Deze man organiseert boekenveilingen en de opbrengst gaat naar een goed doel. De boeken lagen al jaren in de kast............................
Geplaatst door Jan Quax, 13 januari 2021 09:11:55

Goed doel

Hallo Jan
Een heel goed idee,om je boeken beschikbaar te stellen voor een goed doel!Zal altijd welkom zijn.
Mooi dat ik je gesproken heb via de telefoon.Meestal lees je namen in berichten en kun je er niemand bij voorstellen.Heb je opgezocht via FaceBook en weet nu hoe je er uitziet.
Groet uit Meerlo
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 13 januari 2021 18:00:39

Goed doel

Hallo Harry,

Ik ben niet aktief op FB. Heb al meerdere keren geprobeerd af te melden maar dat lijkt wel niet te lukken.
Ik sta open voor tips.Groet uit de Kop van Noord Holland.
Geplaatst door Jan Quax, 13 januari 2021 18:57:47

Nog zomaar een verhaal

Ik ben Maurice Corten, geboren in 1961 in Maastricht. Midden jaren 60 kon je kauwgum kopen van Maple Leaf met daarbij mooie plaatjes in kleur van renners, toen begon mijn passie. De jaargang 1966 had een witte rand, 1967 een witte rand met een vlaggetje in de linker bovenhoek, 1968 werd de rand geel, 1969 oranje-rood. Op de achterkant stonden in het Nederlands en in het Frans gegevens over de renner. Toen kreeg ik bij gebrek aan voldoende zakgeld die reeks niet compleet, maar jaren later ben ik er in geslaagd de volledige jaargang 1967 te bemachtigen, met behulp van Ebay. Ook heb ik van het tijdschrift Miroir du Cyclisme de jaren 60 compleet, behalve de posters die in het midden van elk nummer zaten. Zo'n 20 jaar geleden ben ik begonnen om videobeelden van oude koersen te verzamelen. Het bleek dat veel renners uit de jaren zestig wel uitgebreide fotoboeken over hun carričre bezitten, maar nauwelijks bewegende beelden. Logisch, want de videorecorder kwam pas op in de jaren 70. Zodoende heb ik leuke contacten kunnen leggen met Piet van Heusden, Ab Geldermans, Jo de Roo, de weduwe van Jo de Haan, Cees van Espen (via een journalist), Arie den Hartog, Jan Janssen, en in België met Rik van Looy, Tuur Decabooter (via iemand die een boek over hem schreef) en Rik van Linden (via diens zoon). Ik werk nu nog 60%, dus ik heb weer wat meer tijd voor mijn hobby.
Geplaatst door mcorten, 14 januari 2021 07:55:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web