Het balhoofdplaatje van Otto …

Manufrance was in 1888 het eerste postorderbedrijf in Frankrijk. Het kwam voort uit de Manufacture Française d’Armes et Cycles, een wapen- en rijwielfabriek en je kon er jachtgeweren, munitie, fietsen en visgerei bestellen. Jaren later was de catalogus van Manufrance al uitgegroeid tot een compleet warenhuis, waar je textiel, naaimachines, radio’s, speelgoed, huishoudelijke artikelen, keukengerei en natuurlijk ook nog fietsen en jachtgeweren kon bestellen, die dan per post thuis werden bezorgd. De catalogus van ... 
... 1938 was al duizend pagina’s dik. 
Het was in een groot land als Frankrijk heel praktisch, omdat er op het platteland weinig winkels waren waar grote aankopen gedaan konden worden. Vrijwel niemand had nog een auto en daarom was het heel gemakkelijk om het gewenste product thuis op een plaatje te bekijken om het vervolgens te bestellen en thuis te laten bezorgen.
Daarnaast was Manufrance, gevestigd in Saint Étienne, het centrum van de Franse rijwielindustrie, een onmisbare leverancier voor fietsenfabrieken en fietsenmakers, want er was alles te koop wat ze maar nodig hadden. 
Al sinds de middeleeuwen is Saint Étienne het centrum van de zijde-industrie, omdat in de negentiende eeuw ook te worden voor de wapen- en later de fietsenindustrie. Aan de hoofdstraat van de stad staat het technisch museum met een prachtige collectie fietsen met circa duizend unieke exemplaren, hoofdzakelijk van Franse makelij en in veel gevallen met de wielersport verweven. Voor wie in de buurt is, is een bezoek beslist de moeite waard. 
Als je belangstelling verder gaat dan alleen fietsen, zijn er ook nog bezienswaardigheden die ooit in de zijde-industrie zijn gebruikt, zoals enkele onwaarschijnlijk mooie houten weefgetouwen, waarop zijden linten met 144 scheringen op een inch breedte verweven werden met inslagen in zestig verschillende kleuren. 
De grootste afdeling van het museum is de collectie met vijfduizend wapens uit alle tijden. Van prehistorische handwapens en Japanse zwaarden tot handvuurwapens en oorlogstuig van het fijnste handwerk en industriële precisie. Indrukwekkend zijn de achttien meter lange kanonnen die vanaf een spoorwagon granaten van 1200 kilo konden verschieten. 
Als je er over nadenkt, toont dit museum de menselijke natuur in een notendop. De menselijke ijdelheid in de schoonheid van zijde, onze nieuwsgierigheid om ons te verplaatsen en de wereld te ontdekken en de niet te onderdrukken vernietigingsdwang om het allemaal kapot te maken. 
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 7 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web